מאפה פילו עם גבינה ודובדבנים

המצרכים: 8 דפי פילו 500 גר' גבינת מסקרפונה 250 גר' ריקוטה 1/2 צנצנת דובדבנים (עדיף דובדבני אמרנה) 1/2 כוס סוכר חום 1 כף קינמון תרסיס שמן בטעם חמאה
לרוטב - 1 כוס דבש 2 מקלות קינמון מעט הל 1 ס"מ ג'ינג'ר, מגורר דק 1 כפית וניל 1/2 כפית קליפת לימון מגוררת מיץ מלימון אחד 1 עלה דפנה
8 צפייה בגלריה
(צילום: תום ברטוב)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את המילוי - מסננים את הדובדבנים, ומערבבים בקערה יחד עם הגבינות. משמנים מחבת עגולה גדולה, פורסים במחבת 4 דפי פילו מופרדים, ומפזרים ביניהם תערובת של סוכר חום וקינמון ומעט תרסיס שמן בטעם חמאה.
  2. שמים את המילוי, מקפלים את שולי הבצק ומכסים ביתרת דפי הפילו (גם אותם מפרידים בתערובת של סוכר וקינמון, כפי שעשינו עם ארבעת הדפים הראשונים). משמנים בעזרת תרסיס שמן בטעם חמאה, ומעבירים לכיריים.
  3. מטגנים בחום בינוני עד להזהבה יפה, הופכים וממשיכים לטגן עוד כמה דקות עד להזהבה.
  4. במקביל, מכינים את הרוטב - מבשלים את הדבש עם יתר התבלינים עד לבעבוע קל.
  5. הגשה - יוצקים את רוטב הדבש על המאפה, ומגישים מיד. אפשר להגיש עם פיסטוקים או אגוזי מלך מלמעלה.

לחמניות מתוקות (סקונס) עם פירות יער ודובדבנים

ארז קומרובסקי
המצרכים: 1 כוס תותי עץ, אוכמניות, דובדבנים, פטל 1/2 1 כוס קמח תופח + 1 כף לקינוח הפירות 3/4 כפית מלח ים 125 גר' חמאה רכה 1/2-3/4 כוס סוכר 1 ביצה 1/4 כוס יוגורט 1 כף קליפת לימון, מגוררת
8 צפייה בגלריה
(צילום: אביהו שפירא)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-225 מעלות. מערבבים את תותי העץ ושאר הפירות עם הקמח, ומעבירים למקפיא. מערבבים את הקמח והמלח.
  2. מקציפים את החמאה בקערה עד שמתקבל קרם במרקם "מיונזי". מוסיפים את הסוכר, ומקציפים כדקה.
  3. מוסיפים ביצה וקליפת לימון מגורדת. ממשיכים בהקצפה עוד כ-1/2 דקה.
  4. (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
  5. (צילום: אביהו שפירא)
  6. מוסיפים את היוגורט, ומוסיפים לתערובת הנוזלים את הקמח בתנועות קיפול. מקפלים פנימה את הפירות הקפואים, ובעזרת כף מניחים על עלי תות עץ גדולים ומשומנים בחמאה.
  7. (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
  8. (צילום: אביהו שפירא)
  9. מנמיכים את טמפרטורת התנור, ואופים ב-160 מעלות במשך כ-23-30 דקות. אוכלים חם עם חמאה.

סינטה ברוטב דובדבנים

ניר צוק
המצרכים (ל-6 סועדים): 1/2 ק"ג סינטה מיושנת, מנוקה מהמכסה השומני 250 גר' דובדבנים מתוקים, מגולענים וחצויים 4 כפות חומץ 3 כפות דבש 1/2 כוס יין אדום מלח, פלפל
8 צפייה בגלריה
סינטה דובדבנים
סינטה דובדבנים
(צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
  1. יוצקים לסיר חומץ ודבש ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים 2-3 דקות.
  2. מוסיפים יין, ומביאים שוב לרתיחה, על אש נמוכה. מבשלים עד שהרוטב מצטמצם לשליש ומוסיפים את הדובדבנים. מבשלים 2 דקות נוספות שבתומן מתבלים במלח ופלפל.
  3. הגשה - צורבים את הבשר בחום גבוה מכל הצדדים. פורסים בעובי 1/2 ס"מ ומגישים עם הרוטב.

סלמון בפסטו דובדבנים על פריקה

הלאל סבאח
המצרכים (למנה אחת): 1 דג סלמון במשקל 150-120 גר'
לפריקה (טבולה קרה) - 50 גר' דובדבנים טריים, חתוכים דק 1/2 כוס חיטה פריקי 1/4 צרור פטרוזיליה, חתוכה דק 20 עלי נענע, חתוכים דק 1/4 צרור כוסברה, חתוכה דק 1 גבעול בצל ירוק, חתוך דק 15 גר' שקדים קלויים, פרוסים לגפרורים
לתיבול הפריקה - 3 כפות מיץ לימון 3 כפות מיץ דובדבנים מלח, פלפל שמן זית
לפסטו דובדבנים - 100 גר' דובדבנים מגולענים 3 גבעולי טימין 3 עלי בזיליקום 2 עלי מרווה 3 שיני שום מלח, פלפל גרוס שמן זית
לרוטב דובדבנים - 40-30 גר' דובדבנים מגולענים 1/4 כוס מיץ לימון 2 כפות סוכר 2 שיני שום מים מלח, פלפל
8 צפייה בגלריה
(צילום: עמיר בוחניק)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הפריקה - משרים את הפריקה במים פושרים כחצי שעה. מסננים. מערבבים בקערה את כל מרכיבי הפריקה.
  2. מכינים את התיבול - מערבבים היטב את כל מרכיבי התיבול ומתבלים את תערובת הפריקה.
  3. מכינים את פסטו הדובדבנים - טוחנים בבלנדר את כל המרכיבים, פרט לשמן הזית, עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים 1/4 כוס שמן זית ומערבבים.
  4. מכינים את הדג - שמים את נתח הסלמון בתבנית ומורחים אותו ברוטב הפסטו. אופים 7 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
  5. מכינים את רוטב הדובדבנים - מכניסים כל מרכיבי הפסטו לסיר קטן ומחממים על אש בינונית. טוחנים את התערובת בבלנדר כדי שהדובדבנים ישתלבו ברוטב.
  6. הגשה - מסדרים את הפריקה על צלחת, מניחים מעל את דג הסלמון ויוצקים את רוטב הדובדבנים. אפשר לקשט גם בדובדבנים טריים, אם רוצים.

עוגת שמרים במילוי גבינה ודובדבנים

מיקי שמו
המצרכים: לבצק (כמות של 3 עוגות) - 770 גר' (1/2 5 כוסות) קמח 3/4 כוס סוכר 25 גר' שמרים טריים 1 כף משפר אפייה 3 ביצים גדולות 3/4 כוס חלב 1 כפית תמצית וניל קליפה מגוררת מ-1/4 לימון 175 גר' חמאה רכה (מוציאים מהמקרר כחצי שעה לפני ההכנה וחותכים לקוביות בגודל 2 ס”מ) 1/2 כפית מלח
למלית (לעוגה אחת) - 250 גר' גבינת ריקוטה 125 גר' גבינה כחושה לאפייה 1/2 כוס אבקת סוכר 1 כפות קורנפלור 1 ביצה קליפה מגוררת מחצי לימון אחד 1/2 כפית תמצית וניל 25 גר' חמאה מומסת 10 דובדבנים טריים או משומרים מסוננים היטב, מגולענים וחצויים
לציפוי - 1 ביצה טרופה עוגת גבינה דובדבנים
8 צפייה בגלריה
עוגת גבינה דובדבנים
עוגת גבינה דובדבנים
(צילום: Shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. הבצק: בקערת המיקסר עם וו הלישה שמים את הקמח, הסוכר, השמרים וכף של משפר אפייה. מערבלים כדקה.
  2. מוסיפים את החלב, הביצים, הווניל וקליפת הלימון ומערבלים כ-3 דקות.
  3. מחלישים את פעולת המיקסר ומוסיפים את קוביות החמאה בהדרגה. אחרי עשר דקות של ערבול מוסיפים את המלח ולשים עוד כדקה.
  4. מוציאים את הבצק מהמיקסר, עוטפים בניילון ומעבירים לקירור של 3 שעות.
  5. המלית: במיקסר עם וו גיטרה מערבלים את כל החומרים, למעט החמאה המומסת והדובדבנים, עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה.
  6. מוסיפים חמאה ומערבלים עוד כדקה-שתיים. מוסיפים את הדובדבנים ומערבבים במרית.
  7. מוציאים את הבצק מהמקרר ומחלקים אותו ל-3 חלקים (ניתן להקפיא את החלקים בהם לא משתמשים).
  8. מרדדים שליש מהבצק על משטח מקומח למלבן בעובי 1/2 ס”מ.
  9. מורחים אותו במלית ומגלגלים לגליל הדוק. יוצרים צורה של שבלול.
  10. מניחים את השבלול בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת לחה ומתפיחים כ-45 דקות.
  11. מחממים תנור ל-170 מעלות.
  12. גוזרים חתכים קטנים בחלק העליון של העוגה בעזרת מספריים טבולים במים. מברישים בביצה. אופים כ-30 דקות עד להזהבה.

סלט טאבולה עם דובדבנים בויניגרט אשכולית

נופר זוהר
המצרכים: 1 כוס בורגול דק ג'רישה (מושרה בכוס ורבע מים עד שהוא מתנפח ונהיה כמו קוסקוס) 6 כפות שקדים (גפרורים) קלויים 1/2 צרור רוקט, קצוץ 1 כוס דובדבנים, מגולענים 1/2 צרור נענע (רק העלים), קצוץ 1/2 צרור פטרוזיליה, קצוצה 2 כפות חמוציות ללא סוכר 2 כפות צנוברים, קלויים
לרוטב - 1/4 כוס שמן זית (60 מ"ל) 1/4 כוס מיץ לימון (60 מ"ל) 2 כפות מיץ אשכולית אדומה טרי או מיץ רימונים בעונה 2 כפיות דבש 1/4 כפית מלח דק
אופן ההכנה:
  1. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב בצנצנצת.
  2. שמים את כל מרכיבי הסלט בקערה.
  3. מחברים בין הרוטב לסלט, מערבבים ומגישים. שימו לב - את הסלט חשוב לתבל רק סמוך להגשה.

מרק דובדבנים הונגרי

רותי קינן
מרק חמצמץ-מתוק ופתיחה מרעננת לארוחה קיצית. הבחירה ברמת המתיקות, בסוג השמנת או ביוגורט - תקבע את ערכיו התזונתיים של המרק, ולא תפגע בהכרח בטעם.
המרכיבים (ל-6-4) מנות: 500 גר' דובדבנים טריים או 400 גר' דובדבנים משומרים, מגולענים 1/2 כוס סוכר (אפשר פחות, לפי הטעם) 1 כוס יין לבן 1/4 כוס מיץ לימון 2 גביעים שמנת חמוצה (רגילה או עשירה) או יוגורט
8 צפייה בגלריה
מרק דובדבנים הונגרי
מרק דובדבנים הונגרי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. אם משתמשים בדובדבנים טריים, מניחים אותם בסיר בינוני, מוסיפים את הסוכר, את היין ו-2 כוסות מים ומביאים לרתיחה. בוחשים עד שהסוכר נמס, מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים עד שהדובדבנים מתרככים, כ-5 דקות. מצננים מעט (אם משתמשים בדובדבנים משומרים - אין צורך לבשל אותם, ומשתמשים בפחות סוכר ובנוזלי השימורים במקום בחלק מהמים).
  2. מעבירים את הדובדבנים עם הנוזלים למעבד מזון או לממחה. מוסיפים פנימה את מיץ הלימון, ומעבדים למחית חלקה.
  3. מוסיפים את השמנת, טועמים ומוסיפים עוד סוכר אם יש צורך. מכסים ומצננים במשך שלוש שעות לפחות לפני ההגשה.

עוף צלוי עם דובדבנים

מיכל וקסמן
המצרכים (ל-12-10 שוקי עוף): 10-12 שוקיים קטנים של עוף 1/2 ק"ג דובדבנים מגולענים וחצויים 1 בצל גדול חצוי, חתוך לאורכו לפלחים צרים 8-10 עלי מרווה טריים 4-6 ענפי תימין טריים 10 גררירי פלפל שחור שלמים 1/2 כפית זרעי כוסברה שבורים מלח ים 1/2 כוס עראק 1 כף רכז רימונים שמן זית לזילוף
8 צפייה בגלריה
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-200 מעלות. בוחרים תבנית או סיר שיש לו מכסה ויכול להיכנס לתנור. בתחתית הסיר או התבנית מפזרים את פלחי הבצל. מעל הבצל מפזרים 1/2 מכמות הדובדבנים, וממליחים מעט.
  2. מסדרים את שוקי העוף, ומפזרים ביניהם את יתר הדובדבנים. מוסיפים מרווה, תימין, פלפל שחור, זרעי כוסברה ועוד מלח. בקערית מערבבים עראק ורכז רימונים, ויוצקים על שוקי העוף. מזלפים על הכל שמן זית בנדיבות.
  3. (צילום: מיכל וקסמן)
  4. (צילום: מיכל וקסמן)
  5. צולים 45 דקות ללא כיסוי בחלק התחתון של התנור, עד שהעוף משחים. מכסים במכסה או בנייר כסף, וממשיכים לצלות 1/2 שעה נוספת. מסירים, מכסה וצולים 1/4 שעה נוספת או עד שהעוף שחום מאוד והנוזלים בסיר מסמיכים ומצטמצמים.

מוס דובדבנים וקרם שוקולד טבעוני

אורי שביט
מוס מקצפת קוקוס (כן!). למי שטרם התנסה, מדובר בקצפת יציבה ומושלמת, עם טעם קוקוסי מרומז (להרגעת החוששים) וקרמיות משגעת. בהתחלה חשבתי להכין ממנה מקפא, אבל לטעמי מספיק שהמוס הזה יהיה קר מאד. טיפ: אם אתם ממהרים או לא בוטחים במקרר שלכם, אפשר להכניס למקפיא לשעה ואז להעביר למקרר.
המרכיבים (ל-6-4 מנות): 2 כוסות דובדבנים טריים, מגולענים + חופן דובדבנים מגולענים 2 פחיות (800 מ"ל) קרם קוקוס, רצוי 20% שומן 3 כפות אבקת סוכר 100 גר' שוקולד מריר איכותי, 60% מוצקי קקאו
להגשה - דובדבנים טריים שוקולד מריר מגורד
8 צפייה בגלריה
(צילום: אורי שביט)
אופן ההכנה:
יום לפני ההכנה מכניסים את פחיות קרם הקוקוס למקרר (שימו לב שיישארו אנכיות, לא להשכיב אותן!). רצוי שישהו במקרר לפחות 24 שעות.
  1. מניחים את הדובדבנים המגולענים במיכל הבלנדר וטוחנים למחית (אם צריך מוסיפים כף מים, כדי לעזור ללהבים לטחון). מסננים במסננת דקה משאריות הקליפות. שומרים בצד.
  2. מכינים את המוס: פותחים בזהירות את פחיות הקרם הקרות ומעבירים לקערת המיקסר את השכבה העבה והסמיכה מאד שהצטברה בחלק העליון של הפחית - ככל שהקרם שמן יותר וקר יותר, כך רוב הפחית תהפוך לשומן מוצק. שומרים בצד את הנוזלים השקופים שנשארו בתחתית הפחית.
  3. מוסיפים לקרם המוצק 3 כפות אבקת סוכר ומקציפים לקצפת יציבה מאד (זה קורה ממש מהר). יוצקים בעדינות את מחית הדובדבנים ומאחדים בתנועות קיפול עדינות. יוצקים או מזלפים את המוס באמצעות שקית זילוף לכלי הגשה (רצוי גבוהים ושקופים) ומאחסנים בינתיים במקרר. אפשר לשמור כמה כפות מהמוס בנפרד, לעיטור.
  4. מכינים את קרם השוקולד: שוברים לקוביות את השוקולד ומניחים בסיר קטן. מוסיפים את נוזלי הקוקוס השקופים ששמרנו בצד ומחממים מעל להבה נמוכה תוך כדי ערבוב, עד לקבלת קרם חלק. מניחים להצטנן.
  5. מרכיבים את המנה: מוציאים את הכלים עם המוס מהמקרר, ומניחים מעליו שכבה של דובדבנים מגולענים. יוצקים מעליהם שכבה דקה של קרם שוקולד לכיסוי. מזלפים מעל השוקולד עוד מעט מהמוס ומחזירים למקרר להתייצבות לפחות לשעה ורצוי לכמה שעות. אפשר גם להקפיא, ולהניח בחוץ להפשרה חלקית לפני ההגשה.

ורניקי דובדבנים בסגנון רוסי

מאיר בולקה
אחד הקינוחים הכי מושקעים הוא ורניקי דובדבנים. מיומנות ועבודת ידיים מדויקת תעניק לכם תוצאות מדהימות של כיסונים מתוקים וצבעוניים. אגב, אם אתם לא אוהבים דובדבנים - אתם מוזמנים להחליף אותם בכל פרי יער אחר. בקרב היהודים, הוורניקי המתוק כמעט ואינו נפוץ מלבד ארצות חבר העמים, שם הייתה השפעה משמעותית של המטבח הרוסי על שאר המטבחים.
המצרכים:
לבצק - 4 כוסות קמח 4 ביצים 1/2 1 כוסות מים חמימים 1/2 כוס שמן
למלית - 1 קופסת דובדבנים, מחורצנים קפואים (200 גר') - אם אתם רוצים ממש להשקיע, אפשר להשתמש בדובדבני אמרנה, הנחשבים למובחרים ביותר 1 כפית קורנפלור
לבישול - 1/2 כוס שמן 1 כף מלח
לטיגון - מעט חמאה מיץ מחצי לימון 1/2 כפית מחית וניל 1/2 כוס סוכר
אופן ההכנה:
  1. מועכים בבלנדר את הפירות עם הקורנפלור. ממתיקים בסוכר לפי הטעם.
  2. מכינים את הבצק - מכניסים את כל מרכיבי הבצק לקערת מיקסר ולשים עד לקבלת בצק אחיד ונוח. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר.
  3. מוציאים את הבצק ומחלקים אותו לשני חלקים. כל חלק מרדדים על משטח מקומח עד לקבלת עלה גדול. קורצים עיגולים בכוס גדולה ואת העודפים שומרים לרידוד הבא.
  4. ממלאים את הכיסונים - מניחים ככפית מילוי במרכז עיגול הבצק, ומברישים את השוליים במים. סוגרים קצה אחד לקצה השני ומקבלים חצי עיגול. מהדקים היטב את הקצוות על מנת שלא יפתחו.
  5. מבשלים את הוורניקי - מרתיחים סיר עם מים ומוסיפים בו כחצי כוס שמן וכף מלח. מכניסים את הוורניקי לסיר בהדרגה, על מנת שלא יידבקו אחד לזה לזה. מבשלים על אש נמוכה עד שהמים מבעבעים קלות והכיסונים צפים. מוצאים ומסננים.
  6. מטגנים את הוורניקי - מחממים מחבת עם חמאה, מיץ מחצי לימון ומחית וניל. מוסיפים סוכר ומערבבים עד לקבלת קרמל עדין בגוון ענברי בהיר. מוסיפים את הוורניקי למחבת, מטגנים משני הצדדים עד שהחמאה עוטפת היטב את את כל הכיסונים. מעבירים לצלחת הגשה ומגישים עם רוטב פירות דובדבנים.