הטיפול שהציל את חייה של נעמה: חייה של נעמה וינברג, בת 26, מגבעת שמואל, ניצלו הודות לתושיית הצוות הרפואי שאבחנו את מצבה הנדיר כשהגיעה לחדר המיון. לפני כחודשיים, נעמה בילתה בהופעה של הזמרות קרן פלס ומירי מסיקה בירושלים, וכבר שם לא הרגישה טוב, אולם היא נשארה עד סופה. כשהתעוררה למחרת בבוקר, הייתה בהכרה מעורפלת ובני משפחתה הבהילה אותה לבית החולים בילינסון.
בבית החולים היא עברה טיפול בנוגדי קרישה שלא הועילו, ואז הובהלה לחדר הניתוח לצנתור מוח דחוף. ד"ר גיא רפאלי, מנהל יחידת שבץ ומצנתר מוח בכיר בבילינסון, אומר כי שמדובר באירוע נדיר: "חסימה של וריד במוח בכלל מהווה עד 5% מכלל מקרי השבץ המוחי (בעולם, 2 עד 7 מקרים למיליון בשנה), ונדירה עוד יותר חסימה בווריד הראשי העמוק. עבורנו זה מקרה ראשון, מזה 11 שנה מאז נפתחה היחידה במתכונתה הנוכחית".
1 צפייה בגלריה
נעמה צנתור מוח
נעמה צנתור מוח
ד"ר גיא רפאלי ונעמה וינברג, השבוע. "מקרה נדיר וראשון בבית החולים"
(צילום: דוברות בילינסון)
קראו עוד:
"ביומיים שלפני אותו יום שישי, היו לי כאבי ראש שלא הצלחתי להתמודד איתם בלי משכך כאבים חזק מאוד", מתארת נעמה וינברג את האירועים שקדמו לאשפוז, "אני משתדלת שלא לקחת כדור על כל כאב קל, אבל אלו באמת היו כאבים שלא הניחו לי. ביום חמישי שלפני ההופעה הודעתי במשרד שאני נשארת בבית, כדי ללכת לרופאת משפחה לבדוק את העניין. כשהתקשרתי למרפאה לקבוע תור, שלחו אותי לשלול קורונה. נסעתי לבדיקה במתחם 'היבדק וסע' וכשסיימתי שם והתכוונתי לצאת מהרכב, הרגשתי שהרגליים שלי כבדות מאוד. למרות זאת לא רציתי לפספס את ההופעה. בזמן ההופעה כבר ממש לא הרגשתי טוב ומיד כשחזרתי הביתה הלכתי לישון. בבוקר, כך סיפרו לי, המשפחה לא הצליחה לתקשר איתי, וכתוצאה מכך, הזמינו אמבולנס".
ד"ר רפאלי מספר איך קיבל את ההודעה על הגעתה לבית החולים. "לא הייתי כונן. עמיתי ליחידת צנתורי המוח, ד"ר מיכאל פינדלר, התקשר להתייעץ על אודות המקרה. לאחר ששמעתי את הפרטים, דהרתי לבית החולים. ד"ר פינדלר הקפיץ בינתיים צוות צנתורים ורופא מרדים. מדובר היה בחסימה של וריד ראשי עמוק – שבץ מוח ורידי, ולא עורקי כמו בדרך כלל".
הוא הוסיף כי לאחר כישלון בטיפול באמצעות נוגד קרישה שניתן לנעמה וללא כל הטבה במצבה, היא המשיכה לשקוע במצב ההכרה. אז הוחלט לנסות לפתוח את החסימה הוורידית במערכת הניקוז הוורידי העמוק של המוח שלה באופן מכני, בשילוב התקן שליפה מכני, ובמקביל שאיבה על ידי צנתר (קטטר) ייעודי.
"חסימה של וריד במוח בכלל מהווה עד 5% מכלל מקרי השבץ המוחי (בעולם – 2 עד 7 מקרים למיליון בשנה), ונדירה עוד יותר חסימה בווריד הראשי העמוק. הטיפול הפולשני בחסימת וריד מרכזי ראשי עמוק במוח אינו שכיח ונועד רק למקרים עמידים לטיפול שמרני במדללי דם והוא בגדר ניסיון הירואי יוצא דופן להצלת חיים"
"לאור העובדה שהיה מדובר בווריד מרכזי ראשי המנקז את כל הדם מגזע מוח וממבנים אנטומיים עמוקים חיוניים, צריך היה להשתמש בהתקן מכני גדול כדי ללכוד את הקריש הענק והארוך שנוצר בווריד, והכל תחת שאיבה בו זמנית בלחץ שלילי - קוטרו של הווריד המדובר יכול להגיע עד לפי שניים מזה של העורק הראשי במוח", הוא מסביר. "מדובר בהתקן שפותח בחברת רפיד מדיקל מיקנעם, שנקרא Tiger XL והוא היחידי שקיים בשוק העולמי שנפתח לקוטר עד 9 מ''מ – קוטר ממוצע של סינוס ורידי גדול במוח. הוא מתאפיין ביכולת שליטה גבוהה של הרופא המצנתר במידת פתיחתו וסגירתו, במידת נראותו הטובה ובבטיחות הגבוהה שלו בעת השימוש".
ד"ר רפאלי מדגיש כי מדובר מקרה ראשון מזה 11 שנה מאז נפתחה היחידה במתכונתה הנוכחית. "בארץ טופלו עד כה חולים ספורים בלבד למיטב ידיעתי בדרך זו. חסימה של וריד במוח בכלל מהווה עד 5% מכלל מקרי השבץ המוחי (בעולם – 2 עד 7 מקרים למיליון בשנה), ונדירה עוד יותר חסימה בווריד הראשי העמוק. הטיפול הפולשני בחסימת וריד מרכזי ראשי עמוק במוח אינו שכיח ונועד רק למקרים עמידים לטיפול שמרני במדללי דם והוא בגדר ניסיון הרואי יוצא דופן להצלת חיים".
נעמה, כבר השתחררה לביתה ולדבריה, כלל לא זוכרת את הימים הללו. "חזרתי הביתה למשפחה לחברים ולקהילה שדאגו ושמחו מאוד לראות אותי. עכשיו אני בבית, מדי פעם קופצת לביקורות ולבדיקות. במקביל כבר חזרתי לתפקוד מלא", היא מוסיפה ואומרת כי הרופאים לא יודעים להסביר למה זה קרה. "אני מקווה שבהמשך יידעו גם לומר מה בדיוק גרם לאירוע".