שתף קטע נבחר

העגבניה ומלחמתה בסרטן

בשורה לחוששים מסרטן השד וסרטן הערמונית: מחקר חדש שנערך בקנדה מוכיח שצריכת עגבניות - בסלט, במיץ או ברסק - מורידה מאוד את הסיכון ללקות במחלה הקשה. העגבניות, מוסיפים החוקרים, לא רק מונעות את המחלה, הן גם עשויות לגרום לנסיגה של גידולים ממאירים

בשורה לנשים שחוששות מסרטן השד: מחקר שפורסם לאחרונה בקנדה מוכיח שצריכת עגבניות טריות, בסלט, ברסק או במיץ, עשויה לשנות את הסטטיסטיקה, לפיה אחת מכל עשר נשים לוקה בסרטן השד.
כבר הרבה שנים יודעים רופאים שלתזונה יש תפקיד חשוב הן בגרימת מחלות והן במניעתן, כולל מחלות שונות של סרטן. הרופא הסיני יונג-הא ין, למשל, שחי בתקופת שושלת סונג (1279-960 לספירה), האמין שתזונה לקויה יכולה לגרום לסרטן הוושט.
למרות זאת, רוב האנשים אינם מודעים לעובדה שיש קשר של ממש בין הרגלי התזונה שלהם לבין מחלת הסרטן. רופאים רבים גם מסרבים להפנות את מטופליהם לדיאטנים, מאחר שלטענתם, אין קשר בין אוכל לבין האופן שבו מונע הגוף את המחלה האיומה או נאבק בה.
אבל המחקר שפירסמה לאחרונה הקרן העולמית למחקר הסרטן, שנערך על ידי ד"ר ראו מהמחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת טורונטו, מוכיח שחומר נוגד חמצון בשם ליקופן, שנמצא בשפע בעגבניות, מפחית ב-40 אחוז את מקרי סרטן הערמונית אצל גברים, ושנשים שרמת הליקופן בגופן נמוכה נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן, בעיקר סרטן השד, המעי הגס וצוואר הרחם.
יתרה מזו, אומר ד"ר ראו, הליקופן יכול לבלום ואפילו לגרום לנסיגה של גידולים ממאירים. לפיכך, הוא מוסיף, רצוי שהציבור, כמו גם קהל הרופאים, ידאג לעלות את צריכת הליקופן אצל אנשים בריאים וחולים כאחד. נכון, הוא מודה, יש מקום לערוך מחקרים נוספים בנושא שיעזרו לנו להבין כיצד פועל הליקופן בגופנו וכיצד הוא משפיע על יכולתנו להתמודד עם הסרטן, וכן יש לבדוק טוב יותר מהי הכמות היומית הנחוצה לנו, אבל כבר היום ניתן לקבוע בוודאות שנוכחות הליקופן חיונית לגופנו ולבריאותו.
נכון להיום, ידוע שכמות הליקופן המומלצת לגברים היא עשר מנות בשבוע, אבל הכמות המומלצת לנשים עדיין אינה ידועה. בכל מקרה, מנה אחת אמורה להכיל שתי עגבניות בינוניות, או כוס קטנה של מיץ עגבניות. הליקופן, מוסיף ד"ר ראו, נמצא אמנם גם במוצרי מזון אחרים, כגון אשכולית אדומה ומלון (כ-4 גרם ליקופן על כל 100 גרם פרי), אבל העגבניות נפוצות וזמינות יותר, ולכן הוא ממליץ לאכול אותן.
100 גרם של עגבניות טריות מכילים בין 3 ל-8 גרם ליקופן, אבל כשמרסקים את העגבניה במעבד מזון והופכים אותה לרוטב פסטה עשיר או לקטשופ - רמת הליקופן עולה ויכולה להגיע גם ל-15 גרם בכל 100 גרם של רוטב, ול-12 גרם בקטשופ. לעומת זאת, 100 גרם של רסק עגבניות בקופסה מכילים רק כ-8 גרם ליקופן.
אבל לפני שנכניס חופן עגבניות טריות למעבד המזון, כדאי לזכור שמנה בת 10 מיליליטר של קטשופ, שזו הכמות המקובלת בארוחה אחת, תספק לגוף רק 1.2 מיליגרם ליקופן, בעוד שסלט שמכיל עגבניה בשלה שלמה יספק לגוף 3 עד 8 גרם ליקופן, תלוי במידת הבשלות של העגבניה. כדי להפיק מהקטשופ 3-2 מיליגרם של ליקופן, יהיה עלינו לאכול כ-220 גרם, כמות שעלולה לגרום לנו להתנזר מהקטשופ עד סוף חיינו, שלא לדבר על כמות הסוכר והמלח שמכיל הקטשופ. לכן, עדיף ליהנות ממבחר מאכלים שמבוססים על עגבניות טריות, ולא לצרוך את כל כמות הליקופן המומלצת ביום אחד.
מרכיבים נוגדי חמצון שמסייעים במניעת סרטן מצויים לא רק בעגבניות, אלא גם בירקות ופירות נוספים. למשל, גזר, ירקות בעלי עלים ירוקים כהים, ברוקולי, שזיפים ומלון עשירים בבטאקארוטן; אגוזי ברזיל וקשיו, לחם מחיטה מלאה, חלב ודגים עשירים בסלניום, ורוב פירות ההדר והירקות הירוקים העליים מכילים כמויות גבוהות של ויטמין C; אבוקדו, תרד, תפוחי אדמה מתוקים, נבטי חיטה ודגנים עשירים בויטמין E, ותפוזים, כרוב וירקות ירוקים עשירים בחומצה פולית. אכן, ארוחות עשירות בירקות ופירות הן האמצעי הטוב ביותר להתגונן מפני מחלת הסרטן.
אבל בכך לא די. חשוב גם להקפיד על פעילות גופנית ועל שמירת משקל (במיוחד נשים בגיל המעבר ואחריו) - שני גורמים שקשורים בהפחתת הסיכון ללקות בסרטן השד. בנוסף, חשוב לא לצרוך יותר מ-40 גרם (כשלוש כוסיות) ביום של משקה אלכוהולי, ולהקפיד לא לצרוך שומנים, במיוחד שומנים רוויים מהחי, שעלולים לגרום לשינויים ברמות ההורמונים בגוף - במיוחד ברמת האסטרוגן, עובדה שמעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד. במקומם עדיף לצרוך שומנים צמחיים לא רוויים, כגון שמן זית או שמן סומסום. בתיאבון!

לפנייה לכתב/ת
העגבניה. נלחמת בכבוד בסרטן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים