פרקליטיו של יו"ר האופוזיציה ח"כ בנימין נתניהו התעקשו גם הבוקר (יום ג') שהלקוח שלהם לא הודיע שהוא מסכים להכליל סעיף של קלון במסגרת חתימה על הסדר טיעון. לפיכך, הפערים בין הצדדים עדיין קיימים - בזמן ששעון החול לתום כהונתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הולך ואוזל. השופטת בדימוס עדנה ארבל, לשעבר שופטת בית המשפט העליון, אמרה לאולפן ynet בהתייחסה לנושא כי אפשר לסמוך על הצוות של פרקליטות המדינה: "הסדרי טיעון נעשים בזהירות המתחייבת".
נתניהו נתן אתמול אור ירוק לעורכי דינו להאיץ את המשא ומתן מול הפרקליטות, אולם בדיונים שנערכו במקביל בלשכת היועץ המשפטי לממשלה עם הצוות המורחב של התביעה בתיקי האלפים - גברה ההערכה שהמשא ומתן עם נתניהו לא יושלם בשבועיים שנותרו לכהונת מנדלבליט, אלא יימשך לתוך תקופת כהונתו של פרקליט המדינה כממלא-מקומו.
במערכת המשפטית מעריכים שקטנו סיכויים לעריכת הסדר טיעון בין נתניהו ליועץ המשפטי לממשלה טרם פרישתו. היום לא נרשמו מגעים בין הצדדים, ואולם חברי צוות התביעה בתיקי האלפים ממשיכים לבדוק תרחישים במקרה שתהיה עסקה כדי להיות ערוכים לדייק עובדות. כמו כן הם לומדים פסיקה של בתי המשפט בנוגע לעבירת מרמה והפרת אמונים.
חלק מחברי צוות התביעה אמרו למנדלבליט כי יש להחמיר עם נתניהו במסגרת העסקה בכל הקשור לענישה ולא רק לגבי הטלת הקלון. גרירת הרגליים נובעת מכך שנתניהו טרם פנה באופן רשמי להתחלת משא ומתן גלוי. אם תהיה עסקה - היא ככל הנראה תעבור לטיפול פרקליט המדינה עמית איסמן שישמש ממלא-מקום היועץ החל מעוד שבועיים ועד פברואר.
4 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו בהצבעה על חוק הגיוס
בנימין נתניהו בהצבעה על חוק הגיוס
נתניהו במליאת הכנסת, אתמול
(צילום: אלכס קולומויסקי )
תנאי סף למשא ומתן מצד הפרקליטות הוא ההתעקשות בסוגיית הקלון. הרשעה של נתניהו בכתב אישום מתוקן כחלק מהסדר טיעון שתגרור הטלת קלון, תרחיק את נתניהו מהחיים הפוליטיים למשך שבע שנים. עדיין לא ברור אם הצדדים יוכלו למצוא הסכמה בנושא. אפשרות אחת היא ששני הצדדים יסכימו במשותף על הטלת קלון ויודיעו על כך לבית המשפט. אפשרות אחרת היא שהפרקליטות תדרוש קלון, אך נתניהו יתנגד - ואז בית המשפט יהיה זה שיכריע בסוגיה.
גם סוגיית כתב האישום המתוקן, שלפי ההערכות אמור להוביל להרשעתו של נתניהו במרמה והפרת אמונים בתיקים 4000 (פרשת בזק-וואלה) ו-1000 (תיק המתנות) ולביטול עבירת השוחד בתיק 4000 וביטול תיק 2000 (שיחות מוזס-נתניהו), עדיין נמצאת על הפרק. "הסדר הוא אפשרי, אבל לא בכל מחיר", אמר גורם בפרקליטות. למרות המגעים המתקדמים וברקע חוסר האמון ההדדי, בשני הצדדים עדיין לא בטוחים אם המשא ומתן יבשיל להסדר.
4 צפייה בגלריה
ועידת המשפט
ועידת המשפט
מנדלבליט, נתניהו ואיסמן. בידיים שלהם
(צילום: מוטי קמחי, אלכס קולומויסקי, דנה קופל )
השופטת בדימוס ארבל, שמכירה היטב את העוסקים במלאכה בפרקליטות המדינה, ביקשה להתייחס לנושא באופן כללי. "הסדר טיעון עושים, עושים לא פעם, כשהצדדים מגיעים להסכמות וזה לא פעם חוסך זמן, חוסך עינוי דין וזה לתועלת בית המשפט. אני חייבת לומר שמנהלת התיק הזה פרקליטה מדהימה, יש פרקליט מדינה עם ניסיון שטח אדיר ויש גם פרקליטה ששולטת בחומר וניהלה תיקים כבדים קודם. כל כך אפשר לסמוך עליהם, שלא לדבר על יועץ משפטי שבאים גם אליו ומקיימים את הישיבה ביחד ובצוותא מחליטים".
על נשיא בית המשפט העליון בדימוס השופט אהרן ברק, שהתגלה כמי שמנסה לתווך בין הצדדים והותקף על ידי מתנגדי ההסדר לאחר שכינה את נתניהו "מגדולי המגינים על בית המשפט", אמרה השופטת ארבל: "קטונתי מלבקר או להלל את השופט ברק, אבל אין גדול ממנו. וכשהוא אומר, אני בטוחה שלנגד עיניו הציבור כולו. אתם זוכרים שביום הראשון של המשפט הוזעקו כל מיני אוהדים והייתה השתוללות שם.
"מבחינת הציבור, השופטים אף פעם לא יגידו מילה, פרקליטים שמטפלים בתיק לא יגידו מילה, אבל הציבור ניזון מכל ההתנהגות הזאת, מכל ההתלהמות הזאת, ומקבל רושם מוטעה. תראו עכשיו איך מדברים על הסדר טיעון, אז גם כן איזו התלהמות. יש כללים משפטיים, יש הסדרי טיעון, במקרים ראויים עושים אותם, שוקלים את זה מאוד. זה לא פרקליט אחד מחליט, זה צוות עם פרקליט מדינה ויועץ משפטי ועושים את זה בזהירות המתחייבת".
4 צפייה בגלריה
טקס ההשכבה למאיר שמגר ז"ל
טקס ההשכבה למאיר שמגר ז"ל
השופט בדימוס ברק. "אין גדול ממנו"
(צילום: עמית שאבי)
4 צפייה בגלריה
טקס אשכבה מאיר שמגר נשיא בית המשפט העליון לשעבר
טקס אשכבה מאיר שמגר נשיא בית המשפט העליון לשעבר
"אני רוצה לקוות ולהאמין שיש אמון במערכת המשפט". השופטת ארבל
(צילום: קונטקט)
השופטת ארבל אמרה עוד: "אני רוצה לקוות ולהאמין שיש אמון במערכת המשפט. איך אמרו גדולים ממני? 'יש שופטים בירושלים'. ויש שופטים בכל הארץ והם עושים את עבודתם יום יום. בקטע הזה, מדובר על ראש ממשלה לשעבר, זה עצוב מבחינתו באופן אישי וזה עצוב בכלל כמדינה שראש ממשלה עומד לדין. מצד שני, הציבור רואה שנוהגים בראש ממשלה כמו שנוהגים גם באנשים שעברו עבירות, כמו כל אזרח שעובר עבירה".
- אדם מן היישוב, בוזגלו, לא היה מקבל הצעה לעסקת טיעון כזאת. "הרבה פעמים עושים הסדרי טיעון כשחושבים שהמשפט יכול להתארך הרבה מאוד, כשיש בעיה עם איזו עדות. זה לא רק במקרה כזה, תפנו לבתי משפט ותראו כמה הסדרי טיעון עושים, רק זה לא בתקשורת כל כך. אני לא באה לסנגר על אף אחד, אבל זה מקובל ונעשו הסדרי טיעון".
- כשאת מביטה על ההתנהלות של מוסדות המדינה, האכיפה והתביעה אל מול מאן דבעי, את סומכת על ההתנהלות שלהם? "אני עבדתי עם המערכות האלה. הייתי פרקליטת מדינה, הכרתי את הפרקליטות, אני מכירה גם את האנשים שבמקרה הזה מתנהלים. ישבתי גם בבית המשפט המחוזי, גם בבית המשפט העליון, יש לי אמון מלא במערכת ואני גם עוקבת גם ככה אחרי מה שקורה. לטעות כל אחד יכול, אנחנו בשר ודם, אבל כאן יש תיקים שבהם יושבים שלושה שופטים מנוסים. אני בהחלט רגועה וסומכת על המערכות האלה מאוד".
בדיון שנערך היום במשפטו של נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים, פנתה ראש צוות תיק 4000 עו"ד יהודית תירוש בפני השופטים בהודעה. היא ביקשה לבטל את הדיון מחר בעקבות בידודי קורונה בסביבת הצוות שלה. השופט משה בר-עם הגיב בהומור ברקע אירועי הימים האחרונים: "חשבתי שתהיה הודעה אחרת".