ההחלטה להחזיר את איכוני השב"כ, בינתיים רק במטרה לאיתור מי שהיה במגע עם מאומתים בזן הקורונה החדש אומיקרון, הובילה לעימות חריף בין ראש הממשלה נפתלי בנט לבין השר לתכנון אסטרטגי במשרדו, אלי אבידר - שכבר אתמול תקף את בנט באופן חריג. עוד לפני ישיבת הממשלה אמר אבידר כי "איכוני השב"כ הם קו אדום מטורף", ובמהלכה אמר כי ראש השב"כ רונן בר "התאהב בכלי". ההחלטה אושרה על ידי מרבית השרים.
"אל תדבר לגופו של ראש השב"כ, אל תכפיש אותו", התערב בנט. אבידר הגיב: "אני אגיד מה שאני רוצה". בנט ענה: "אתה לא תכפיש את ראש השב"כ שעושה עבודה מצוינת. מי אתה בכלל?". שרים בישיבה, ובהם ניצן הורוביץ, אורנה ברביבאי ונחמן שי, תקפו את אבידר על הסגנון.
4 צפייה בגלריה
אלי אבידר, נפתלי בנט בישיבת הממשלה
אלי אבידר, נפתלי בנט בישיבת הממשלה
אבידר ובנט
(צילום: מארק ישראל סלם)
לפני הישיבה הבהיר אבידר כי יצביע נגד ההחלטה להטיל איכוני שב"כ על מאומתים בווריאנט החדש: "הממשלה הזאת לא יכולה להכשיר את כל הרעות החולות של הממשלה הקודמת. אני מצפה שכל מי שהתנגד אז יצביע היום נגד. איכוני השב"כ זה דבר רע לדמוקרטיה".
ההחלטה בסוגיית האיכונים עברה כאמור בממשלה ברוב גדול של השרים. ארבעה שרים - אבידר, גדעון סער, יפעת שאשא ביטון ואורנה ברביבאי - התנגדו למהלך. שני שרים נמנעו. מדובר בהחלטה זמנית שנשענת על תקנות חירום, והיא תהיה תקפה עד ליום חמישי הקרוב. במקביל, יקודם בכנסת הליך חקיקה לאישור המהלך, אך לנוכח ההתנגדות בקרב חלק מחברי הקואליציה לא ברור עדיין אם יהיה לו רוב.
4 צפייה בגלריה
 ראש השב"כ הנכנס רונן בר
 ראש השב"כ הנכנס רונן בר
ראש השב"כ רונן בר. בנט תקף את אבידר: "אל תכפיש אותו"
(צילום: תקשורת שב"כ)
בלשכת בנט הדגישו לאחר אישור החזרת איכוני שב"כ כי השימוש בכלי הזה יוגבל רק למאומתים בזן החדש: "לא מדובר בשימוש רחב וגורף לכלל המאומתים, כפי שנעשה בגלי התחלואה הקודמים. כמו כן, שירות הביטחון הכללי לא יעסוק באכיפת כללי בידוד".
עוד נמסר כי ההחלטה תחומה בזמן ותיבחן מחדש מדי יום: "במקרה של התפרצות תחלואה רחבה, ייעצר השימוש באיכוני השב"כ". בלשכתו של בנט ציינו כי ישנם ריסונים והגבלות על הפעלת הכלי, וכי המהלך מתואם עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.
העימות בישיבת הממשלה בין בנט לאבידר הגיע אחרי שכבר אתמול, באירוע שבתרבות בצור הדסה, אבידר תקף את ראש הממשלה. "לבנט יש מזל, ניתנה לו ההזדמנות להיות ראש ממשלה בממשלת שינוי והוא לא ממצה את הפוטנציאל שלו", אמר אז. בהתייחס להצעת החוק האוסרת על נאשם בפלילים לכהן כראש הממשלה, אמר אבידר כי "אם בנט ושקד לא רוצים להעביר את החוק, לא צריך להעביר דברים שלהם. נלחמנו על זה שנה וחצי ברחובות". הוא טען כי "מצב הדמוקרטיה הישראלית לא יותר טוב ממה שהיה בתקופת נתניהו".
4 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו הגיע לבית המשפט בעת עדותו של ניר חפץ
בנימין נתניהו הגיע לבית המשפט בעת עדותו של ניר חפץ
אבידר: "אנחנו עושים בדיוק את מה שממשלת נתניהו הרעה עשתה"
(צילום: רויטרס)
שעה קלה לאחר אישור ההחלטה על החזרת איכוני שב"כ פרסם אבידר הודעה שבה טען כי מדובר בחציית קו אדום. "הבטחנו שינוי, איך נביט לבוחרינו בעיניים כשאנחנו מפירים ברגל גסה הבטחה אחר הבטחה לשמור על הדמוקרטיה?", מסר. "המהלך הזה סימן את כל מה שהיה רע בממשלת נתניהו. אנחנו, שהבטחנו לבוחרינו שנשמור על הדמוקרטיה, עושים בדיוק את מה שממשלת נתניהו הרעה עשתה, רומסים אותה ברגל גסה. אין כל הצדקה לצעד כה קיצוני, לא יעיל ולא מידתי שכזה".
אבידר הוסיף: "זה התחיל בחוק הסמכויות שאותו טרם ביטלנו, המשיך בכך שלא עשינו דבר כדי להעביר חקיקה שתאסור על נאשם בפלילים להקים ממשלה וכעת מאשרים לשב"כ לשוב ולעקוב אחר אזרחים. בעצם ההחלטות היום אנחנו מכשירים את הקרקע לממשלות רעות עתידיות, להשתמש באותם כלים, ולא תהיה לנו את הזכות המוסרית להתנגד".
שר הבריאות ויו"ר מרצ ניצן הורוביץ, שהביע בעבר את התנגדותו למהלך, תומך כעת באיכונים. בדיון היום הורוביץ התעמת עם השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ממפלגתו. הורוביץ ניסה לשכנע את זנדברג לתמוך בהחלטה ואמר לה: "איכוני השב"כ במתכונת הזו זה דבר סביר ומידתי". זנדברג לחשה לו בתגובה: "אני לא יכולה להצביע על זה". הורוביץ השיב: "אז תצאי ואל תצביעי". זנדברג יצאה ולא הצביעה.
4 צפייה בגלריה
 יו"ר מרצ ניצן הורוביץ ותמר זנדברג לאחר ההכרזה על רשימת מרצ לבחירות
 יו"ר מרצ ניצן הורוביץ ותמר זנדברג לאחר ההכרזה על רשימת מרצ לבחירות
השרים זנדברג והורוביץ. התעמתו
(צילום: ליהי קרופניק)
גם ח"כ גבי לסקי ממרצ מתנגדת בתוקף לאיכונים. לדבריה, "איכוני שב"כ על אזרחים הוא צעד פסול. ההחלטה סותרת את פסיקת ההרכב המורחב של בג"ץ בעניין איכוני השב"כ ומובילה לפגיעה קשה בזכות לפרטיות וחירויות הפרט.
"הניסיון להחזיר את איכוני השב"כ לחולים מאומתים, חותר תחת עקרונות הדמוקרטיה, במיוחד לאור העובדה שהשב"כ הוא גוף לא שקוף ואינו מיועד לבלוש אחרי אזרחים. יש אמצעים יעילים יותר ופוגעניים פחות לאיתור חולים מאומתים, ועל כן אין כל עילה שיכולה להצדיק את החלטת הממשלה".
נושא המעקב אחרי מאומתים בנגיף הקורונה באמצעות הכלים הטכנולוגיים של שב"כ היה שנוי במחלוקת אחרי פרוץ המגפה והוכנס לשימוש בממשלה הקודמת בראשות בנימין נתניהו. שרים בממשלה הקודמת היו תמימי דעים לגבי האפקטיביות והנחיצות של הכלי באיתור החולים וקטיעת שרשראות ההדבקה בימים שבהם רמת התחלואה הייתה בשיאה, אולם מנגד טענו גורמים באופוזיציה דאז כי מדובר בהפרה של זכויות האזרח.