"בשנתיים האחרונות אני והשותף שלי שילמנו 5,900 שקל על דירת שני חדרים בת"א, אבל לאחרונה בעל הדירה החליט להעלות את שכר הדירה שלנו ב-1,100 ל-7,000 שקלים בחודש. נכון שאנחנו יכולים לעבור, אבל לחפש דירה בעיר הזאת זה כמו עוד עבודה ועולה לא מעט כסף, אז חידשנו חוזה בלית ברירה, ואני מחפשת עכשיו עבודה נוספת כדי להצליח למממן את השכירות". כך מספרת שוכרת דירה מת"א, שגרה בדירת שני חדרים בשטח של 45 מ"ר בשדרות יהודית.
בעוד שמחירי הדירות ממשיכים לזנק, נראה שגם שוק השכירות מתחיל להיפגע. לפי נתונים חדשים שפורסמו לאחרונה, ההתייקרות הממוצעת בשכר הדירה נמוכה משמעותית מהזינוק במחירי הדירות, אבל כיוון שמדובר בממוצע - כמובן שיש שוכרים שחווים עליות מחירים משמעותיות הרבה יותר, כמו גם שוכרים שלא מרגישים כלל בשינוי.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
דירה להשכרה
דירה להשכרה
דירה להשכרה
(צילום: ירון ברנר)
"כשביקשנו מבעל הדירה להתחשב בנו ולהעלות בשיעור נמוך יותר את השכירות, התשובה שלו הייתה שזה מה שקורה היום בשוק, ושאם לא טוב לנו - אנחנו יכולים לצאת, כי הוא בכל מקרה ימצא מי שישלם. זו פשוט חזירות", טוענת השוכרת. "הבעיה שמבחינתי נקלעתי למצב שכבר השקעתי רבות בדירה, יש לי שכנים שאני אוהבת, אני גרה קרוב לעבודה ואף אחד לא מבטיח שאמצא משהו במחיר טוב יותר בחוץ, וזה לפני ההוצאות על הובלה, ימי עבודה שאפסיד וכו'".
בתחילת השבוע פורסם מדד מחירי הדירות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שהעיד על המשך מגמת עליית המחירים גם בחודשים פברואר-מרץ 2022. על פי הנתונים, מחירי הדירות האמירו ב-1.9% בתקופה זו לעומת החודשיים שקדמו להם ובכך השלימו עלייה של 16.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (פברואר 2021-מרץ 2021).
לצד התייקרות הדירות, כאמור, נתוני שכר הדירה שמפרסמת הלמ"ס מאשרים את מה שלא מעט שוכרים טוענים לאחרונה - גם מחירי השכירות עולים, אם כי פחות בממוצע מאשר מחירי הדירות. הרציונל ברור - ככל שמחירי הדירות מטפסים, פחות אנשים יכולים לרכוש דירות ומחפשים פתרונות בשכירות. ככל שהביקוש לשכירות עולה - כך גם המחיר עולה איתו.
אינפו כלכלה שכירות
על פי נתוני הלמ"ס, העיר שבה האמירו דמי השכירות בשיעור המשמעותי ביותר בשנה האחרונה היא רחובות - עם עלייה של 4.61% ברבעון הראשון של 2022 לעומת הרבעון המקביל אשתקד. גובה שכירות ממוצע בעיר עלה ל-4,025 שקל בחודש בתחילת 2022 לעומת כ-3,848 שקל בחודש בתחילת השנה שעברה. ההתייקרות המשמעותית ביותר בעיר נרשמה בדירות הגדולות של 4.5-6 חדרים (4.64%) מרמה של 5,085 שקל לחודש ל-5,321.
אולם, כאשר עושים הפרדה בין גדלי הדירות השונים, ניתן למצוא ערים בהן מחירי הדירות האמירו אף יותר. כך למשל ברמת גן, שבה מחיר השכירות הממוצע עלה בכ-4%, אולם דמי השכירות עבור דירות גדולות בנות 4.5-6 חדרים האמירו בלא פחות מ-7.12%. בבת ים, מחירי השכירות של הדירות הגדולות בנות 4.5-6 חדרים האמירו בתקופה האמורה בלא פחות מ-6.76%, בעוד שגובה השכירות הממוצע בעיר עלה בשנה האחרונה "רק" ב-2.4%. בחיפה דווקא השכירות של הדירות הקטנות של עד שני חדרים עלתה במיוחד, בשיעור של 6.76%, בעוד השכירות הממוצעת בעיר עלתה ב-2.5%.
אינפו כלכלה שכירות
שתי ערים נוספות בהן מחירי השכירות הממוצעים לדירות הגדולות (4.5-6 חדרים) האמירו משמעותית בשנה האחרונה הן אשדוד ואשקלון, עם עלייה של 5.69% ו-5.78% בהתאמה. חשוב להגיד שמדובר במחירים ממוצעים על פי נתוני הלמ"ס כך שבשטח עשויות להיות עליות גבוהות או נמוכות מהשיעורים הנ"ל, אולם נתונים אלה מעניקים תמונה כלשהי, גם אם חלקית, שמעידה שעליות המחירים החדות בשוק הדירות למכירה גררו עליות, גם אם מתונות יותר, גם בשוק השכירות.
נתוני הלמ"ס מפלחים את עליות מחירי השכירות גם לפי מחוזות, ולפי פילוח זה העלייה המשמעותית ביותר בשכר הדירה הממוצע בשלושת החודשים הראשונים של 2022 לעומת התקופה המקבילה אשתקד הוא מחוז חיפה, עם עלייה בשיעור של 3.7%, כאשר העלייה החדה ביותר במחוז נרשמה בדירות הקטנות בנות 1-2 חדרים (3.47%).
במקום השני בין המחוזות נמצא מחוז המרכז עם עלייה בשיעור 3.57% בשנה. במחוז זה הדירות שהתייקרו בשיעור הגבוה ביותר הן דירות 3.5-4 חדרים (3.57%). במקום השלישי מחוז דרום עם עלייה בשיעור 3.04% בשנה ובמקום הרביעי מחוז צפון על עלייה 2.38%. מחוז תל אביב ממוקם במקום החמישי בשיעור עליית המחיר, עם עלייה של 2.05% בשנה, בדגש על הדירות הגדולות בנות 4.5-6 חדרים שמחיר השכירות שלהן האמיר ב-2.86% ברבעון הראשון 2022 לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

"הערים הבולטות בהתייקרויות הן ירושלים, ת"א ופתח תקווה"

במקביל לנתוני הלמ"ס, שבשנים האחרונות נטען כי אינם משקפים לחלוטין את המצב בשוק, סקירה נוספת שפורסמה בימים אלו מעידה אף היא על עלייה במחירי השכירות במקומות שונים בארץ. מדובר בסקירה של שמאי המקרקעין אוהד דנוס, מי שכיהן בעבר כיו"ר לשכת שמאי המקרקעין, ומפרסם מידי רבעון סקירה משלו על מחירי הדירות הממוצעים.
הסקירה של דנוס החלה להתפרסם לפני מספר שנים עת הוחלט לבטל סקירה דומה שפורסמה על ידי השמאי הממשלתי הראשי. סקירה זו בוטלה בשל הרצון לפרסם רק סדרה אחת של נתונים לציבור הרחב כדי למנוע בלבול, כך גרסה הטענה הממשלתית באותה העת. לאחר ביטול הסקירה הממשלתית המשיך דנוס לפרסם באופן וולנטרי את הסקירה על פי אותם הקריטריונים המבוססים על נתוני רשות המיסים.
לצד סקירה זו, פרסם לאחרונה דנוס גם סקירה נוספת של נתוני שכירות, המבוססים על למעלה מ-2,500 מודעות ביקוש לדירות להשכרה. "ההצעות עברו הליך סינון שמאי מקצועי שכלל ניכוי דירות בשטח חריג, נכסים מיוחדים כגון דירות גן/גג ועסקאות חריגות. בהמשך בוצעה הפחתה למחירי ביקוש כמקובל", מסביר דנוס. "הנתונים שהתקבלו נבדקו ותואמו מול מאגרי מידע נוספים (גלויים ובתשלום) וכן, מול טבלאות הלמ"ס".
לגבי הממצאים אמר דנוס: "ככלל נרשמה מגמה של עליות מחירים בשוק השכירות עם שינויים בין ערים שונות ובתוך הערים עצמן לטיפוסי הדירות השונים. הערים הבולטות בעליות הן ירושלים, תל אביב ופתח תקווה, עם עליות מחירים ברוב טיפוסי הדירות".
על פי הנתונים הללו, המתייחסים לחצי השנה האחרונה (נובמבר 2021-מאי 2022) לעומת חצי השנה שלפניה, (ונדגיש שוב, מבוססים על מחירי ביקוש ולא על מחיר הסגירה בפועל), נרשמו בכמה ערים עליות מחירים משמעותיות. כך למשל, בכפר סבא נרשמה עליית מחיר ממוצעת לא מבוטלת בשיעור של 9.3% בכלל חלקי העיר ובכלל טיפוסי הדירות, כאשר על פי הנתונים, מחיר דירות 3 חדרים זינק בלא פחות מ-28.5% בחצי שנה, מ-3,500 שקל לחודש ל-4,500 שקל לחודש.
גם בעיר ירושלים נרשמו על פי הסקירה עליות משמעותיות של כ-25.3% בדירות 5 חדרים, מרמה של 7,100 שקל ל-8,900 שקל. דוגמא נוספת מהסקירה מתייחסת לדירות 5 חדרים בתל אביב-יפו, שמחירן הממוצע האמיר בכ-21% מרמה של 9,500 שקל לחודש עד 11.5 אלף שקל לחודש.
חשוב לציין כי בסקירה זו ניתן לזהות גם מקומות בהן נרשמה ירידה לא מבוטלת במחירי השכירות. דוגמא אחת לירידה ניתן למצוא בעיר חיפה, שבה דירות בנות 3 חדרים רשמו ירידה בשיעור של 10% מ-3,000 שקל לחודש בממוצע ל-2,700 שקל לחודש בממוצע. זאת בזמן שדירות 4 חדרים בעיר דווקא התייקרו בשיעור דומה מרמה של 3,300 ל-3,600 באותה התקופה. ירידה משמעותית נוספת במחיר השכירות נרשמה בעיר מודיעין בדירות בנות 5 חדרים, שמחיר השכירות שלהן ירד בכ-10% מרמה של 7,700 ל-6,900 שקל לחודש בממוצע.