שתף קטע נבחר
 

לא רק קרטושקעס

אם בא לכם משהו מעבר לחתיכות פיח בתוך הפה, הנה כמה מתכוני מדורה קלים שיהפכו את ל"ג בעומר לחוויה קולינרית קצת אחרת

תפוחי אדמה חרוכים ומרשמלו נוזליים: זהו הערך המוסף הקלינרי של ערב הפירומניה המבוקרת הידוע כמדורת ל"ג בעומר, ואם עברתם את גיל 10, זה לא בדיוק טעים וגם אפשר קצת אחרת, לפחות למעו הגיוון. המתכונים הבאים מגיעים מעדות הבוקרים של ארצות הברית, שחיו שנים ארוכות סביב למדורה ופיתחו טכניקות בישול יצירתיות כדי שלא יהיה להם משעמם בפה. מתוכם בחרנו כמה. הסוד הגדול: נייר כסף עבה עושה נפלאות לכל מיני דברים שזורקים לתוך גחלים, ואפשר גם ארוחה שלמה בנייר כסף, אם טורחים מעט בבית מראש. וכדאי שיהיה שולחן מתקפל קטן שעליו אפשר לעבוד בלי לאכול חול. אבל קודם כל, תפוחי אדמה, עם הבטחה להצלחה ובלי להוביל את השיניים לתוך ערימת פחמימות מפוחמות.
תפוחי אדמה: בוחרים בתפודים גדולים ומוצקים, רצוי מן הזן עם הקליפה האדומה. חוצים אותם לאורך ומורחים מעט חמאה ושום כתוש על כל חצי. מדביקים, עוטפים בשתי יריעות של נייר כסף מהודקות היטב לתפוד. במזלג, עושים עד 10 חורים קטנטנים ביריעה כדי שטעם החריכה יגיע לתפוד. זורקים אל הגחלים, צולים 30-40 דקות, פותחים ואוכלים.
תפוחי אדמה 2: עוטפים אותם בשלמותם ביריעות נייר כסף וצולים 30-40 דקות. מעבירים לשולחן. חוצים בסכין חדה, מוציאים מכל חצי מעט מבשר התפוד וממלאים, לפי הטעם, בגבינת שמנת עם עירית, או בגבינה צהובה מגורדת, ואם אתם חובבי בישול עילי, אפשר למלא בשמת חמוצה של פעם ולקשט ממעל בביצי סלמון (קוויאר אדום).
תפוחי אדמה 3: מאפה שדורש מעט עבודה אבל התוצאה שווה. מצרכים: גבינה צהובה מגורדת, רצוי צ'דר, תפוחי אדמה חתוכים לפרוסות בעובי חצי סנטימטר, עם הקליפה. מלח ופלפל, שמן זית, נייר כסף. מכינים יריעות קטנות של נייר כסף, בגודל שיספיק לעטיפת תפוד גדול. מברישים את היריעה במעט שמן זית. מניחים עליה פרוסת תפוד, ממליחים מעט ומפלפלים. מעל זה מפזרים חצי כף גבינה מגורדת. עליה מניחים עוד פרוסת תפוד ועליה עוד גבינה ועוד פרוסה ועוד גבינה. מסיימים בפרוסת תפוח אדמה, עוטפים היטב, מחוררים מעט ושולחים למדורה. מוכן תוך שלושים דקות ויש גם גיוונים. אפשר בלי גבינה ועם רצועות של חזה אווז מעושן. אפשר עם גבינה ועשבי תיבול, וגם פרוסות דקות של עגבניות ובצל יבש שמשתדכים יפה לעניין. אמנם בסיום התהליך נפרדים מנייר הכסף ומניחים את המאפה על צלחת חד פעמית, אבל אפשר לאכול בידיים ולשמר את שמחת החג.
בטטות: חוצים לאורך, מברישים את שני החצאים בחמאה מומסת וזורים מעט קינמון ממעל. מהדקים, עוטפים וצולים כמו תפוחי אדמה.
אפרסקים אפויים: בוחרים אפרסקים גדולים ומוצקים. חוצים אותם, מגלענים, ובמקום הגלעין מניחים קוביית סוכר. עוטפים, מחוררים, משליכים לגחלים ל10-15 דקות, ומי שלא ינסה לא יידע עד כמה זה טעים.
תירס: מבשלים בבית קלחי תירס, מאפסנים בקופסת פלסטיק עם מעט ממי הבישול כדי שלא יתייבשו. חופרים בור בעומק 30 סנטימטר ובקוטר קטן מעט מרשת צלייה שהבאתם מהבית. ממלאים את הבור בגחלים לוחשות, בזהירות ובעזרת מלקחיים ארוכים. מניחים ממעל את רשת הצלייה, מוציאים את התירסים מהקופסה ובעודם רטובים מניחים אותם על הרשת ל – 10 דקות, עד שיתחממו ויספגו טעמי מדורה. המהדרים משפדים קלחי תירס שלמים על שיפודי מתכת ארוכים, ואחר כך טובלים את התירסים בחמאה מומסת – שאפשר להמיס במחבת קטנה על רשת הצלייה.
נקניקיות: משפדים אותן לכל אורכן, ורצוי שמבוגר יתלווה לילד בעת הצלייה. אם משפדים לרוחב, באמצע הנקניקיה, הא תתבקע ותיפול אל הלהבות. מחזיקים את השיפוד קרוב לגחלים, בתוך האש, 3-4 דקות.
ספגטי בטעם עשן: מבשלים בבית חבילת ספגטי, או עדיף מזה – פסטה קצרה כמו פנה. בסיר קטן, מכינים רוטב עגבניות מהיר: מטגנים 4 שיני שום פרוסות דק בשמן זית, בערך דקה. מוסיפים למחבת 3 מכלים קטנים של רכז עגבניות וכוס וחצי מים. טועמים, ממליחים ומפלפלים. מוסיפים כף רוטב פסטו או עשרה עלי ריחן טריים ומבשלים על אש די גבוהה בערך עשר דקות, עד שהרוטב מסמיך. לעתים, בשל חמיצות מרובה של רכז העגבניות, צריך לתקן את התיבול במעט סוכר. אוהבי החריף יזליפו פנימה כמה טיפות טבסקו. מסננים את הפסטה ומחזירים אותה לסיר. יוצקים מעליה את הרוטב ומערבים היטב על אש נמוכה עד שכל אטריה מכוסה היטב ברוטב. מצננים. מעבירים מנות פסטה אישיות ליריעות נייר כסף, רצוי יריעה כפולה, שהברשנו בשמן זית. עוטפים וסוגרים, מחוררים וצולים בתוך המדורה, לא יותר מעשר דקות.
פיתות קלויות עם שום, שמן זית וזעתר: מכינים בבית תערובת מכוס שמן זית, 2 שיני שום כתושות, כף זעתר יבש באיכות טובה ומעט מלח ופלפל שחור. אם חפרתם בור, זה הזמן לנצלו שוב. חוצים את הפיתות, מורחים מעט מן התערובת ומשליכים על רשת הצלייה עם הצד המרוח כלפי מעלה קולים 2 דקות, הופכים וקולים עוד דקה.
ארוחה שלמה במעטפת נייר כסף, למשקיענים בלבד: מצרכים: רבע חזה עוף לכל סועד, 2 פרוסות עבות של אווז מעושן לכל סועד, 2 סלסלות פטריות שמפיניון, 2 בצלים גדולים, 50 גרם חמאה או שמן, מלח, פלפל שחור, 2 כפות גדושות אבקת מרק עוף מאיכות טובה, ליטר מים.
בבית, בסיר, מרתיחים מים ומוסיפים אבקת מרק עוף. משליכים פנימה את פרוסות חזה העוף ומבשלים על להבה גבוהה, בערך 10 דקות עד שבשר העוף מלבין. מוציאים ומניחים בקערה. קוצצים את הבצלים ואת הפטריות. מחממים שמן במחבת, מזהיבים את הבצלים, מוסיפים את הפטריות הקצוצות ומאדים עד שכל הנוזלים של הפטריות התנדפו. מתבלים במלח ובפלפל ואם רוצים אז גם במעט אגוז מוסקט. ועכשיו למעשה המרכבה: משמנים יריעת נייר כסף, מניחים עליה פרוסת אווז מעושן ומפזרים עליה כף תערובת פטריות. מעל זה מניחים את חזה העוף, עוד פטריות וחותמים בפרוסת חזה אווז. מהדקים היטב, מחוררים קצת ומשליכים למדורה ל 10 דקות עד רבע שעה. אפשר להכין מראש ולהקפיא בתוך נייר הכסף, אלא שבמקרה כזה מחוררים אותו רק כשמתקרבים אל המדורה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
מדורת ל"ג בעומר. לא חייבים לאכול פיח
צילום: מאיר פרטוש
תפוחי אדמה. צולים בתוך נייר כסף
נקניקיות. משפדים לאורך
מומלצים