אין מיתון בישראל ואפילו לא האטה בפעילות המשק: אחרי הזינוק המדאיג באינפלציה ובמחירי הדירות, פרסמה היום (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) את נתוני המשק הישראלי ובראשם נרשמה צמיחה חיובית מדהימה ברבעון השני של השנה בשיעור של 6.8%. המדובר בצמיחה מהגבוהות בעולם, דווקא כאשר במדינות רבות קיים חשש מתחילתו של מיתון.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הצמיחה הגבוהה במיוחד באה לאחר צמיחה שלילית מאכזבת ברבעון הראשון של שנת 2022, שאפילו תוקנה כעת לרעה ומסתבר שהייתה שלילית עוד יותר מהאומדן הקודם - ירידה של 2.7% ברבעון הראשון של השנה, לעומת נתון קודם שהצביע על ירידה של "רק" 1.9% בצמיחה. המשמעות של הנתונים היא שבנק ישראל ככל הנראה יודיע בשבוע הבא על העלאת ריבית חדה בשיעור של 0.75% כדי להתמודד עם האינפלציה, שכן הסכנה ממיתון נראת נמוכה כעת.
3 צפייה בגלריה
אנשים קונים בסופרמרקט
אנשים קונים בסופרמרקט
אין מיתון. אנשים קונים בסופרמרקט
(צילום: דנה קופל)
בלמ"ס הסבירו כי החזרה לשגרת חיים רגילה ברבעון השני - אחרי רבעון ראשון עם התפשטות רחבה של זן האומיקרון שגרמה למאות אלפי בידודים של עובדים - השפיעה על העלייה בתוצר המקומי הגולמי. ענפי האירוח, ההסעדה, שירותי ההובלה האווירית ושירותי התיירות הנכנסת תרמו בצורה משמעותית במיוחד לעליית התוצר ברבע השני של השנה.
התוצר המקומי הגולמי לנפש עלה בשיעור נמוך מהצמיחה במשק - 4.5%. הפער הפעם גדול במיוחד בשל גידול רב באוכלוסייה ברבע השני של השנה, עקב עלייה גדולה מרוסיה ומאוקראינה בצל המלחמה. לכן, גדל מספר התושבים בארץ מעל לשיעור הרגיל.
במחצית הראשונה של השנה עלה התוצר המקומי הגולמי ב-4.8% בחישוב שנתי לעומת המחצית הקודמת, לאחר עלייה של 12.5% במחצית השנייה של שנת 2021 ועלייה של 6.2% במחצית הראשונה של שנת 2021.

"חגיגת קניות" הזניקה את הצריכה הפרטית

נתון עיקרי נוסף שפורסם הוא הזינוק בצריכה הפרטית בשיעור שנתי גבוה של 10.4%. בחישוב רבעוני עלתה הצריכה הפרטית לנפש ב-8% לעומת הרבעון הראשון של השנה. הדבר מעיד על "חגיגת קניות" ונסיעות לחו"ל ברבעון השני של השנה, עם היציאה המוחלטת כמעט ממשבר הקורונה.
3 צפייה בגלריה
קניון נתניה נפתח לקונים
קניון נתניה נפתח לקונים
"חגיגת הקניות" הקפיצה את נתוני הצריכה
(צילום: AFP)
השינויים בהוצאה לצריכה הפרטית לנפש ברבעון השני של 2022 משקפים עלייה של 4.3% בצריכה פרטית שוטפת לנפש - ההוצאות למזון, משקאות וטבק, לשירותים אישיים, לדיור, לדלק וחשמל לאחזקת בית, ולמוצרי תעשייה לצריכה שוטפת.
יחד עם זאת, ההוצאה למוצרים בני-קיימה למחצה לנפש - ההוצאה על הלבשה והנעלה, טקסטיל לבית, כלי עבודה ובית קטנים חשמליים, מוצרי בידור ופנאי וחפצים אישיים - ירדה ברבעון השני של 2022 ב-0.9% בחישוב שנתי, כאשר ההוצאה על הלבשה והנעלה עלתה ב-3.9%.
ההוצאה למוצרים בני-קיימה (קניית מכוניות, מקררים, מכונות כביסה וכדומה) לנפש עלתה ב-18.7% בחישוב שנתי וההוצאות לכלי רכב לשימוש פרטי עלו ב-28% בחישוב שנתי (6.4% בחישוב רבעוני).

זינוק של כ-200% ביבוא שירותי התיירות

בנוסף, בעוד שההוצאה לצריכה הציבורית עלתה ב-5% ברבעון השני של שנת 2022 בחישוב שנתי וההוצאה לצריכה האזרחית עלתה ב-6.8% בחישוב שנתי, ההוצאה לצריכה הביטחונית דווקא ירדה ב-20.1% בחישוב שנתי (5.5% בחישוב רבעוני).
3 צפייה בגלריה
התקהלות בחופי טיילת תל אביב
התקהלות בחופי טיילת תל אביב
זינוק אדיר יבוא שירותי התיירות. חוף הים בת"א
(צילום: מוטי קמחי)
בנוסף, העלייה בצריכה לוותה ברבעון השני של השנה גם בעלייה של 3.5% בחישוב שנתי ביבוא הסחורות והשירותים. עלייה זו מבטאת זינוק של 12.6% ביבוא השירותים למעט שירותי התיירות, שקפצו לממדים עצומים אחרי היציאה מהקורונה, כאשר יבוא שירותי התיירות עלה ב-198.6% בחישוב שנתי (31.4% בחישוב רבעוני), כך שסך יבוא השירותים עלה ב-33.7% בחישוב שנתי (7.5% בחישוב רבעוני).
כמו כן, מדוח הלמ"ס עוד עולה כי יבוא הסחורות האזרחיות ירד ב-1.3% ברבעון השני של שנת 2022 וכי המקורות שעמדו לרשות המשק מהתוצר מקומי ומיבוא עלו ב-8.4% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 2.1% ברבעון הראשון של שנת 2022.
גם ההשקעה בנכסים זינקה: ההשקעה בבתי מגורים והשקעות ענפי המשק בבנייה, בציוד ובכלי תחבורה - עלתה ברבעון השני של 2022 ב-7.7% בחישוב שנתי. העלייה בהשקעה בנכסים קבועים משקפת עלייה של 48.6% בחישוב שנתי בהשקעה גדולה במיוחד בכלי תחבורה יבשתיים (10.4% בחישוב רבעוני). ההשקעה בבנייה למגורים עלתה גם היא בשיעור ניכר של 11.8% בחישוב שנתי וההשקעה בבנייה שלא למגורים ועבודות בנייה אחרות עלתה ב-26.5% בחישוב שנתי.
גם העלייה בהשקעות בנכסים גדלה מאוד - ב-7.7% וההוצאה לצריכה הציבורית גדלה ב-5%, גם כן שיעור גבוה יחסית, ביוזמת הממשלה.