החופש הגדול כבר כאן וילדים רבים צפויים לבלות לא מעט מזמנם הפנוי בישיבה מול מסכים למיניהם. שעות השימוש הארוכות מעלות את הסיכוי שהם ייחשפו לסכנות שונות האורבות להם מאחורי המסך. אז מהן אותן סכנות ואיך אפשר להתגונן מפניהן? ריכזנו עבורכם מספר טיפים שחשוב שתכירו.
5 צפייה בגלריה
ילד מול מסך
ילד מול מסך
איך נשמור על ילדינו ברשת במהלך הקיץ?
(צילום: shutterstock)

עוד מדריכים:

כלל הברזל: הסברה

ילדים רבים עשויים לראות את התערבות הוריהם בפעילותם הדיגיטלית כ"חטטנית" או "לא הוגנת". על כן, חשוב מאוד להסביר לילדים מהן הסכנות האפשריות העומדות מולם בזמן השימוש במחשב, ואת הכלים הנכונים להתמודדות מולם. מערכת יחסית דו-כיוונית תעודד את הילדים לשיתוף פעולה, ותגרום להם להבין את חומרת הסכנות האפשריות.

שמרו על החשבונות שלכם

הדרך הראשונה שבה ילדיכם עשויים להיפגע היא באמצעות פריצה לחשבונות המשתמש שלהם במשחקים ובתוכנות השונות. בחברת אבטחת המידע ESET ממליצים להסביר לילדים על החשיבות של הסיסמאות ועל הצורך ביצירת סיסמאות מורכבות ככל שניתן.
5 צפייה בגלריה
שמרו על המשתמשים שלכם
שמרו על המשתמשים שלכם
שמרו על המשתמשים שלכם
(צילום: Shutterstock)
כמו כן, ניתן ליישם מספר פעולות אקטיביות שיחזקו את ההגנה על החשבונות והסיסמה, למשל הגדרת אימות דו-שלבי, שתספק שכבת הגנה נוספת. במקרה ותרצו להיות מוגנים אפילו יותר, נמליץ בחום על שימוש במחוללי סיסמאות כגון Dashlane או LastPass, שיאפשרו לכם לאחסן את הסיסמאות שלכם באזור מוצפן ומוגן, ואפילו לייצר עבורכם סיסמאות מורכבות במיוחד.

הורידו אפליקציות ותוכנות ממקורות אמינים בלבד

במהלך הקיץ ילדים רבים מחפשים משחקים חדשים לשחק בהם, ועל כן חשוב לוודא שמקורות ההורדה של אותם המשחקים הינם לגיטימיים. במקרה של משחקים למחשב או לקונסולות מומלץ תמיד להוריד משחקים מחנויות המשחקים המאושרות והבטוחות כגון Steam ו-Epic Games Store או מחנויות המשחקים המובנות בקונסולות השונות. במידה ומדובר באפליקציות, גם כאן מומלץ להוריד אותן רק מחנויות האפליקציות הרשמיות, Google Play באנדרואיד ו-App Store באייפון או באייפד. במידה ואתם מורידים תוכנה כלשהי למחשב, חשוב לבדוק שהיא אמינה ומוכרת וכן שאתם מורידים אותה מהאתר הרשמי שלה בלבד.

היזהרו מזרים ומזיופים

ממש כמו בחיים האמיתיים, גם בזמן השימוש במחשב ניתן להיתקל בזרים שעשויים לנצל את הילדים שלכם ואף לפגוע בהם. חשוב מאוד להסביר לילדים שלא כדאי לסמוך על כל אחד, ושמאוד חשוב לשים לב ולוודא שהאדם שמולו הם מנהלים שיחה או משחק הינו אדם לגיטימי. במקרה והם כבר נחשפו למישהו זר ברשת, מומלץ מאוד שלא ללחוץ על קישורים שהוא עשוי להעביר, או להתפתות להצעות מזמינות או חלוקה של מתנות. משפט המפתח: אין דבר כזה מתנות בחינם.
5 צפייה בגלריה
אישה עם מחשב נייד
אישה עם מחשב נייד
הטילו ספק תמיד
(צילום: shutterstock)
במקרים אחרים ילדיכם עשויים להיתקל בפרופיל מזויף או פיקטיבי, וגם כאן חשוב לשים לב לפרטים הקטנים כדי להימנע מפגיעה. פרופיל של משתמש ברשתות החברתיות שיש לו מעט חברים או שאין לו תמונה עשוי להיות מזויף, וכך גם משתמשים שמנסים לשלוח להם הודעות ללא הקשר ישיר אליכם (למשל פרופיל ששולח לכם קישור בטענה שזכיתם בהגרלה של אייפון חדש ונוצץ).

שמרו על הפרטיות

אחת הסכנות האפשריות בזמן השימוש במחשב היא שמקור חיצוני (פורץ או תוכנה מסוימת), יקבל גישה למצלמת הרשת שמחוברת למחשב. אם המחשב שלכם כולל מצלמת רשת, מומלץ מאוד לוודא שהיא לא נדלקת פתאום ללא סיבה, ולוודא שילדיכם לא לוחצים על לינקים שמאשרים למצלמה לפעול. כמו כן, מומלץ להתקין על המצלמה תריס פרטיות שיכסה את העדשה, ואפילו לנתק אותה לחלוטין כשהיא לא בשימוש.
5 צפייה בגלריה
תריס פרטיות למצלמה
תריס פרטיות למצלמה
תריס פרטיות למצלמה
(צילום: shutterstock)

עדכוני תוכנה, אנטי-וירוס ומה שביניהם

מעבר לעובדה שתמיד מומלץ להוריד תוכנות או משחקים ממקורות הורדה אמינים בלבד, חשוב מאוד לדאוג שעל המחשב מותקנות תוכנות הגנה שיסייעו למנוע חדירה של וירוסים או תוכנות זדוניות למחשב שלכם. כמו כן, מומלץ מאוד לוודא שהסמארטפון והמחשב תמיד מעודכנים לגרסת התוכנה העדכנית ביותר, מכיוון שעדכון תוכנה עשוי לפתור ולחסום פרצות אבטחה שהתגלו בגרסאות מערכת ישנות יותר.

שמרו על פרטי התשלום שלכם

כיום משחקים רבים מעודדים את הילדים לקנות סקינים או תוספים שונים למשחק - דברים שלרוב עולים כסף אמיתי ודורשים שימוש באשראי בתוך המשחק. החלטתם לאפשר לילדיכם לרכוש חפצים ותוספים למשחק שלהם? חשוב מאוד לוודא שפרטי האשראי שלכם לא נשמרים בתוך המשחק או מערכת התשלום ממנה אתם רוכשים. כמו כן, מומלץ לבצע את הרכישות לצד הילדים, ולא לתת להם לבצע קניות ברשת בלי עין מפקחת.
5 צפייה בגלריה
כרטיס אשראי
כרטיס אשראי
שמרו על פרטי האשראי שלכם
(צילום: shutterstock)

מילון מושגים

כדי לעשות לכם ההורים, חיים קלים יותר, ריכזנו עבורכם מספר מונחים שסביר להניח שתיתקלו בהם במהלך הקיץ הקרוב:
  • דיסקורד (Discord) - תוכנת מסרים פופולרית מאוד. סביר להניח שילדיכם משתמשים בה כדי לדבר עם חברים שלהם במחשב (התוכנה זמינה גם כאפליקציה לסמארטפון).
  • מיינקראפט (Minecraft), רובלוקס (Roblox), פורטנייט (Fortnite), ברואל סטארס (Brawl Stars), קלאש רויאל (Clash Royale) - כמה ממשחקי המחשב הפופולריים ביותר בעולם כיום.
  • סטים (Steam), אפיק גיימס סטור (Epic Games Store) - חנויות המשחקים האינטרנטית הגדולות ביותר בעולם.
  • גיימפאס (Gamepass) - שירות המנוי החודשי של Xbox המספק גישה למאות משחקים בתשלום חודשי קבוע. השירות זמין לשימוש על גבי המחשב האישי או קונסולות האקסבוקס.