שתף קטע נבחר

תרבחו ותסעדו - חמישה מתכוני מימונה

המימונה היא לא רק מופלטה. בחגיגה אוכלים גם ריבות, מרוזיה ז'בן והרבה הרבה עוגיות מתוקות. סיפור, הסברים ומתכונים

גם אם דוד לוי היה מזמין אותי למימונה הכי מתוקשרת בארץ, לא הייתי הולכת. את המימונה חוגגים עם המשפחה, לטוב ולרע. למה? כי בפעם היחידה שלא חגגתי את המימונה עם משפחתי המורחבת זה נגמר רע.

 

דודה אחת הזמינה את כולם אליה לחגוג. הדוד שהגיע במיוחד מאמריקה כדי לחגוג את הסדר עם המשפחה של אשתו, אשכנזים דווקא, הבטיח שלמימונה הוא יבוא, בשביל לכפר על החטא הנורא. הדודים מאשדוד אמורים היו לאסוף את סבא וסבתא בדרך אבל הם נתקעו בפקקים ולכן הגיעו באיחור וכמעט לא נשארו להם מופלטות. באותו זמן, מי שכבר היה בבית התמלא במתוקים למיניהם. ויכוח קולני התנהל בין הגיסים שחלקם אוהדי הפועל וחלקם אוהדי מכבי. הילדים הקטנים שיחקו 'פוגים' (כן, זה היה מזמן), והגדולים יותר דנו בצעצוע החדש שלהם, האינטרנט (מזמן, כבר אמרתי?), אלא מה.

 

כשהמבוגרים החליטו להפסיק לריב על כדורגל, הדוד מאמריקה, שכולם כבר התכוונו לסלוח לו על זה שחמק מהסדר, צלצל להודיע שהוא מקדים את הטיסה חזרה, וחמש שנים לא סלחו לו. חוץ מזה היו שם שתי דודות שלא מדברות זו עם זו כי דודה א' לא הגיעה לחתונת הבת של דודה ב', והיו שם אלפיים שכנים שגם הם הוזמנו לחגיגה ולכל אחד היתה דעה נחרצת בענייני אמריקה, הפועל, אינטרנט וחתונות, אבל זה שייך כבר לטלנובלה אחרת.

 

ולמה זה נגמר רע? כי אחרי שכולם השתתקו והתחילו לאכול, אני נתקעתי עם רוגלעך ועוגה מוכנה מהסופר, שעשו לי כאב בטן נוראי והשאירו אותי ערה כל הלילה.

 

אז מה בעצם אוכלים?

על השולחן מניחים עוגיות קוקוס, נשיקות מרנג, עוגיות מרציפן, פירות יבשים ותמרים ממולאים באגוזים, אבל כל אלה הם מתוקים מרוקנים לכל ימות השנה. ומימונה זה לא רק מופלטה.

 

על המופלטה מורחים חמאה עם דבש. יש כאלה שטוענים שהחמאה והדבש מסמלים ארץ זבת חלב ודבש, ויש מי שחושב שזה סתם טעים. עם המופלטה נהוג לשתות לבן שמכינים לבד. אוכלים ז'בן, קציפת ביצים לא מבושלת, שמזכירה קצת את הזביונה האיטלקית. אוכלים מרוזיה, שהיא עיסת צימוקים ואגוזים דביקה. וריבות, כל סוג שעולה על דעתכם.

 

במרכז השולחן מניחים טס קמח או בצק ועליו פול ירוק. אל תדאגו. את זה לא אוכלים. זהו סימן לאביב ושפע ואולי זה גם לשמחה המהולה באנחת רווחה שכבר מותר לאכול חמץ. ומיד אחרי שאומרים תרבחו ותסעדו, נהוג לטבול תמרים בחמאה עם דבש ולכבד את כל את מי שנכנס הביתה. הנה המתכונים.

 

ז'בן

המרכיבים:

3 כוסות סוכר

1/2 1 כוסות מים

מיץ מ 1/4 לימון

3 חלבונים

1 כפית ג'לטין

1/2 כוס אגוזים או שקדים קצוצים

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים סירופ סוכר: מבשלים את הסוכר עם המים ומיץ הלימון בסיר קטן עד שמתקבל סירופ סמיך, בערך עשר דקות.
  2. מקציפים את החלבונים עם הג'לטין עד לקבלת קצף יציב אך לא יבש.
  3. מעבירים את קצף החלבונים לקערת מתכת, ומניחים אותה מעל סיר עם מים רותחים (באן מארי). מוסיפים את סירופ הסוכר תוך הקצפה מתמדת במיקסר ידני, עד לקבלת קצף סמיך.
  4. מוסיפים את השקדים או האגוזים, מקררים מעט ומגישים.

  

מופלטה

המרכיבים:

1 ק"ג קמח

1/4 כפית שמרים

1 כף מלח

1 כף סוכר

מים

שמן לטיגון, לא שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. לשים את כל המרכיבים עם מים, לפי הצורך. הבצק צריך לקבל מרקם מעט יותר רך מבצק ללחם.
  2. מוסיפים לבצק 4 כפות שמן כדי שלא יידבק לקערה.
  3. מחלקים את הבצק לפיסות בגודל 1/2 ביצה ומניחים על תבנית משומנת. מחממים מעט שמן במחבת.
  4. משמנים את משטח העבודה. מניחים עליו כדור בצק ופותחים אותו בעזרת שתי הידיים – מותחים אותו לכל הכיוונים. המופלטה צריכה להיות דקה מאוד. מניחים מופלטה במחבת ובינתיים פותחים את המופלטה הבאה, מניחים אותה על זו שבמחבת והופכים, כך שבכל פעם מיטגן רק צד אחד. פותחים את הבאה בתור, מניחים על ערימת המופלטות המטוגנות במחבת והופכים שוב. ממשיכים כך עד שבערימה במחבת יש בערך 15 מופלטות. מגישים מיד עם חמאה מומסת ודבש.

 

לבן למופלטה

המרכיבים:

1 ליטר חלב

1 מכל שמנת חמוצה

2 מכלי לבן

 

אופן ההכנה:

  • מקציפים את כל החומרים יחד, מעבירים לכלי הגשה ושותים ליד המופלטה.

 

מרוזיה

המרכיבים:

200 גרם צימוקים

200 גרם אגוזי מלך קצוצים

3 כפות סוכר

מיץ מחצי לימון

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את הצימוקים במים במשך 3 שעות או עד שהם מתנפחים ומתרככים.
  2. מבשלים את הצימוקים עם מיץ הלימון הסוכר ו 3 כפות מים, עד שמתקבלת תערובת דביקה. מורידים מהאש ומוסיפים אגוזים קצוצים.

 

ריבת חצילים

המרכיבים:

1 ק"ג חצילים קטנים, סגולים

1 ק"ג סוכר

10-8 מסמרי ציפורן

2 מקלות קינמון

מיץ מלימון אחד

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את החצילים. בעזרת סכין חדה, חותכים רק את העלים, את הגבעול משאירים שיהיה במה לתפוס.
  2. מעבירים את החצילים לסיר, מכסים במים ומרתיחים. שופכים את המים, ממלאים במים חדשים ומרתיחים עוד פעם. שוטפים ומסננים.
  3. מוסיפים לחצילים את הסוכר, הציפורן והקינמון. מוסיפים מים עד כיסוי החצילים. מביאים לרתיחה מעל להבה גדולה.
  4. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד לקבלת הסמיכות הרצויה. כל עוד הריבה חמה היא נראית הרבה יותר דלילה ממה שהיא באמת. אז איך בודקים? מכניסים מבעדו מועד כמה צלוחיות למקפיא. כשרוצים לבדוק, מוציאים צלוחית אחת, יוצקים עליה כף ריבה ומערבבים. הריבה מתקררת וכך מגלים את הסמיכות האמיתית.

פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים