1 צפייה בגלריה
דודי אמסלם, ניר ברקת
דודי אמסלם, ניר ברקת
ברקת ואמסלם
(צילום: עידן ארבל , אבי מועלם)
הקרבות הפנימיים בליכוד מתחילים לתת את אותותיהם: אחרי שקבוצת חברי כנסת בליכוד ניסתה לקדם לפני כשנה הצעת חוק שתמנע מח"כ ניר ברקת להשתמש בהונו בזמן התמודדות ולהגביל את סכום התרומה של נבחר הציבור ובני משפחתו לצורך פעילות פוליטית ל-100 אלף שקל, כעת מתחדשת היוזמה באמצעות הצעת חוק חדשה שהונחה אתמול (יום ב') עם פתיחת כנס החורף של הכנסת על ידי ח"כ דודי אמסלם.
גם בהצעה של אמסלם, כמו בהצעה הקודמת שהגישו חברי הליכוד, צוין כי יש לקבוע את התקרה המקסימלית להוצאות על 100 אלף שקל בשנה. החוק אמור להגביל את פעילותו של ברקת שמכוון גבוה להנהגת הליכוד, ופועל, לפי חברי כנסת של המפלגה, במישורים רבים כדי להיערך לאפשרות של שינויים בליכוד והתמודדות אפשרית.
"חוק המפלגות, התשנ"ב–1992, מבקש להבטיח שוויון, יושרה ומניעת קניית שלטון בכסף בכל הנוגע לשימוש בכספים במערכת הפוליטית", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק של ח"כ אמסלם. "כאשר המטרה היא כפולה: א - למנוע השפעת כספים על שיקול הדעת של נבחרי הציבור ולמנוע יצירת תלות פוליטית מוגזמת בהון, ו-ב - להבטיח ככל הניתן כי קיומם של כספים לא ישפיע על תהליכים פוליטיים ולא יהפוך את המערכה הפוליטית לכזו בה קיים יתרון מובנה לבעלי הון".
עוד נכתב בהצעת החוק כי "מטרה מרכזית של חוקי מימון הפעילות הפוליטית ומימון הבחירות, לצד מניעת שחיתות והגברת השקיפות ואמון הציבור, היא קידום איזון ושוויון בין מועמדים".

מאחורי הקלעים נשמעות בשנים האחרונות לא מעט טענות של חברי כנסת לכך שברקת, מהעשירים ביותר במשכן, מנצל את העובדה שאין כל מגבלה מוסדרת בחוק לשימוש בהון האישי, ולכן מייצר לעצמו פער ברור מול אחרים.
"עד היום, המקרה של מועמד בעל הון אשר באמצעות משאביו הבלתי נדלים או משאבים של קרוביו מנסה להשתלט על מערכות פוליטיות לא הוסדר בחוק בצורה ממצה", נכתב בהצעת החוק. "השמירה על איזון ושוויון בין נבחרים ובין מועמדים מהותי בדמוקרטיה הישראלית על מנת לשמר את המגוון הגדול של אוכלוסיות שונות ונציגים שונים בכנסת ישראל.
"לעיתים קמפיין של מועמד עשיר לא יאפשר למועמדים איכותיים שאינם בעלי הון עתק להיבחר ולייצג את המגזר ממנו הם מגיעים. לכן יש להטיל מגבלות על שימוש בכספם הפרטי של נבחרים ומועמדים לכנסת על מנת לוודא שלא רק אנשים בעלי הון עצמי גבוה יהיו מיוצגים בדמוקרטיה הישראלית, ושלא בעל המאה יהיה בעל הדעה".
בשל כך, צוין בסיכום, הוצע לקבוע "תקרת הוצאות" של 100 אלף שקל בשנה, שהוא הסכום המקסימלי שנבחר הציבור ובני משפחתו, ביחד, יוכלו לתרום מכיסם לצורך פעילות פוליטית שגרתית וזאת מלבד הסכום הניתן לכל חבר כנסת לצורך הקשר עם הציבור. עוד תחייב הצעת החוק, בדומה להצעה קודמת, חובת דיווח לחשב הכנסת. הדיווח יכלול התייחסות לסכום התרומה וגם למטרתה.
גורם בסביבת ברקת אמר בתגובה: "דודי אמסלם יורה בתוך הנגמ"ש ופוגע בחברי ליכוד, במקום להתאחד נגד ממשלת בנט-לפיד".
מלשכת ח"כ אמסלם נמסר: "מועמד אמור להיבחר על פי כישוריו והאידאולוגיה שלו, ומן הסתם החוק הוא לא הנושא, כי ברור לכל בר דעת שזה הדבר ההוגן והבסיסי לעשות, אבל אותו 'בכיר בליכוד' שמנסה להדביק לח"כ אמסלם שותפות לשרן השכל וגדעון סער, כנראה שמעולם לא היה בית"רי או ליכודניק, ולבטח לא גדל בתנועה. כדאי שאותו בכיר בעיני עצמו, שכנראה לא חסר לו כסף ואמצעים כדי לממן קמפיינים של רפש ושנאה, יעשה שיעורי בית ויחדל להכפיש ולתקוף בצונאמי, בהתנהגות לא ליכודית, שמתאימה אולי לימי מפלגת קדימה בירושלים".