1 צפייה בגלריה
מתחסנים בפעם הרביעית בתל אביב
מתחסנים בפעם הרביעית בתל אביב
מחסנת במנה הרביעית בת"א
(צילום: רויטרס)
משרד הבריאות עדכן הערב (יום ראשון) כי מנת החיסון הרביעית לגילאי 60 ומעלה מגנה פי 3 ויותר ממחלה קשה וכפי 2 מהדבקה, בהשוואה למחוסנים ותיקים בשלוש מנות. המשרד ציין כי מדובר בניתוח ראשוני שבוצע על ידי צוות חוקרים ממשרד הבריאות, מכון ויצמן למדע, הטכניון, האוניברסיטה העברית, ומכון גרטנר במרכז הרפואי שיבא. בשורה אופטימית נוספת הגיעה הערב מאירופה, כשבכיר בארגון הבריאות העולמי אמר כי האומיקרון עשוי לקרב את סוף המגפה ביבשת.
לפי משרד הבריאות, "בתחילת חודש ינואר, לאור ההתפשטות המהירה של האומיקרון, החל מתן מנת חיסון רביעית לאוכלוסיה בגילאי 60 ומעלה ולאוכלוסיות בסיכון וצוותים רפואיים. ניתוח נתונים ראשוני שבחן את יעילות המנה הרביעית מצא שבקרב גילאי 60 ומעלה המנה הרביעית מעלה את המוגנות נגד הדבקה פי כ-2 לעומת מחוסני מנה שלישית ותיקים. בנוסף, המנה הרביעית מקנה מוגנות גבוהה פי 3 ומעלה כנגד מחלה קשה לעומת מחוסני מנה שלישית".


המשרד הוסיף כי "השוואת המוגנות נעשתה ביחס למחוסני מנה שלישית אשר עברו 4 חודשים או יותר ממועד חיסונם הקודם. הניתוח מבוסס על נתונים של כ-400,000 מחוסני מנה רביעית, וכ-600,000 מחוסנים במנה שלישית מעל גיל 60. הניתוח בוצע באמצעות רגרסיה פאוסונית (שיטה סטטיסטית) ובתיקון לגורמי סיכון וחשיפה, בדומה למאמרים קודמים של צוות המחקר אשר פורסמו בכתב העת הרפואי המוביל New England Journal of Medicine. התוצאות הראשוניות יעודכנו לאורך הזמן עם קבלת נתוני מעקב נוספים".
בשבוע שעבר פורסמו תוצאות ראשוניות של מחקר שנערך בבית החולים שיבא, שמהן עלה כי המתחסנים אמנם פיתחו רמות נוגדנים גבוהות יותר לאחר קבלת החיסון, אבל יעילותם נגד זן האמיקרון היא חלקית בלבד. במחקר השתתפו כ-270 עובדי שיבא שקיבלו מנה רביעית, חלק של פייזר וחלק של מודרנה, והתוצאות הושוו לאלו של עובדי שיבא שלא קיבלו מנה רביעית כלל. מהנתונים שהוצגו עולה כי אצל מחוסני שלוש מנות של פייזר שקיבלו חיסון רביעי של מודרנה, עלה שיעור הנוגדנים. שבועיים לאחר מתן המנה הרביעית של פייזר נרשמה עלייה נוספת בנוגדנים, יותר מזו שנמדדה כשבוע לאחר מכן.
בתוך כך, הנס קלוגה, המנהל האזורי באירופה של ארגון הבריאות העולמי (WHO), אמר כי זן האומיקרון עשוי לקרב את היבשת לסיום מגפת הקורונה. עם זאת, הוא ציין כי "הנגיף הפתיע אותנו יותר מפעם אחת ולכן עלינו להיות זהירים מאוד". קלוגה הוסיף כי הווריאנט צפוי להשפיע על 60% מהאירופים עד חודש מרץ.
עם זאת, קלוגה הדגיש כי אירופה עדיין לא בשלב שבו הקורונה תהפוך למחלה אנדמית שניתן להתמודד איתה ללא הגבלות משמעותיות, כמו מחלות אחרות. "אנחנו עדיין מאוד זהירים, הנגיף כבר הפתיע יותר מפעם אחת", אמר. "בינתיים יש להגן על האנשים בסיכון הרב ביותר".
דבריו של קלוגה עומדים בסתירה להצהרתו לפני כשבוע של יו"ר ארגון הבריאות העולמי, ד"ר טדרוס אדהאנום, שאמר כי המגפה עדיין אינה קרובה לסיום. מייק ראיין, מנהל אגף החירום בארגון אמר כי "הדיבורים על מחלת הקורונה בצל האומיקרון כפחות חמורה שגויים, משום שהנגיף מתפשט ללא שליטה". מאריה ואן קרקהוב, ראש מערך הקורונה בארגון, אמרה כי הנגיף מתפשט בעוצמה גבוהה סביב העולם, ודחקה במדינות לנקוט באמצעים להגנת האוכלוסייה, ובהם עטיית מסכה וריחוק חברתי. היא גם הזהירה מכך ש"זה לא יהיה הווריאנט המדאיג האחרון".