האם שעות הירדמות מסוימות מסוכנות ללב? כך משערים חוקרים שבדקו מהי שעת ההירדמות האופטימלית למניעת אירועים לבביים. במחקר שנערך בבריטניה נכללו נתוניהם של כ-88 אלף איש שענדו שעון דיגיטלי. החוקרים השוו את תזומני השינה על פני תקופה של שבעה ימים ובהמשך עקבו אחר בריאותם של הנבדקים במשך שש שנים, כאשר 3,172 מהם לקו במחלות לב וכלי דם.
קראו עוד:
מהנתונים עולה הסברה כי הירדמות אחרי חצות או לפני השעה 22:00 בערב, קשורה לעלייה של כ-25% בסיכון למחלות לב וכלי דם, בהשוואה להירדמות בין 22:00 ל-23:00 בלילה. העלייה בסיכון הצטמצמה ל-12% אצל מי שנרדמו בין השעות 23:00 עד חצות. המחקר נערך על ידי חברת המחקרים ביובנק בשיתוף חברה מסחרית לנתוני בריאות דיגיטליים בשם Huma Therapeutics AI, ולא עבר בקרת עמיתים.
מהנתונים עולה הסברה כי הירדמות אחרי חצות או לפני השעה 22:00 בערב, קשורה לעלייה של כ-25% בסיכון למחלות לב וכלי דם, בהשוואה להירדמות בין 22:00 ל-23:00 בלילה. העלייה בסיכון הצטמצמה ל-12% אצל מי שנרדמו בין השעות 23:00 עד חצות
החוקרים ציינו כי מגמה זו נותרה על כנה גם כאשר נלקחו בחשבון גיל, מין, משך השינה, היותו של הנבדק "טיפוס בוקר" או "חיית לילה", עישון, משקל, מחלות נוספות כמו סוכרת, לחץ דם וכולסטרול גבוה המהוות בעצמן גורם סיכון למחלות לב ומצב סוציו-אקונומי. התוצאות היו בולטות יותר אצל נשים, אך לחוקרים עדיין לא ברור מדוע.

בזכות השעון הביולוגי

"הזמן המסוכן ביותר להירדם היה אחרי חצות, אולי מפני שהוא עשוי להפחית את הסבירות לקימה באור בוקר, המאפס את שעון הגוף", אמרו החוקרים שניסו להסביר גם את ההבדל בממצאים בין גברים ונשים: "ייתכן שקיימים הבדלים בין המינים בשל האופן שבו המערכת האנדוקרינית מגיבה להפרעות בקצב השעון הביולוגי. לחילופין, ייתכן שהגיל המבוגר יותר של משתתפי המחקר היטה את התוצאות, מכיוון שהסיכון ללב ולמחלות כלי דם אצל נשים בדרך כלל עולה לאחר גיל המעבר, כך שייתכן שלמעשה אין הבדל מהותי בין גברים ונשים".
1 צפייה בגלריה
מחקר שינה
מחקר שינה
הזמן המסוכן ביותר להירדם היה אחרי חצות
(צילום: Shutterstock)
המחקר עצמו אינו יכול לקבוע האם תזמון השינה עצמו תורם למחלות לב, וסביר להניח שישנן השפעות אחרות הקשורות לתפקוד הלב וקשורות בעקיפין גם לשינה מאוחרת, כמו למשל בילוי עד שעות מאוחרות או לחץ שהקשו על האנשים להירדם. המחקר גם לא כלל קבוצות נרחבות יותר של נחקרים, אלא בעיקר אנשים לבנים ואמידים בני 43 עד 79, כך שייתכן שהממצאים לגבי מוצאים אתניים נוספים וגילים אחרים עשוי היה להיות שונה.
אולם לדברי החוקרים, התוצאות עולות בקנה אחד עם מחקרים קודמים שהראו סיכון מוגבר לבעיות לב אצל אנשים הישנים מאוחר. "השעון הביולוגי עלול להגביר את התהליכים הדלקתיים ולפגוע בוויסות הגלוקוז, שניהם עלולים להגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם", אמרו החוקרים ל"גארדיאן" הבריטי שפרסם ראשון את הממצאים, "אם הממצאים יאוששו במחקרים אחרים, תזמון שינה והיגיינת שינה בסיסית יכולים להיות יעד בריאות הציבור להפחתת הסיכון למחלות לב בעלות נמוכה".