היא נחשבה ל"גלולת הפלא של המאה העשרים" אבל יותר ויותר דיווחים מגלים את הסכנה שבה: טיוטת הנחיות חדשה של צוות מומחים אמריקני קובע כי בשל חשש מדימומים מסכני חיים, על רופאים להימנע מלרשום אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם, אצל אנשים שטרם לקו בהתקף לב או בשבץ מוחי.
המומחים קבעו כי הסיכון לתופעות לוואי חמורות עולה בהרבה על התועלת, ממה שנחשב בעבר לנשק זול במאבק במחלות לב.
עוד על אספירין:
בעבר המליצו המומחים לאנשים בני 60 ומעלה שנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם – להיוועץ ברופא המטפל שישקול התחלת טיפול באספירין יומי במינון של 81 עד 100 מיליגרמים. זאת לאחר שמחקרים הראו כי אספירין שפותחה כתרופה מורידת חום ומשככת כאבים, נמצאה גם בעלת אפקט אנטי דלקתי ומדלל דם, המפחית את הסיכון לחסימת כלי דם ולשבץ מוחי.
אלא שעם הזמן הצטברו עוד ועוד עדויות כי על אירועי דימומים מסכני חיים, חלקם כללו גם דימומים מוחיים שהובילו בעצמם לשבץ מוחי, ודימומים מסכני חיים בקיבה. מחקרים הראו כי הסיכון המוגבר לדימום מתרחש במהירות יחסית, לאחר התחלת הטיפול באספירין.
2 צפייה בגלריה
אספירין
אספירין
אספירין. להימנע מלרשום אספירין לאנשים מתחת לגיל 60 למניעת מחלות לב וכלי דם, ושטרם החלו טיפול באספירין
(צילום: shutterstock)
על פי ההמלצות החדשות על רופאים להימנע מלרשום אספירין לאנשים מתחת לגיל 60 למניעת מחלות לב וכלי דם, ושטרם החלו טיפול באספירין. באשר לבני 60 ומעלה שטרם החלו טיפול באספירין, ממליצים המומחים לרופאים שלא להתחיל אצלם טיפול באספירין, בשל החשש מדימום מסכן חיים. המומחים החליטו שלא לקרוא להפסקת השימוש באספירין בשאר האוכלוסייה שכבר מטופלת בתרופה באופן מניעתי, או אלה שכבר לקו בהתקף לב או שבץ מוחי בעבר.
צוות המשימה שהציע בעבר למבוגרים בשנות החמישים לחייהם שנמצאים בסיכון גבוה, ליטול אספירין במינון נמוך, אולם כעת משנים את ההנחיות וקובעים כי מבוגרים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, בשנות ה-40 וה-50 לחייהם, להיוועץ ברופאיהם ולהחליט במשותף האם להתחיל בטיפול יומי באספירין. הפאנל הגדיר סיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, כמי שיש לו סיכון של 10 אחוזים או יותר להתקף לב או שבץ מוחי ב-10 השנים הבאות.
בתוך כך, צוות המומחים האמריקני מתכנן אף לסגת מההמלצה שלו בשנת 2016 ליטול אספירין במינון נמוך למניעת סרטן המעי הגס, מה שנחשבה להנחיה פורצת דרך אז. הפאנל אמר כי נתונים עדכניים יותר העלו ספקות לגבי היתרונות המשוערים למניעת סרטן, וכי יש צורך במחקר נוסף. על פי ההמלצות החדשות, על המטופלים להיוועץ ברופא המטפל, ולא להפסיק טיפול כלשהו על דעת עצמם.
"כאשר הסתכלנו על הספרות ראינו שבסיכום הכולל היו יותר דימומים מאשר מניעת התקפי לב", אמר אחד ממחברי ההנחיות של הקבוצות הרפואיות. "אנחנו לא מדברים על דימום קל מהאף, אלא על דימומים מסכני חיים, כמו דימומים מוחיים".
"אין עוד הנחיה גורפת כי כל מי שבסיכון מוגבר למחלות לב ושמעולם לא עבר התקף לב, צריך לקחת אספירין", אמרה ד"ר ציין-ון צנג, חברת צוות המשימה הלאומי ומנהלת מחקר רפואת משפחה ובריאות קהילה באוניברסיטת הוואי, "עלינו להיות חכמים יותר בהתאמה ומניעה ראשונית לאנשים שיפיקו תועלת מרבית ויסבלו מפחות סיכון לפגיעה. אנחנו לא ממליצים לאף אחד להפסיק את הטיפול בלי לשוחח עם הרופא, בוודאי לא אם כבר עברו התקף לב או שבץ מוחי".
צוות המשימה כלל 16 מומחים למניעת מחלות ורפואה, שהתבססו על מחקרים ובדיקות סקר. החברים בוועדה מתמנים על ידי מינהל הסוכנות האמריקנית למחקר ואיכות הבריאות, אך הצוות הוא עצמאי והמלצותיו מתקבלות לעתים קרובות על ידי גורמי הבריאות בממשל האמריקני, וארגוני בריאות אחרים בעולם.
2 צפייה בגלריה
התקף לב, אי ספיקת לב
התקף לב, אי ספיקת לב
התקף לב. לא להפסיק טיפול בלי להתייעץ עם הרופא
(צילום: shuttestock)

מהורדת חום וכאבים עד מניעת מחלות לב

כבר בשנת 400 לפני הספירה הרופא היווני היפוקרטס, אבי הרפואה, רשם למטופליו תרופה להקלת כאב וחום שנרקחה מעלי עץ ערבה, שעשיר בחומר סליצין. באוגוסט 1897 הצליח הכימאי הגרמני פליקס הופמן לסנתז חומר שהורכב מאותו סליצין, והצליח לשכנע את חברת באייר לשווק אותו. ב־1915 אושר האספירין לשיווק גם ללא מרשם רופא.
אספירין שייך לקבוצת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים NSAIDS. הוא מורכב מחומצה אצטיל־סליצילית, שמתערבת במנגנונים שונים הקשורים ביצירת דלקת ובקרישיות הדם. הוא משמש לשיכוך כאבים, הורדת חום, הקלת תסמיני דלקות פרקים ומניעת היווצרות קרישי דם. האספירין נמכר כמרכיב בתרופות שונות ותחת מותגים רבים שמכילים את החומר המקורי.
האספירין מעכב שני אנזימים: האחד נקרא Cox-1 והוא אחראי על ייצור הריר (ששמו מוצין) שמגן על דופן הקיבה. השני נקרא Cox-2 והוא מווסת חומר כימי ששמו פרוסטגלנדין, שמווסת את חום הגוף, תחושת כאב ודלקת.
בשנים האחרונות נמצא שהאפקט המגן של האספירין מתבטא בשני מישורים: הוא לא רק מסייע לדילול הדם, אלא גם מפחית את התהליך הדלקתי שנוצר בכלי הדם ותורם לחסימות בהם, מה שעלול לגרום להתקף לב ולשבץ מוחי.
אחת מתופעות הלוואי העיקריות של משפחת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים היא נטייתן לגרות את הקיבה ולגרום לכיב ולדימום, משום שהן מעכבות, כאמור את האנזים Cox-1 האחראי על ייצור הריר שמגן על הקיבה. מסיבה זו מומלץ ליטול אספירין אחרי האוכל (על קיבה מלאה). אספירין עלול גם לגרום למחלת ריי הנדירה, שגורמת לפגיעה מוחית ולפגיעה בכבד. מסיבה זו אסור לתת אספירין לילדים מתחת לגיל 12.