רק לפני עשור הטיל הזמר היווני-שאינו-יווני שלומי סרנגה פצצה אמיתית על ביצת הבידור הנוצצת, וחשף את גופו החלק משערות. אז עוד קראו לזה טרנד. כמו הרבה זמרים פופולאריים, סרנגה בסך הכול סגר קמפיין מסחרי, אבל מעבר לצחוקים המתבקשים ולחיקויים בתוכניות בידור שכבר נעלמו מהעולם, הוא מצא את עצמו בלב הסנסציה שעוד תגדיר מודל חדש יותר - ושעיר פחות - של גבריות.
  • לא רוצים לפספס אף כתבה?
על רקע האייטמים ושלטי החוצות, הסיפור המתוקשר של סרנגה הסתיים פחות חלק. בריאיון לתוכניתו של ירון אילן, שנערך תקופה קצרה לאחר הקמפיין, סיפר כי "אסתטיקה זה דבר נורא חשוב, אבל לחיות במשמעת כזו לאורך שנים זה נורא קשה". ייתכן שהבארטר של סרנגה ומכון הטיפוח הסתיים, אבל זה לא העניין, כי בשורה התחתונה חזרנו לדיון המרתק על שיער גוף, בעד או נגד.
חלפו כמה שנים וקפצנו ל-2020, שנה שתיזכר בזכות אי-אלו אירועים משמעותיים וגם סנסציית יוטיוב מקומית אחת: קובי סוויסה. האיש נכנס לחיינו מהר יותר מנגיף דלתא פלוס כשהוא מצויד בחליפה, בטלוויזיה שככל הנראה תמיד דולקת על ערוץ 24 ובגולת הכותרת: המרידיאן. הרולס רויס, האייפון 13, האילון מאסק של מכשירי הגילוח.
סוויסה הוא לא איזה סופרג'יסט מודרני, וספק אם יש לו עניין להביא לשוויון בין המינים; סביר להניח שהוא ציפה מקסימום למכור כמה מכונות גילוח לגברים ועל הדרך להפוך לכוכב רשת. ובכל זאת הוא הצליח, די בטעות, להוציא מהארון גל חדש ולא מתנצל של גברים שמסירים שיער, אחרת אי אפשר להסביר למה צצה כעבור חודשים ספורים בלבד פרסומת די תמוהה, על סף הפוגענית, המכריזה כי גברים הבוחרים לחיות עם הפרווה שלהם בשלום זה איכס, פלוס המלצה של מיטב פליטי הריאליטי על קרם שמתיימר להמיס את התלבצים.
גברים יקרים, אתם קולטים כמה זה מעליב? אפילו לא טרחו להציע לכם שעווה, כי יודעים שאין סיכוי שתרצו להתמודד עם המחויבות והכאב. פייר, נעלבתי בשמכם - ואני אישה, אז יש לי ניסיון בכל מה שקשור לפרסומות מעליבות.
התהליך התרבותי-אסתטי שמתרחש בימינו די מדהים: בעוד שנשים כבר מתחילות למרוד במוסכמות הללו, המשפיעות שבהן לא מהססות לעלות על שטיחים אדומים עם בתי שחי לא מגולחים ומגזינים פרוגרסיביים כבר מציעים מדריכי DIY לחמצון וצביעה מחדש של הפלומה, גברים דווקא לא מהססים לאמץ את אותן קונבנציות בדיוק.
אם אתם מאלה שעוקבים אחרי לוח השנה שמשרת את מנהלי הסושיאל הנואשים, בוודאי הבחנתם שב-20 באוגוסט יציינו ברחבי הגלובוס את יום הטיפוח הגברי. במילים אחרות, התאגידים המרושעים וכל מיני ג'ף בזוסים למיניהם מצאו אמתלה כדי לגרום לגברים להוציא כסף על מוצרי טיפוח וטיפולי יופי - וכן, זו פרספקטיבה שמגיעה מבת אדם שבכל חודש מרץ, ועם בוא יום האישה הבינלאומי, מופגזת בדילים מיוחדים על ליפסטיק וחוטיני שנועדו לשמח את ליבי הוורדרד.
כן, גברים הטרוסקסואלים, סוף כל סוף הגיע גם הרגע שלכם לסבול קצת מאידיאל היופי. זה התחיל עם טפטוף מתון של לחץ, שהנכיח מעט את כרס הבירה המתהווה או שיער ערווה מסולסל מדי - והפך למכבש בחסות הרשתות החברתיות, אפליקציות ההיכרויות והמון מודלים בעייתיים, שגרמו לפאולה רוזנברג לעשות סרט (גוגל איט בבקשה) ולכם - להתגנדר כמו נסיכות מהאגדות ולהתבאס על הגובה שלכם.
3 צפייה בגלריה
טפטוף מתון של לחץ שהנכיח את כרס הבירה המתהווה
טפטוף מתון של לחץ שהנכיח את כרס הבירה המתהווה
טפטוף מתון של לחץ שהנכיח את כרס הבירה המתהווה
(צילום: shutterstock)
.
ובכן, האם זהו השוויון המגדרי לו פיללנו? נראה שלא, אבל אפשר כבר להגיד בביטחון מלא כי גברים רבים ממש נלחצים מצמיחה של שערות, נחרדים מעלייה במשקל ומוציאים לא מעט כסף בנושא, עד כדי הפרעה בתפקוד היומי. בקיצור, התאגידים שולטים בהכול. דמיינו כאן צחוק מרושע ברקע של איש בחליפה עם סיגר. ואף על פי כן ולמרות הכול, זכרו כי רוב המודלים הגבריים לחיקוי הם עדיין לא בדיוק חטובים, שריריים ונטולי שיער. נתניהו ניהל אותנו עשור ומשהו עם שיער סגול, פוליטיקאים תקעו בגאווה שניצלים במזנון הכנסת, פרשני חדשות התקמטו מסבב לסבב בעזה ואנשי רפואה או מנכ"לים בהיי-טק בדרך כלל לא נראים כמו אדם דרייבר, והכול עדיין ממש בסדר. ס'אמכ, פריבילגים שכמותכם.
את שי עובד (46) מתל אביב אני תופסת בשיאו של יום ספא, רגע לפני שהוא נכנס לטיפול פנים עמוק. כמו כן, עובד הוא גבר עם מעט מאוד שיער, שמקפיד להסיר אותו בלייזר ומאמין כי תחושת הנחשקות המבוקשת מגיעה מאותה תרבות מגונה שצמחה ברשתות החברתיות. על כן משקיע עובד לא מעט זמן וכסף בטיפוח עצמי, גם ללא יום מיוחד בגאנט של אנשי התוכן והפרסומאים.
"כעיקרון, תמיד היה חשוב לי להיראות טוב ומטופח. לכן החלטתי על הסרת שיער בלייזר, השקעה בשיזוף וביקור במכון הכושר לעתים קרובות", מסביר עובד. "בתקופת הרשתות החברתיות והחשיפה היומיומית המודעות לאסתטיקה עולה, בד בבד עם חוסר הרצון להיראות כמו הדור של ההורים שלנו. אנחנו חפצים להיות נחשקים בכל גיל, ומאמינים שארבעים זה החמישים החדש ושבעים זה השישים, וכן הלאה".
בנוסף, עובד מציין כי ענייני הסרת השיער משתלמים במיוחד בכל מה שקשור לחדר המיטות: "אני לא מתבייש להודות שהתחושה יותר נעימה, הן בגוף והן באזורים האינטימיים, כך שזו ההחלטה הטובה ביותר שקיבלתי. אני מבין שזה אולי יישמע בוטה מעט, אך יחסי מין אוראליים עם בת הזוג הפכו להרבה יותר מהנים, בעיקר לה. זה פחות מזיע ויותר נוח. בסופו של דבר גם חשוב לי שלפרטנרית שאיתי יהיה נעים, כמו שלי נעים איתה". או.קיי, מגניב. אבל איך הסביבה מגיבה? מה אומרים בחבר'ה?
"התגובות מעולות, אני תמיד מוחמא ומקבל מאנשים הערות שטוענים שאני נראה צעיר בעשור. במהלך הטיפול היותר אינטימי אני מתבייש בדיוק בחמש הדקות הראשונות, וזה עובר", מוסיף עובד, ומציין כי החברים מפרגנים ואף הכתירו אותו לאמיץ שבחבורה. לדבריו, כ-90% מהגברים בסביבה שלו מסירים שיער באזור המפשעות בדרך כזו או אחרת. "אני לא חושב שמדובר במטרוסקסואל החדש, הכל במידה, ועדיין חשוב לי לשמור על 'צביון' גברי, לצד רמת אסתטיקה שגם מסייעת לי בעולם העסקי. בעיניי זו עדות לשליטה עצמית. בשורה התחתונה, כשמתגברים על הבושה הכול נהיה פשוט יותר, נעים יותר וכיף יותר".
3 צפייה בגלריה
שי עובד. ''ההחלטה הכי טובה שקיבלתי''
שי עובד. ''ההחלטה הכי טובה שקיבלתי''
שי עובד. ''ההחלטה הכי טובה שקיבלתי''
(צילום: פרטי)
אז בהמשך למניפסט המעצים של עובד, החלטתי להתעמת עם עולם הקוסמטיקה ועם מכשיר הקנדלה בפרט. ומי שלא מכיר, שינסה לדמיין מפלצת לייזר לבנה וזרועות שולחות קרניים בוערות. בעיקר רציתי להבין אם באמת טיפוסים כמו סוויסה ובן זיני הובילו לנחיל של גברים שעירים שצובאים על מכוני הלייזר או שהכול סתם יח"צ מוגזם.
"הטרנד הזה, של יציאת גברים מהארון לכאורה והפתיחות על הסרת שיער, מגיע לשיא ואפילו פוגש את הגברים החרדים", חושפת ליאורה סגלוביץ, קוסמטיקאית פרה-רפואית. "לפי ההלכה אסור להם להשתמש בתער, אז הם מאוד נהנים מהסרת שיער בלייזר. גברים מעדיפים להשתמש בשיטה הזו, כי השיער יחסית לא גדל מהר והוא צומח חלק יחסית, ללא תופעות של גילוח או מריטה", היא מוסיפה.
לדבריה, גברים רגישים יותר לכאב, בעיקר כשזה נוגע לטיפולי אסתטיקה בכלל ולאזורים האינטימיים בפרט, כך שרובם יעדיפו לשכב על מיטת הטיפולים ולהמתין בסבלנות במקום להעביר סכין על הביצים. כמו כן, סגלוביץ' מציינת כי גם אווירת משחקי היורו והאולימפיאדה חשפה לא מעט גברים למודלים אתלטיים יותר ושעירים פחות, והעלתה את הביקוש להסרת שיער במכשור: "הם רואים שהספורטאים פחות מזיעים, פחות מלוכלכים וזה נראה להם יותר מזמין".
גם ויקטוריה סובולב, הבעלים של מכון הלייזר My Laser Aesthetic Clinic, בחיפה, חשפה כמה שערות כלואות - כלומר, סודות מקצועיים על הגבר הישראלי החדש והמטופח.
סובולב מבהירה כי הגבר הישראלי מעדיף להתמקד באזורי הבטן, החזה והגב. חובבי המראה הכדורגלני משקיעים גם בידיים וברגליים. פחות פופולריים אך מבוקשים הם קו העורף והצוואר - או כמו שקוראים להם חובבי בדיחות אבא: דרגות. בהמשך, המפשעות (דילול או הסרה מלאה), ואף מי שמצמיד את המכשיר לעור הפנים על מנת לדייק ולשרטט קו שפם או זקן. "רוב המטופלים לא עומדים בעקצוצים הקטנים של הלייזר, לנשים יש כוח סבל רב יותר או שפשוט הן יותר רגילות. אבל כן, נרשם הבדל משמעותי", מוסיפה סובולב, ובגדול אין לזה קשר לטקסט, רק רציתי להכניס לכם אצבע בעין. סורי, נוט סורי.
אבל למען האיזון, קשקשתי גם עם גילי (שם בדוי) בן ה-28 מרעננה, גבר שלובש סוודר בגאווה, גם בקיץ. "אני בא ממשפחה שכולם בה שעירים. אף פעם לא ראיתי את הגברים שסביבי מתעסקים בזה, והאמת היא שהחיים שלהם בסדר גמור". אבל בינינו, פעם גילי היה טינאייג'ר - אז הוא לא תמיד חשב ככה. "כשהשתחררתי מהצבא הייתי מוכן לעשות לייזר והנחתי שהשיער הופך אותי לפחות מושך. אני משוכנע שזה עניין של גיל, ביטחון ודימוי עצמי נמוך של בחור בן 20, שקיבל פה ושם הערות במקלחת מגברים שמגלחים או מושקעים עמוק בלייזר".
אבל גם אחרי גיל 20, גילי מצא את עצמו מתמודד עם שערותיו הסבוכות מול בת זוג (לשעבר, אם תהיתם) שסלדה מהמצב ואף דרשה ממנו לטפל בו. "היא העירה לי על זה תקופה, עד שכבר לא יכולתי להתמודד עם זה. אז כן, הלכנו וקנינו קרם, ושנאתי את זה. הרגשתי חסר תכלית ושאני מרוח ברעל. ברור לי שאצל נשים המצב אחר, וגם אצלן, אני לא חושב שזה צריך להיות ככה. זה לא הגיוני שמצופה מהן לסבול".
כיום גילי מקפיד לקצץ את השיער באזורים מסוימים. "אני לא מוריד לגמרי, בעבר גילחתי ואני עדיין מרגיש שאם זה קצר זה יותר נעים, אבל אני לא רואה סיבה להוריד לגמרי. זה חלק מהגוף שלי. אני מקצר כמו שאני מסתפר. אני משקיע באסתטיקה, אבל בפרופורציה. שומר על זה נעים וכיף. הגבול עובר כשהיא גורמת לי לשנוא את עצמי", מסביר גילי. "האמת היא שזה עוזר לי לסנן נשים. אם אני פוגש מישהי שזה עד כדי כך דוחה אותה, ברור לי שזה לא יעבוד בינינו והכול בסדר. בשורה התחתונה, זה אף פעם לא הפריע לי בתחום הזה".
3 צפייה בגלריה
כבר לא מסתפקים רק בטיפוח שיער הפנים (אילוסטרציה)
כבר לא מסתפקים רק בטיפוח שיער הפנים (אילוסטרציה)
כבר לא מסתפקים רק בטיפוח שיער הפנים (אילוסטרציה)
(צילום: shutterstock)
ומה לגבי הפרסומות הפוגעניות? גילי נשאר קול וטוען שזה לא ממש משפיע עליו. "אני חווה את זה כמו כל דבר שמנסים למכור לי, ומטיל את הספקות שלי בהתאם. ברור לי שאני נכלל בקטגוריה של קהל היעד, אבל אני כבר לא שם. הרבה יותר מבאס אותי שהמודלים שבוחרים לייצג את זה הם באופן כללי לא דוגמה חיובית לשום דבר, בטח לא עבור מישהו שיושב בבית ושונא את עצמו. בסופו של דבר, אני באמת לא חושב שיש קשר בין אסתטיקה לשיער גוף".
אז אחתום בדיסקליימר מתבקש, ולא רק בגלל שאני חוששת לחיי או מאיומים באינבוקס הפרטי שלי. אין לי כאן אג'נדה של בעד או נגד גברים מטופחים. נכון, אין יותר מחרמן מגבר שלא פוחד ממסכת פחם, אבל יותר מדליק לפגוש באדם שעושה מה שטוב ונעים לו (דיסקליימר 2: דאודורנט באוגוסט לא נכלל בקטגוריה הזו).
לכן, רגע לפני שתמרטו, תימרחו או תשזפו, חשוב שתשאלו את עצמכם: האם זה מה שבא לכם באמת לעשות? האם זה נעים לכם ולסביבה, או שסתם תאגידים ופרסומאים רוצים לדכא עוד מגדרים בשביל הפאן? אז איך אומרים, שיהיה לכם יום טיפוח שמח או משהו כזה, וקחו 25% הנחה על קרם להגדלת הפין.