החורף השנה הוא מהעמוסים ביותר שזכורים במערכת הבריאות: בתי החולים עמוסים, בקופות החולים הרופאים קורסים מעומס מטופלים, ובצל מחלות החורף הרגילות מרחפת גם הקורונה עם זן האומיקרון, שגורם לעשרות אלפי נדבקים ביום. אז אילו נגיפים נוספים נפוצים עכשיו בישראל, איך לזהות אותם ומתי חשוב לפנות לטיפול רפואי?
4 צפייה בגלריה
לא רק קורונה. מכת וירוסים בישראל
לא רק קורונה. מכת וירוסים בישראל
לא רק קורונה. מכת וירוסים בישראל
(צילום: shutterstock)

האומיקרון

מאז נובמבר מלווה את העולם האומיקרון שמתפשט במהירות עצומה. הוא הפך כבר לזן הדומיננטי ברחבי העולם, והתסמינים שלו שונים במעט מהתסמינים של הזנים שכבר הכרנו: הוא גורם יותר לכאבי גרון ופחות לפגיעה ריאתית.
מהם התסמינים? לרוב תסמיני האומיקרון הם קלים יחסית, וכוללים שיעול, נזלת, עייפות, וכאבי שרירים. עדיין לא ברור מה הסיכון ללקות ב"לונג קוביד" (קורונה כרונית).
האם יש חיסון? החיסון לקורונה, מגן לדברי המומחים, גם מפני האומיקרון, אולם במידה מופחתת מאשר בזנים קודמים.
מה הטיפול? ההמלצה היא להישאר בבית אם חשים בצינון קל ובתסמינים קלים. אם המצב מחמיר יש כמובן לפנות לטיפול רפואי.

שפעת

נגיף השפעת פסח בשנה שעברה על ישראל, ככל הנראה בזכות שיעור ההתחסנות הגבוה נגד שפעת, הסגרים והשימוש במסכות, אולם השנה הוא תוקף קשה כשקרוב ל-3,000 איש מאושפזים בבתי החולים עם תחלואת שפעת, בהם מעל 800 ילדים וכ-160 יולדות ונשים הרות.
התפרצויות שפעת קשות נרשמות גם בקהילה ברחבי הארץ בילדים, מתבגרים, מבוגרים צעירים וקשישים. תוצאות המעבדה מראות כי מרבית החולים נדבקו בזן שפעת מסוג A/H3 הכלול בתרכיב החיסון נגד שפעת. אלא שלמרבה הצער, שיעור המתחסנים השנה נגד שפעת נמוך מאוד. נגיף השפעת עלול לגרום לתחלואה קשה, כגון דלקת ריאות, סיבוכים אחרים בדרכי הנשימה, דלקת בשריר הלב ואף מוות. הנגיף עובר במגע עם הפרשות רוק.
מהם התסמינים? התסמינים כוללים חום, שיעול, כאבי שרירים, תשישות, כאבי גרון, הקאות בחילות, או שלשולים מימיים. המחלה נמשכת כשבוע.
האם יש חיסון? הדרך הטובה ביותר להימנע מהדבקה היא באמצעות חיסון הניתן בחינם בכל הקופות.
מהו הטיפול? בשל היותה מחלה הנגרמת כתוצאה מווירוס - אופציות הטיפול בשפעת מאוד מצומצמות ולא מוחלטות. התרופה האפשרית במקרי שפעת קשים היא "טמיפלו" שנועדה למנוע סיבוכים אצל חולים שלקו במחלה ההולכת ומידרדרת ואינם מחוסנים. אם מחלתכם אינה קשה, כדאי להימנע מלהגיע למרפאות או לבתי חולים ולהיעזר בשירותי הייעוץ הטלפוני של מוקדי האחיות בקופות החולים. אצל חולים בסיכון למחלה קשה, ניתנת התרופה טמיפלו למשך חמישה ימים עוד לפני שחלו.

RSV

זהו אחד הנגיפים הפעילים ביותר בחודשי החורף, ונפוץ מאוד בתינוקות, ילדים וקשישים.
מהם התסמינים? לרוב גורם הנגיף RSV למחלה קלה שתסמיניה הם חום, נזלת ושיעול. תסמיני המחלה נעלמים בדרך כלל לאחר כשלושה ימים. אלא שהמחלה עלולה להידרדר ולהתפתח לסוג של דלקת ריאות נגיפית הנקראת ברונכיוליטיס. המחלה גורמת לקוצר נשימה קשה, ולעיתים רבות גם לצורך באשפוז. במקרים קשים מועבר התינוק לאשפוז במחלקת טיפול נמרץ.
האם יש חיסון? הוא ניתן בהזרקה מדי חודש במשך חמשת החודשים שבהם הווירוס פעיל (מנובמבר עד מרץ). החיסון הוכנס בישראל לסל התרופות לפגים או לילודים הסובלים ממומי לב מולדים או מחלות ריאות כרוניות עד גיל שנה, ולפגים שנולדו לפני השבוע ה-32 לחייהם.
לאחרונה הודיעה חברת מודרנה כי היא נמצאת בשלבים סופיים של פיתוח חיסון mRNA למבוגרים נגד נגיף ה-RSV, וייתכן כי בתוך שנתיים הוא יינתן אף בזריקה אחת בשילוב עם חיסון נגד קורונה ושפעת.
מהו הטיפול? הטיפולים היחידים הניתנים במסגרת בית החולים נועדו להקל על הסובל, וכוללים חמצן הניתן לעיתים גם במכשיר חדשני בשם "וופותרם", המחמם את החמצן והופך אותו ללח, אינהלציות, ועירוי תרופות סטרואידיות לווריד.
הטיפול שמונע את ההדבקה בתינוקות בנגיף הוא פליביזומאב. מדובר בחיסון פסיבי המכיל נוגדנים, המוזרקים לגוף ויודעים להתביית על הווירוס ו"להזעיק" את מערכת החיסון המחסלת אותו. מעין "כיפת ברזל" אנושית.
4 צפייה בגלריה
חיסונים
חיסונים
חיסונים. מונעים מחלות
(צילום: Shutterstock)

אדנו וירוס

משפחת נגיפי ה"אדנו" כוללת 57 זנים ומגוון רחב מאוד של מחלות בהתאם לזנים השונים. נגיפי האדנו שכיחים מאוד בתקופת החורף, והם מתפשטים במהירות, לרוב בהפרשות רוק ונזלת.
מהם התסמינים? הנגיפים גורמים בדרך כלל לדלקות בדרכי הנשימה, דלקות גרון ודלקות דרכי הריאה, דלקת עיניים ויראלית, דלקות בדרכי העיכול הגורמות לשלשולים והקאות, דלקות בדרכי השתן ובמקרים נדירים יותר - גם לדלקת קרום המוח ודלקת המוח.
האם יש חיסון? אין כיום חיסון או תרופה נגד הנגיף.
מהו הטיפול? עיקר הטיפול הרפואי מתבסס על טיפול תומך בסימפטומים הנלווים, דוגמת הורדת חום ושיכוך כאבים.