4 צפייה בגלריה
תיעוד מהתרגיל האווירי Desert Falcon
תיעוד מהתרגיל האווירי Desert Falcon
מטוסי חיל האוויר בתרגיל אווירי. ארכיון
(צילום: דובר צה"ל )
ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח היום (ראשון) כי בחודש מרץ האחרון התקיימה בשארם א-שייח פגישה חשאית בהשתתפות בכירים מצה"ל ומצבאות ערב בנושא איום הכטב"מים מאיראן. על פי הדיווח, בין הבכירים שנועדו בשארם א-שייח היו גם הרמטכ"ל אביב כוכבי והרמטכ"ל הסעודי פיאד בן חאמד אל-רוואילי.
לפי הדיווח, בפגישה - שהייתה הראשונה מסוגה - נכחו נציגים מקטאר, ירדן, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין, שדנו במה שכונה "צעדים ראשוניים" לקראת שיתוף פעולה. הפגישה, כך דווח, נערכה בהמשך לשורת דיונים חשאיים בקרב נציגים בדרגים זוטרים יותר שעסקו בסוגיות של זיהוי והגנה מפני איומים אוויריים.
4 צפייה בגלריה
אביב כוכבי, פיאד בן חאמד אל-רוואילי
אביב כוכבי, פיאד בן חאמד אל-רוואילי
אביב כוכבי והרמטכ"ל הסעודי פיאד בן חאמד אל-רוואילי
(צילום: יריב כץ)
גורמים המעורים בפרטים אמרו כי המשתתפים סיכמו עקרונית על מנגנון לעדכון מיידי על איומים אוויריים, בינתיים באמצעות טלפון או מערכת ממוחשבת. הגורמים ציינו כי לא מדובר בהחלטות מחייבות, וכי השלב הבא הוא לרתום את ההנהגה המדינית בכל מדינה כדי לגבש את מנגנוני ההתרעה.
"במשך עשרות שנים שיתוף פעולה מהסוג הזה נתפס כבלתי אפשרי, מפקדי הצבא האמריקני במזרח התיכון ניסו לעודד את צבאות ערב לשתף פעולה בתחום ההגנה האווירית מבלי לערב את ישראל", נכתב. אך כניסתה של ישראל התאפשרה עם התגברות החשש מפני האיראנים וחתימת הסכמי אברהם בינואר אשתקד.
בישראל ובמדינות ערב - מלבד איחוד האמירויות - סירבו להגיב על הדיווח. דובר פיקוד המרכז של הצבא האמריקני לא הודה בקיומה של הפגישה - אך הדגיש כי ארה"ב ממשיכה במחויבותה להגברת שיתוף הפעולה האזורי ולהגנת הכוחות במרחב. "איראן היא הגורם המערער הראשי במזרח התיכון", אמר הדובר.
4 צפייה בגלריה
מדינות ערב מעוניינות בטכנולוגיה הישראלית בתחום ההגנה האווירית
מדינות ערב מעוניינות בטכנולוגיה הישראלית בתחום ההגנה האווירית
מדינות ערב מעוניינות בטכנולוגיה הישראלית בתחום ההגנה האווירית
(צילום: רויטרס)
אך לא רק השינויים הצבאיים והמדיניים הובילו לכך. ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי בזמן שארצות הברית מקדישה את תשומת הלב שלה לסין ורוסיה, מדינות ערב נושאות עיניים לטכנולוגיה הישראלית ולתוצרת הביטחונית המקומית.
בשבוע שעבר סיפר שר הביטחון גנץ על הסכם אזורי להגנה אווירית שמתגבש, ואף אמר כי כמה ניסיונות איראניים לתקוף את ישראל ומדינות אחרות כבר סוכלו. "המנגנון הזה עדיין בהקמה", אמר בכיר ישראלי ל"וול סטריט ג'ורנל", אך הודה כי ישנן שותפות למהלך שחשיפתן בשלב זה עדיין רגישה מדי.
הדיווח מתפרסם על רקע ההכנות לקראת ביקורו הצפוי של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בישראל ב-13 ביולי. לוח הזמנים הסופי של הביקור צפוי להיסגר בימים הקרובים, ובראשית החודש הבא יגיע לישראל הצוות האמריקני המקדים כדי לסגור את כל הפרטים. ברקע הביקור מתנהל מאחורי הקלעים מרוץ נגד הזמן בניסיון להגיע להסכמות על נורמליזציה עם סעודיה, כשהמטרה היא לפתור את הנושא עוד לפני הגעת ביידן למזרח התיכון.
4 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הצהרה אחרי פסיקה של בית המשפט העליון נגד הפלות
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הצהרה אחרי פסיקה של בית המשפט העליון נגד הפלות
מתכנן לקרב בין ישראל לסעודיה לקראת הביקור. ג'ו ביידן
(צילום: gettyimages)
במאמצים מול סעודיה משתתפת כל המערכת הישראלית - מצה"ל, דרך המוסד, המועצה לביטחון לאומי ומשרד החוץ. בישראל חושבים שיש הזדמנות להגיע עם ריאד להסכמות על "צעדי נורמליזציה קטנים-בינוניים", כגון מתן היתר לטיסות ישראליות לטוס בשמי סעודיה, והיתר לעולי רגל ישראלים לטוס לחאג' בסעודיה. בכל מקרה, איש לא מצפה כי תהיה נורמליזציה מלאה וכינון יחסים עם סעודיה בקרוב.
האמריקנים גם דוחפים להסכמה סעודית לשילוב ישראל בברית הגנה אזורית. לאחרונה חשף שר הביטחון בני גנץ כי מערך ההגנה האווירית האזורי שהוקם במזרח התיכון סיכל ניסיונות איראניים לפגוע בישראל ובמדינות אחרות. ביידן, אגב, צפוי לפגוש את גנץ במהלך ביקור בבסיס פלמחים, שם יצפה בסוללה של כיפת ברזל, מערכות הגנה ליירוט טילים וגם ידון בפיתוח מערכת הלייזר להגנה מטילים ומל"טים.