"אני שמח לחזור למדינה היחידה במזרח התיכון בה אני יכול ליצור את האמנות שלי", אמר היום (שלישי) האמן והצלם ספנסר טוניק במסיבת עיתונאים שהתקיימה בירושלים לרגל הגעתו לארץ. לא פחות מ-300 משתתפים הבטיחו את מקומם בצילומיו של טוניק במיקום סודי סביב העיר ערד בשבוע הבא. הצילומים בעירום מלא על רקע המרחבים הפתוחים של מדבר יהודה, הם חלק מקמפיין רחב היקף בשיתוף עם משרד התיירות להקמת מוזיאון ים המלח, ומטרתו להעלות את המודעות למצבו העגום של המקום הנמוך ביותר בעולם.

בריאיון ל-ynet הסביר טוניק כיצד הוא מתמודד עם הגבלות הקורונה בצילומים שלו. "הרעיון שתמיד היה לי לעבודה הזו היא שהאנשים יתפרסו. אבל לגבי העבודות הבאות שלי, אני אוהב כשאנשים צמודים, לפעמים אפילו כתף אל כתף אז כן הקורונה השפיעה על העבודה שלי מבחינה אמנותית, אבל זה אתגר טוב עבורי לעבוד סביב זה. ואני מאוד אוהב אתגרים".
אתגר נוסף שטוניק נאלץ להתמודד איתו בכל העולם הוא ההתגדות ליצירתו שלעיתים נתפסת כפרובוקטיבית, וגם בערד היו מי שמחו. אבל ספנסר לא מתרגש: "בכל מקום שאני מגיע אליו בעולם, יש אנשים שהם בעד העבודה שלי ואנשים שהם נגד העבודה שלי, אז זה נהדר שאני עובד במקומות שיש בהם חופש ביטוי, שלאנשים יש את הזכות לא לאהוב. אבל בו בזמן לי חשוב שהאמנות תנצח, שהגוף והאמנות יכובדו ושהם לא יושוו לאלימות. הגוף והאמנות רק עושים את החברה יותר פתוחה, יותר חופשייה ויותר אוהבת".
2 צפייה בגלריה
ספנסטר טוניק ליד בולען ב-2016
ספנסטר טוניק ליד בולען ב-2016
ספנסטר טוניק ליד בולען ב-2016
(באדיבות המצולם)
2 צפייה בגלריה
עבודה של ספנסר טוניק בים המלח
עבודה של ספנסר טוניק בים המלח
עבודה של ספנסר טוניק בים המלח
(צילום: ספנסר טוניק)
במסיבת העיתונאים השתתף גם עו"ד ניסן בן חמו, ראש עיריית ערד המארחת את הצילומים ואמר: "העיר משקיפה על ים המלח, ערד היא עיר פלורליסטית, מכילה ומקבלת את כולם. אני שמח ונרגש מקיום פרויקט אמנותי משמעותי בעיר שלנו". בריאיון ל-ynet בן חמו התייחס למחאה נגד הצילומים והדגיש כי "המחאה היא דמוקרטית, היא חשובה. כל אחד מוחה מהמקומות שכואב לו, חלק על התו הירוק, חלק על חיסונים וחלק על קצבת הנכים. פה יש אנשים שמרגישים שהם נפגעו מעצם קיום האירוע אני חושב שמוסרית מחובתם למחות. אני כראש רשות שוקל את כלל השיקולים מה זה יוסיף לעיר, מדובר באמן בסדר גודל בינלאומי", אמר בן חמו והוסיף כי ישב עם המתנגדים והסביר כי הצילומים רחוקים מהעיר ולא יפגעו בהם ישירות.
ארי ליאון פרוכטר, מייסד המוזיאון ומי שהשיק את קמפיין מימון ההמונים למענו (מרבית משתתפי הצילומים תרמו לקמפיין וכך הבטיחו את השתתפותם), השתתף גם הוא במסיבה, הודה לטוניק על תמיכתו בהקמת מוזיאון ים המלח בערד והודיע כי במוזיאון הווירטואלי עליו עובדים בחצי שנה האחרונה יוצגו עבודות של טוניק מהארץ שמעולם לא נחשפו וכן עבודות של אמנים אחרים הקשורות לים המלח.