שתף קטע נבחר

שר החוץ הירדני לפרס: ההתקפה לא מוצדקת ומסוכנת

חילוקי דעות קשים בפגישה בין שר החוץ הירדני לשר פרס בנוגע להתקפה על הכוחות הסוריים בלבנון. פרס אמר כי ישראל לא יכלה לדחות את תגובתה וציין כי למרות שהתנגד להתקפה הוא עומד מאחוריה. שר החוץ הירדני הזהיר כי "ההתקפה מאיימת להסלים את המצב ולהביא להידרדרות ביטחונית". השניים הסכימו כי יש להביא להורדת האלימות בשטחים תוך מתן הקלות לפלסטינים

מחלוקת קשה בנוגע להתקפה הישראלית על הכוחות הסוריים הלילה התגלתה בפגישת שר החוץ הירדני, עבד אל-אילא חטיב עם שר החוץ שמעון פרס היום (ב') במלון המלך דוד בירושלים. עם זאת, השניים הסכימו כי יש להביא להורדת רמת האלימות בשטחים תוך הקלה על האוכלוסיה האזרחית הפלסטינית בדרך לחזרה לשולחן המו"מ.
במסיבת עיתונאים משותפת של השניים עלתה בבירור המחלוקת בין שני הצדדים בנוגע להתקפה הישראלית לפנות בוקר. שר החוץ פרס אמר כי הישראלים היו מעדיפים לשלוח את המסרים לסוריה כדי שירגיעו את החיזבאללה באמצעות האי-מייל. אולם לדבריו לאחר שש התקפות של החיזבאללה אחרי נסיגת ישראל מדרום לבנון על פי החלטות האו"ם, לא יכלה ישראל לדחות את תגובתה, וגם זו באה אחרי שכל המסרים לסוריה לרסן את החיזבאללה באמצעות האו"ם וגורמים בינלאומיים נוספים לא הצליחו להביא לריסונו.
פרס אמר כי למרות שהוא התנגד להתקפה הוא עומד מאחוריה וכי ההתקפה היתה המינימום שניתן לעשות במצב הקיים. הוא האשים את החיזבאללה ברצון לפתוח חזית נוספת בצפון, ואמר כי זה אינו אינטרס ישראלי.
פרס האשים את סוריה בכך שהיא מאפשרת מעבר דרך שטחה לנשק לחיזבאללה ואמר כי על סוריה להחליט אם היא בעד או נגד הטרור. הוא ציין כי כל עוד סוריה שוהה בלבנון ימשיך מצבה של לבנון להיות קשה.
הוא הוסיף כי אין היום לסורים כל תירוץ להישאר בלבנון שכן ישראל נסוגה משם. לעומת פרס, אמר שר החוץ הירדני, עבד אל-אילא חטיב, כי ההתקפה הישראלית היתה בלתי מוצדקת, שגויה ומסוכנת. לדבריו, ההתקפה מאיימת להסלים את המצב ולהביא להידרדרות ביטחונית שתסכן את האינטרסים והביטחון של כל הצדדים באזור. "זוהי הוכחה לכך שהאלימות לא מניבה ולא תניב תוצאות".
חטיב סירב לענות לשאלה אם חשב לבטל את הביקור, אך ציין כי ההתקפה הישראלית בלבנון הפכה את משימתו לקשה הרבה יותר. חטיב אמר כי שוחח הבוקר עם שר החוץ הסורי, פארוק א-שרע, וגינה באוזניו את ההתקפה הישראלית.
לדבריו, יחסי סוריה וירדן מצוינים, ושתי המדינות מתאמות את עמדותיהן בנוגע לתהליך השלום. חטיב אמר כי שאלת הנוכחות הסורית בלבנון היא עניין סורי-לבנוני, והמשך נוכחות הצבא הסורי במדינה תלוי בלבנונים עצמם בלבד, ואין לאף גורם אחר זכות להתערב בסוגיה.
בתשובה לשאלה אם העביר מסרים בין סוריה לישראל, אמר חטיב כי היה מעדיף להעביר מסרים של שלום "אך ההתקפה הישראלית, לא מאפשרת זאת" לדבריו. "המסר היחיד שיש לי לישראל הוא שהאלימות לא פותרת סכסוכים ושאי אפשר לקבל את ההתקפה הישראלית".
פרס הגיב ואמר כי אי אפשר לקבל גם את פעולות החיזבאללה נגד ישראל.

"מקובל עלינו להקל על הפלסטינים"

בנוגע לנושא העיקרי שלשמו התקיימה הפגישה, היוזמה הירדנית-מצרית להפחתת רמת האלימות בשטחים לקראת חידוש המו"מ, אמר פרס כי ממשלת ישראל מקבלת לראשונה לידיה באופן רשמי את היוזמה והיא תבחן אותה ותגיב עליה. הוא ציין כי המרכיבים המקובלים ביוזמה הוא הרצון להביא להקלת המצב בשטחים, תוך הקלות בסגר ובקשיים המוטלים על האוכלוסיה האזרחית ופעולה לצמצום הענישה הקולקטיבית.
פרס בירך על המאמצים הירדנים מצרים לסייע לפתרון המצב הנוכחי ולהביא לחידוש המו"מ. לדבריו, היתרון המנחה הוא שעל הצדדים למלא אחר כל הסיכומים ולהמשיך ולדון במה שטרם סוכם.
חטיב מצידו אמר כי הוא מקווה שישראל תגיב בחיוב על היוזמה בכללותה. לדבריו, הוא אינו עוסק בספקולציות ולכן סירב להשיב לשאלה כיצד תגיב ירדן אם ישראל תדחה את היוזמה. "המסר העיקרי שלנו הוא שעל ישראל לראות בפלסטינים שותפים ולהפסיק את האלימות שאינה פותרת דבר".
לדבריו, הפלסטינים ספגו עד כה 500 הרוגים ואבידות כבדות ויש לעשות הכל כדי לעצור את האש. "על הצדדים להפסיק לירות ולהתחיל לדבר", אמר.
מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet, כי דברי שר החוץ פרס, כאילו היום קיבלה לידיה ישראל, לראשונה, את היוזמה הירדנית-מצרית, אינם נכונים. לטענת המקורות נדונה היוזמה המדוברת במסגרת מו"מ ישיר בין הירדנים לישראלים ובמסגרת מו"מ עקיף בין הפלסטינים לישראלים. כמו כן, לטענתם, לפחות ארבע פעמים שונה תוכן היוזמה.
"דברי פרס על כך שהיוזמה מתקבלת לראשונה בישראל אינם נכונים, מה שחטיב העביר היום לפרס היא הנוסחה המתוקנת, אחרי סדרת התייעצויות ארוכה, ולכן הציפיה היא שתגובת ישראל תהיה חיובית, גם אם ישראל לא תפעל לאחר מכן על פי היוזמה עצמה", אמרו המקורות הפלסטינים.
שר החוץ הירדני אמר, כי עמדת ירדן בנוגע לשיגור השגריר לישראל לא השתנתה, וכי השגריר יחזור רק כשהמצב בשטחים ישתנה, תיפסק האלימות נגד הפלסטינים, ויחל מו"מ על הסדר הקבע "שבסופו אנו מקווים תקום מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה ירושלים, ימולאו כל ההסכמים החתומים ויבוצעו כל דרישות הסכמי הביניים".


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אי פי
פרס. עדיף היה לשלוח אזהרה באי-מייל
אי פי
מומלצים