שתף קטע נבחר

דילמה לחרדים: האם להתנגד לחוק ולהצביע אי אמון?

חוק יסוד חקיקה יובא בשבוע הבא להצבעה בקריאה ראשונה, כהצעת אי אמון בממשלה. המפלגות החרדיות בדילמה: הן מתנגדות לחוק אך תומכות בממשלה

חוק יסוד חקיקה יובא בשבוע הבא להצבעה בקריאה ראשונה בכנסת, לאחר שהפך להצעת אי אמון בממשלה.
חוק יסוד החקיקה אמור להעניק לחוק יסוד עדיפות על פני חקיקה רגילה. על פי החוק יידרש לקבלת חוק יסוד רוב של 70 חברי כנסת בקריאה שנייה ושלישית, בניגוד ל- 61 הדרושים כיום. לפי הצעת החוק, ייקבע גם עיקרון לפיו חוק אינו יכול לסתור חוק יסוד. יחד עם זאת, קובעת ההצעה הוראת מעבר לפיה בתקופה של חמש השנים הראשונות של חוק היסוד, יידרש רוב רגיל של חברי כנסת לקבלת חוק היסוד. כמו כן, קובעת הצעת החוק כי יתקיים מדרג נורמות: חקיקה ראשית שהיא מעל חקיקת משנה, וחוקי יסוד שהם מעל חקיקה "רגילה".
בהצעת החוק הזו, שהגיעה היום (ב') להצבעה בקריאה ראשונה מטעם ועדת החוקה חוק ומשפט, תמכו לאורך השנים כמעט כל שרי המשפטים, אלא שהפעם לא הצליחה ההצעה לקבל רוב בכנסת, בעיקר בשל התנגדות החרדים והדתיים. ארבע פעמים עלה החוק בעבר - בדצמבר 75', באוגוסט 78', בינואר 92' ובמרס 93', ולא התקבל.
היום החליטה סיעת המפד"ל להפוך את הצעת החוק להצעת אי אמון, ולכן הוא יובא בשבוע הבא להצבעה בקריאה ראשונה. מי שיצביע בעד החוק, כאילו הצביע אמון בממשלה, ומי שיצביע נגדו, כאילו הצביע אי אמון בממשלה, דבר שמשאיר את הסיעות החרדיות החברות בקואליציה בבעיה: הן מתנגדות לחוק, אך הן חברות בקואליציה (ש"ס) או תומכות בה מבחוץ (יהדות התורה). לפיכך סביר כי הממשלה תהפוך את הצעת החוק להצעת אמון, כפי שיש באפשרותה לעשות אם יש לה רוב בכנסת. כמו כן מרבית הסיכויים הם כי בשל המצב המביך אליו צפויה להיכנס ש"ס בהצבעה, הקואליציה תדחה את מועד ההצבעה עד כמה שניתן.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
הכנסת. ש"ס ויהדות התורה בדילמה (צילום ארכיון)
צילום: ערוץ 2
מומלצים