פייסבוק הסירה הבוקר (יום א') פוסט של אשת התקשורת לשעבר אושרת קוטלר, שבו קראה "לחשב מסלול מחדש" בעניין החיסונים נגד קורונה בעקבות מחקר של קופת חולים מכבי שמצא כי מחלימים מקורונה בסיכון מופחת להידבק בנגיף לעומת מחוסנים. במשרד הבריאות הבהירו בשבוע שעבר כי מדובר ב"ניתוח שגוי מיסודו" של המחקר, ומפייסבוק נמסר הבוקר: "הפוסט הפר את המדיניות שלנו לגבי מידע כוזב סביב החיסונים".

עוד כתבות שיעניינו אתכם:

2 צפייה בגלריה
אושרת קוטלר החדשות 13
אושרת קוטלר החדשות 13
אושרת קוטלר. הפוסט הפר את המדיניות של פייסבוק
(צילום: החדשות 13)
במשרד הבריאות פרסמו בשבוע שעבר הבהרה בעקבות הפוסט של קוטלר. "חשוב לנו להבהיר לציבור - הסיכון של אדם לא מחוסן לחלות בקורונה הוא פי 20 מאשר של אדם מחוסן!", נכתב בהודעה, "מתוך פרסומים לא מקצועיים שמסתובבים ברשת, הציבור עשוי לטעות ולחשוב כאילו מי שמחוסן בפני הקורונה חולה יותר בקורונה. כמובן שהטעות המסוכנת מתבססת על פרשנות מעוותת של הצגת נתונים במחקר... כדאי לקרוא את המחקר לעומק ולא להתבסס על כותרות ופרשנויות מוטעות".
קוטלר עצמה כתבה בפוסט המקורי, שפורסם כבר ביום רביעי: "מסקנתי מהמחקר הזה היא שאם איננו שייכים לאוכלוסיית הסיכון, כדאי להיזהר מאוד מהחיסון הבעייתי הזה... הולכנו שולל. אני קוראת לכל עורכי החדשות באמצעי התקשורת המובילים לקרוא את המסקנות ולפרסם אותן".
בתגובה לפניית ynet אושרת קוטלר הפנתה לפוסט של גוף לא רשמי בשם "מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה" וציינה כי "הם עבורי מקור הנתונים האמין יותר בישראל נכון להיום. הם היו צריכים לנהל את המשבר. אני מאחלת לכולם, גם למלעיזיי ומכפישיי שנה טובה ובריאה". בפוסט שאליו הפנתה קוטלר נכתב בין היתר כי תוצאות המחקר של מכבי "דורשות דיון מעמיק, ואולי גם חשיבה מחודשת על האסטרטגיה בה בחר משרד הבריאות להתמודד עם המגיפה, אסטרטגיה שנכון לעכשיו לא הראתה יעילות רבה, בלשון המעטה, בכל הנוגע לבריאות הציבור באופן כללי, ובכל הנוגע לצמצום מקרי הקורונה באופן פרטני".
2 צפייה בגלריה
חיסון קורונה
חיסון קורונה
מנסים להיאבק בפייק ניוז, לא תמיד בהצלחה
(צילום: shutterstock)
מאז שפרצה מגפת הקורונה מנסה פייסבוק להיאבק במידע שגוי ובפייק ניוז על הנגיף, אולם המקרה של אושרת קוטלר מדגים עד כמה היא מתקשה להגיב לאירועים בזמן אמת. בחודש שעבר נחשף כי הרשת החברתית גנזה דו"ח על התכנים הנצפים ביותר בפלטפורמה ברבעון הראשון של 2021, לאחר שהתברר כי פריט התוכן הפופולרי ביותר היה קישור לכתבה על רופא שמת לאחר שקיבל חיסון לקורונה. הדיווח אמנם היה נכון מבחינה עובדתית, אבל בהמשך התברר כי אין מספיק ראיות כדי לקבוע אם היה קשר בין החיסון למותו של הרופא. אלא שבינתיים עשרות מיליונים כבר ראו את הפוסט, ששותף בין היתר על-ידי מתנגדי חיסונים.