שתף קטע נבחר

חודש לפני: הכרזת המדינה צפויה להידחות

עצות של מנהיגי מדינות ערביות ואירופיות וביקורת מהאופוזיציה הפלסטינית, צפויים לדחות את הכרזת המדינה הפלסטינית שתוכננה ל-13 בספטמבר. נראה שהתגובה הישראלית לא כל כך מטרידה את ערפאת

חודש בדיוק לפני ה-13 בספטמבר, מועד הכרזת המדינה הפלסטינית, משנים הפלסטינים את טון הדיבור הבוטח וממתנים את הצהרותיהם בנושא. במקום "נכריז על מדינה", משתמשים הפלסטינים בימים האחרונים במלים "שומרים על זכותנו להכריז על מדינה עצמאית". במקום "ה-13 בספטמבר - יום כינון המדינה הפלסטינית", מדברים עכשיו על "ה-13 בספטמבר – סיום תקופת הסכמי הביניים".
גורם בכיר מאוד ברשות הפלסטינית, אומר היום (יום א') ל-ynet כי הכרזת המדינה העצמאית תידחה, אלא אם עד ל-13 בספטמבר ייחתם הסכם או טיוטת הסכם בין ישראל והפלסטינים.
בתנועת הפת"ח מרגישים לא נוח עם העובדה שהנהגת הרשות, שהיא גם הנהגת התנועה, תזוהה עם דחיית ההכרזה. גורם בכיר בפת"ח אמר ל-ynet, כי התנועה תספוג מהלומה פוליטית אם ההכרזה תידחה. "לכל אורך השבועות האחרונים אמרנו 'אבו עמאר יכריז על מדינה'. הקמנו ועדות שתפקידן ליישם את הריבונות הפלסטינית על פני השטח. מה שקורה עכשיו, זהו מצב קצת מביך פוליטית, אבל ההנהגה שלנו נמצאת תחת אילוצים ולחצים מאוד כבדים".
מסעותיו האחרונים של ערפאת בעולם הניבו עבור הפלסטינים הצלחה חלקית. כמעט כל המדינות הערביות, המוסלמיות והאירופיות, הבטיחו להכיר במדינה הפלסטינית, כשזו תקום. מנהיגי המדינות בהן ביקר היו"ר אף הבהירו לו כי למעשה הם מכירים במדינה פלסטינית מאז שהוכרזה לראשונה ב-1988. אולם כמעט כל המנהיגים הציעו גם שלא להכריז באופן חד צדדי על המדינה, אלא לעשות זאת במסגרת ההסכמים המדיניים.
הגורם הנחוש ביותר שלא לדחות את הכרזת המדינה, הוא יו"ר המועצה הלאומית הפלסטינית, סלים אל זענון. זענון, שחזר והבהיר שה-13 בספטמבר הוא תאריך קדוש שבו יכריזו הפלסטינים על מדינה, החל בימים האחרונים לדבר על כך שדרוש רוב מיוחס של שני שליש מחברי המועצה המרכזית הפלסטינית כדי לדחות את ההכרזה. "קיים סיכוי שמרבית חברי המועצה יעדיפו להיענות לעצות המדינות האחיות והידידות", אומר זענון. אולם זענון שכח לציין שלערפאת לא תהיה בעיה לגייס את הרוב הדרוש לדחייה.
עמדת הפלגים הפלסטינים, בעיקר זו של החמאס, "תקל" על ערפאת לדחות את ההכרזה. מרביתם מעדיפים שערפאת יכריז על מדינה, אך לא אם מדובר במדינה "על הנייר", נוסח זו שהוכרזה ב-1988 .
בכיר בחזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין אומר ל-ynet בשיחה מדמשק, כי רוב הפלגים תומכים בהכרזה, כדי להבהיר לישראלים שלא ניתן למשוך ללא סוף את הסכמי הביניים. "היינו רוצים שערפאת יזמין את כל פלגי אש"ף והאופוזיציה, יציג לעולם חזית פלסטינית מאוחדת ומלוכדת, ויכריז על מדינה. המועצה להערכתי תסרב לדחות את הכרזת המדינה, אבל ערפאת יצפצף שוב על מוסדות אש"ף וייקח לבד את ההחלטה לדחות את הכרזת המדינה".
עבד אל רחים מלוח, איש החזית העממית לשחרור פלסטין, אומר ל-ynet שהחזית תתבע מערפאת להכריז על המדינה אולם הוא מודאג מכך שמספר מנהיגים פלסטינים החלו לאחרונה לחפש מוצא מההכרזה, שהם עצמם קידמו. "לא יודע איך תגיב החזית אם יוחלט על דחייה, אבל נעשה מעצמנו קצת צחוק אם בתחילת יולי אנחנו מודיעים שב-13 בספטמבר נכריז על מדינה, וחודשיים מאוחר יותר משנים את ההחלטה".
מנהיג החמאס אמר לכלי התקשורת בסוף השבוע כי החמאס מעוניין במדינה, בתנאי שזו תהיה מדינה עצמאית אמיתית על כל שטחי פלסטין, ולא "מדינה מקרטון נטולת כל ריבונות".
ראש הרשות יאסר ערפאת, יעדיף ככל הנראה לדחות את ההכרזה, הן בשל עצות המדינות הידידות והן בשל ביקורת האופוזיציה. אולם איש אינו אומר כי החשש מתגובה ישראלית הוא אחת מסיבות לדחייה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אייל פישר
ערפאת. צפוי לדחות את ההכרזה
צילום אייל פישר
צילום: איי אף פי
ערפאת ברוסיה. מבוכה קלה
צילום: איי אף פי
מומלצים