1 צפייה בגלריה
המפל הנסתר במקורות הירקון
המפל הנסתר במקורות הירקון
המפל הנסתר במקורות הירקון
(צילום: יוסי דמארי)
בשל הגל הרביעי של הקורונה, קיץ 2021 היה מלא באתגרים בריאותיים וכלכליים. אפילו חופשה משפחתית פשוטה וטבילה צוננת בבריכה הציבורית הפכו להפקה מורכבת ומתישה הכוללת דחיפת מטושים לאפים של ילדים, עמידה ממושכת בתור לבדיקות והמתנה מורטת עצבים לתוצאות. כדי להקל במעט על המצב החלטנו לצאת מהמזגן ולחפש עבורכם מעיינות סודיים ומפנקים, ופינות חמד נסתרות בחיק הטבע - ללא מגבלות של תו ירוק או סגול וללא התקהלויות מיותרות ופקקים מבאסים.
בעקבות סדרת השידורים החיים מהמעיינות והנחלים שבהם ביקרנו התפתח דיון נוקב ברשתות החברתיות וסביב מדורות המטיילים הוותיקים ויודעי החן. חלקם טענו כי הסיקור יוביל לאותם מקומות מטיילים רבים שילכלכו ויהרסו את המקום, בעוד אחרים טענו כי בעקבות הפרסום מי המעיין הצוננים וחיות הבר החוסות בו יזכו להגנת הציבור מפני יזמי נדל"ן ועבריינים שמנסים, בחסות אדישותם של הפוליטיקאים, להשתלט על אוצרות טבע ברחבי ישראל.
האם החשיפה עשתה טוב למעיינות הסודיים? ימים יגידו. בינתיים, נתפנה לסיכום ביניים, ונזכיר: אם יש לכם מידע על מעיין סודי אתם מוזמנים ליצור קשר בדואר האדום.

המפל הנסתר והבריכה הטבעית הסודית בהוד השרון

כל מה שצריך לעשות זה לכתוב ב-Waze "המפל הנסתר שרונית" – ללבוש בגד ים, לחתוך אבטיח ולצאת לדרך. ממש מאחורי קניון שרונים שבפאתי הוד השרון מסתתרת בריכה טבעית, תחת עצי איקליפטוס, מעל נקודת המפגש של הירקון עם נחל קנה. מקום מושלם לבילוי רטוב ומרענן בימי הקיץ החמים כשהילדים נטולי מסגרות. נדגיש תחילה כי המים שמגיעים מנחל קנה מזוהמים, אך מי הבריכה ומי המפל, שמקורם בירקון, נקיים ובטוחים. לכתבה המלאה - הקליקו.

מעיין נסתר בצומת הצ'ק פוסט

במרחק פסיעה מצומת הצ'ק פוסט הסואן בחיפה, בתוך צמחיה נדירה, יש מעיין קסום ונסתר, אך לא מטופח כלל, בשם עין סעדיה. המעיין, שמימיו נקיים ושוחים בהם דגים וצבי ים, הוא מקורו של נחל סעדיה, נחל איתן, שהוא אחד מיובליו של נחל הקישון. פגשתי במקום עם אריק דרובוט פעיל חברתי שנוהג לפקוד את המעיין. "זו פנינת טבע מטורפת, לרוב אני נמצא כאן לבד כי המקום הזה לא מוכר לציבור בכלל", סיפר, "יש פה המון ציפורים, עופות מים, צבי ים, נוטריות ודגים. אני מזמין את כולם להגיע לכאן וליהנות". לכתבה המלאה - הקליקו.

כבר אין שם תנינים: יצאנו לטבול בעין אביאל

ביום הראשון של חודש אוגוסט יצאתי לעין אביאל – חלק מאפיק נחל תנינים הזורם ברמות מנשה. בשבתות המקום הומה אדם, וטרקטורונים ורכבי שטח רבים הורסים את האווירה, אך באמצע השבוע מדובר בפינת חמד שמומלץ לבקר בה. נפגשתי בשטח עם בועז בר-שי, מדריך טיולים ומשורר, שסיפר על המקום: "עין אביאל זו נביעה מיוחדת לאורך נחל התנינים, מעיין שכבה קטן שנכנס ישר לתך הנחל. עכשיו המקום מזכיר במעט את ימי הזוהר שלו מלפני 100 שנה, כשהוא היה נחל גדול וזורם ואפילו היו בו תנינים, הפעם האחרונה שראו פה תנין הייתה ב-1912. אתם יכולים לבוא ולראות את הנחל, שיקמו אותו, סידרו אותו יפה, נופי הטבע עם הקנים הם חוויה יוצאת דופן". לכתבה המלאה - הקליקו.

חיפשתי מפלים, ומצאתי נהר שוצף ופינת חמד

כמה ימים לאחר מכן יצאתי לבדוק את המפלים הלבנים ליד קיבוץ עין הנצי"ב בשולי בית שאן. בימים אלה המפלים, שמלכתחילה לא היו ענקיים, יבשים עקב שינוי בתוואי הנחל, ועל פי מידע שמסרו לי טיילים מקומיים הפסקה זמנית של הזרמת המים על ידי חברת מקורות. עם זאת, מדובר עדיין בנקודה שווה לביקור ולטבילה תודות למים הצלולים, הזרימה החזקה ולחבל הטרזן שתלוי מעל הבריכה הטבעית. גם לכאן מומלץ להגיע באמצע השבוע ולהימנע מדוחק וצפיפות. שימו לב שבשל הזרימה החזקה המקום מסוכן לילדים קטנים שלא יודעים לשחות. לצערי חלק מהמטיילים שעושים קמפינג באזור מרעישים עם רמקולים ולא שומרים על הניקיון, אך בעיה זו אינה ייחודית לאזור המפלים הלבנים. לכתבה המלאה - הקליקו.

"הייתה פה וילה רומית": המעיין ששוכן באתר עתיקות

עין חניה נובע למרגלות הכפר ולאג'ה, מעל אפיק נחל רפאים, כארבעה ק"מ ממערב לשכונת מנחת (מלחה) שבירושלים, בתוך הקו הירוק. המעיין נמצא בתחום פארק נחל רפאים וחלק מגן לאומי הרי יהודה וחוליה בפארק ירושלים – הפארק המטרופוליני שיוצר חגורה ירוקה של כ-15 אלף דונם מסביב לירושלים. נחל רפאים מציין את החלק המזרחי של גן לאומי הרי יהודה, המשתרע על פני כ-28 אלף דונם.
ברשות הטבע והגנים מגדירים את עין חניה כפינת חמד המשלבת מעיין ובריכה עתיקה מלאה מים, אתר ארכיאולוגי ונוף תרבות של חקלאות מסורתית. אמות משוחזרות מוליכות את המים לבריכת השקיה עתיקה, המשמשת לרחצה. "אנחנו נמצאים במתחם שהוא במקור וילה רומית", סיפר מנהל האתר שור ענתבי בשיחה עם ynet. "זה בילוי מדהים, למשפחות, לזוגות, לאנשים מבוגרים, לאנשים שיש להם קצת פנאי ורוצים לנצל אותו גם להנאה בטבע וקצת ארכיאולוגיה, זה המקום". לכתבה המלאה - הקליקו.

טבילה עצובה בעיינות רקת

המאבק לפתיחתה לציבור של הבריכה הטבעית באכסניית ימק"א הנטושה שלחופי הכינרת הצליח, אך המטיילים הרבים שנהרו במשך חודשים למקום השאירו מאחוריהם זוהמה ורבים מהם התנהגו בגסות. בתחילת חודש אוגוסט קיבל בית המשפט החלטה נוספת בתיק והגדר במקום הוצבה מחדש. יצאנו לבדוק מה קורה בשטח. לכתבה המלאה - הקליקו.

במרחק פסיעה מפתח תקווה: טבלנו בפינה קסומה של הירקון

הפעם יצאתי לבדוק נקודה מיוחדת בנחל הירקון שנקראת בית לאה, מרחק שלושה קילומטרים מפתח תקווה, סמוך לנווה ירק. יונתן רז, אקולוג מרשות נחל הירקון ליווה אותי והסביר על אודות פינת החמד: "אנחנו נמצאים בקטע הנקי של הירקון, בקטע העליון של הנחל שבו זורמים למעשה מי מעיינות בלבד, מי מעיינות מאזור ראש העין שמסופקים לירקון. הירקון לא נראה כפי שהוא היה נראה לפני 60 שנה כשזרמו פה הרבה יותר מים, היום זורמים פה רק שמונה אחוזים מהשפיה הטבעית של המעיינות, אבל הכמות הזאת מספיקה בשביל לקיים נחל". לכתבה המלאה - הקליקו.

הצפנתי למעיין החיפאי וגיליתי שרוקנו את המים

בוסתן כיאט הנטוש נמצא במורדות הר הכרמל. תעלות המים הרבות שמזינות את הבריכות מובילות מים נקיים מהמעיין בעין שיח היישר אליו. קבענו בשעת בוקר עם הפעיל החברתי לשיקום ושימור הבוסתן ובריכות הרחצה, איל פרידלנדר, שבדק יום קודם לכן שבריכת הרחצה המפנקת של הבוסתן מלאה במים, אך להפתעתנו המים רוקנו מהבריכה קצת לפני שהגענו לטבול ולסקר את המקום. לכתבה המלאה ולפרטים נוספים על אודות המקום המעניין - הקליקו.

טבילה עצובה: המעיין שבהרי ירושלים השרופים

שריפות הענק בהרי ירושלים בחודש שעבר הותירו אחריהן תמונות עצובות. שטחים עצומים שהיו רגילים להיות צבועים בגוונים של ירוק, אפילו בתקופות הקיץ הלוהטות, וכעת הן נטולות עצים, צמחים וחיים כמעט לחלוטין. לא רחוק מאחד המקומות שספגו את המכה הקשה ביותר מבחינת היקף השריפה - מושב רמת רזיאל, נמצא מעיין בשם עין רזיאל. זהו מעיין שכבתי הנובע במורדות הצפוניים של המושב שבהרי ירושלים. המעיין והיישוב קרויים על שמו של מפקד האצ"ל, דוד רזיאל, שנפל בשליחות הבריטים בעיראק במלחמת העולם השנייה. ידעתי שאני חייב לקפוץ לבקר. לכתבה המלאה - הקליקו.