yed300250
הכי מטוקבקות
    ישראל אהרוני
    7 ימים • 01.09.2021
    דרך עג"ב
    שרי צבעוניות צלויות עם חומץ בלסמי ופלפל צ'ילי אדום, עם קציצות, או פילה סלמון. וגם כשהן מרוסקות וכתושות, אהרוני חושב שהן מופלאות. עגבניות יקרות
    ישראל אהרוני | צילום: שי נייבורג

    כל יום שישי כמעט אני מכין עגבניות שרי צבעוניות צלויות לאיטן. ובכמות גדולה. הן נשמרות במקרר ואנחנו נהנים מהן לאורך כל השבוע ועד לחידוש המלאי. מדובר במתכון קל במיוחד. מערבבים הכל בתבנית ומכניסים לתנור לשעה והקסם מתרחש. קשה להפריז בטעמן. הצלייה האיטית שלהן, בחום נמוך יחסית, עם שמן זית, חומץ בלסמי ושפע תבלינים יוצרת חיבור טעמים פלאי. העגבניות המבוקעות מעט משכשכות בנוזל ניחוחי עם רבדי הטעם של מיציהן, מהולים בשמן ובחומץ וספוגים בתבלינים שבתבנית.

     

    אני אוהב מתכונים כאלה. בעיקר כי הם מודולאריים. כלומר הדבר עצמו טעים ממש וגם אפשר להכין ממנו דברים אחרים. זו המעלה העיקרית של עגבניות הפלא האלה, שימושן הרב והמגוון. הסוד, כמו תמיד, הוא באיכות חומרי הגלם ובתשומת לב לפרטים הקטנים. מדובר בקילו וחצי של עגבניות שרי, טריות מאוד, מוצקות ומכל קשת הצבעים. אחרי שטיפה יסודית, שימו אותן בתבנית צלייה ואליה הוסיפו בבקשה:

     

    1/2 כוס שמן זית

     

    1/3 כוס חומץ בלסמי

     

    1 כף סוכר חום

     

    1 פלפל צ'ילי אדום חתוך לפרוסות עבות

     

    12 שיני שום קלופות

     

    3 עלי דפנה

     

    10 עלי מרווה

     

    5 גבעולי תימין

     

    מלח, פלפל גרוס

     

    ההכנה: ערבבו הכל ביסודיות. כסו בנייר כסף ואטמו. הכניסו לתנור לחום של 150 מעלות ל־45 דקות. אחרי כחצי שעה, תנו להן ערבוב עדין, ויסודי, והמשיכו בצלייה. הוציאו מהתנור והניחו להן להתקרר.

     

    אני שם אותן בקערה גדולה, לידה אפשר להניח פרוסות חלה קלויות (או לא) וגבינת פטה מפוררת, כך כל אחד מרכיב לו ברוסקטת חלה ומעליה ערימה צלויה. זלפו בנדיבות מהמיץ שבתבנית, שייספג בחלה, ופוררו מעל מעט מהגבינה ובזיליקום. עונג שבת.

     

    עוד מנה אחת של פסטה

     

    אם תרסקו את העגבניות עם מוט ריסוק או בבלנדר, רוטב עגבניות עשיר יתקבל. ושיהיה ברור, זה רוטב העגבניות הכי טעים לפסטה. בשלו חבילה, סננו וצקו אליה מהרוטב החם. ערבבו, הוסיפו חופן עלי בזיליקום טריים, פרמזן מעל ותבינו על מה אני מדבר.

     

    אפשרות נוספת:

     

    1. שימו 2 כוסות עגבניות צלויות עם כ־1/2 כוס מהנוזלים במחבת גדולה ורחבה, הוסיפו 12 זיתי קלמטה מגולענים וקצוצים גס וחממו לרתיחה.

     

    2. הוסיפו למחבת חבילת פסטה פפרדלה שבושלה במדויק, ערבבו חצי דקה. כבו את האש, ערבבו פנימה את עלי הבזיליקום ומעל את הפרמזן.

     

    קציצות בשר ושרי צלויות

     

    החומרים לקציצות:

     

    1 ק"ג של בשר טחון

     

    לכל ק"ג בשר נדרשות 2 ביצים

     

    3 פרוסות חלה רטובות, סחוטות ומרוסקות לעיסה

     

    1 בצל גדול קצוץ דק

     

    3־4 שיני שום קצוצות דק

     

    צרור של פטרוזיליה או כוסברה קצוצה. לכל אחד מהם אפשר להוסיף גם כ־1/2 כוס נענע קצוצה דק

     

    מלח, פלפל שחור גרוס

     

    עוד צריך: כמות שלמה של עגבניות צלויות

     

    ההכנה:

     

    1. מערבבים בקערה את חומרי הקציצות לתערובת. מכסים ומשהים במקרר עד שעה. כשמוכנה, טעמו ותקנו תיבול. בידיים רטובות צרו מהתערובת קציצות (הכינו קערת מים). טובלים בפירורי לחם ומטגנים בשמן זית.

     

    2. מרסקים 3/4 מהעגבניות במוט ריסוק ושמים בסיר רחב ושטוח. מרתיחים, מכניסים את הקציצות ומבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה. מוסיפים את העגבניות השלמות ומערבבים דקה. בזיליקום יתקבל בברכה.

     

    סלמון עם עגבניות צלויות

     

    החומרים:

     

    4 נתחים של פילה סלמון, כ־160 גרם האחד

     

    מעט שמן זית

     

    מלח, פלפל גרוס

     

    4 עלי מרווה

     

    2 כוסות עגבניות צלויות, עם כ־1/2 מנוזלי הצלייה

     

    חופן עלי בזיליקום טריים

     

    ההכנה:

     

    1. ממליחים ומפלפלים את הנתחים, מדביקים על כל אחד עלה מרווה, בצד הבשר.

     

    2. משמנים מעט מחבת טפלון גדולה. כשהיא חמה, מניחים את הדגים עם צד העור כלפי מטה, וצורבים כ־3־4 דקות.

     

    3. הופכים בעדינות עם מלקחיים וצורבים עוד 2 דקות את יתר הצדדים.

     

    4. יוצקים למחבת את העגבניות עם הנוזלים ומבשלים עוד 1־2 דקות תוך שיוצקים אותם על הדגים. מניחים בצלחות, מפזרים את עלי הבזיליקום ומגישים.

     

    טרטר דג ים עם רוטב עגבניות צלויות

     

    החומרים:

     

    400 גרם פילה דג ים טרי

     

    2 פלפלים אדומים, קלויים מנוקים וקלופים

     

    1 בצל שאלוט קצוץ דק

     

    1/2 פלפל צ'ילי אדום קצוץ דק

     

    1/4 כוס שמן זית

     

    4 כפות מיץ ליים או לימון

     

    מלח גס, פלפל גרוס

     

    כ־20 עלי בזילקום פרוסים דק

     

    1 ו־1/2 כוסות מרוטב העגבניות המרוסק

     

    מעט שמן זית לזילוף

     

    ההכנה: חותכים את הדג לקוביות של כ־1/2 ס"מ ושמים בקערה. את הפלפלים הקלויים, חותכים לקוביות קטנות. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים. יוצקים מהרוטב ל־4 צלחות ועל כל אחת מהן מניחים ערימת טרטר. סביב, זלפו מעט שמן זית והגישו.

     

    חלומי צלויה ושרי צלויות

     

    החומרים:

     

    מעט שמן זית

     

    4 פרוסות עבות של גבינת חלומי

     

    8 עלי אורגנו

     

    1 ו־1/2 כוסות עגבניות צלויות עם 1/3 כוס נוזלים

     

    8 זיתי קלמטה מגולענים וקצוצים גס

     

    3 בצלים ירוקים קצוצים

     

    ההכנה:

     

    1. משמנים מחבת טפלון במעט שמן זית וכשחם צורבים את החלומי כדקה וחצי עד שהיא זהובה ויפה.

     

    2. הופכים לצד השני וצורבים.

     

    3. מניחים על צלחות, מערבבים את העגבניות עם הזיתים והבצל הירוק, ומניחים חופן על הגבינה ומגישים מיד.

     

    פוקצ'ה עם עגבניות צלויות

     

    החומרים ל־2 פוקצ'ות גדולות:

     

    5 כוסות קמח שמרים

     

    2 כפות סוכר

     

    2 כפיות מלח

     

    4 כפות עלי רוזמרין קצוצים

     

    3 כפות שמן זית

     

    4 כוסות מים פושרים

     

    כ־4 כוסות עגבניות צלויות, ללא הנוזלים

     

    ההכנה:

     

    1. שמים את הקמח, הסוכר, הרוזמרין ושמן הזית בקערת המיקסר. מערבלים לאט ומוסיפים את המים בהדרגה מהר, מערבבים ולשים כ־10 דקות. שהבצק יהיה רך. נוזלי מבצק לחם וסמיך מבלילת פנקייק. הוסיפו את המלח וערבלו עוד דקה. כסו בניילון נצמד והניחו לתפוח כשעה.

     

    2. יוצקים את הבצק לתבנית מרופדת נייר אפייה. משטחים בידיים רטובות ובטפיפה, שימלאה. מכסים במגבת לחה ומניחים לכעוד חצי שעה. מפזרים את העגבניות, מעט שמן זית ומלח גס ואופים על 190 מעלות 30־40 דקות, עד להזהבה. בתיאבון.

     


    פרסום ראשון: 01.09.21 , 21:09
    yed660100