שתף קטע נבחר

הסנטור מיטשל: ישראל צריכה להפסיק את כל ההתנחלויות

דו"ח מיטשל פורסם בארה"ב. הסנטור מיטשל, שעמד בראש הוועדה לבדיקת האלימות במזרח התיכון, קרא לשני הצדדים להפסיק את האלימות. מזכיר המדינה פאוול קרא לצדדים ליישם את הדו"ח.בן אליעזר: אתמוך בדו"ח בממשלה. השר לנדאו: קבלת הדו"ח תפרק את הממשלה. לקריאת הדו"ח - לחץ על הקישור מימין לכתבה

הסנטור האמריקני ג'ורג' מיטשל הגיש אתמול אחר הצהריים (ב') את דו"ח הוועדה שבראשה עמד לבדיקת האלימות במזרח התיכון (קישור לדו"ח המלא - מימין לכתבה). מיטשל קרא לשני הצדדים להפסיק תחילה את האלימות, ואמר כי על ישראל להפסיק כל פעולת התנחלות, כולל כזו שנעשית לצרכי גידול פנימי.
"ממשלת ישראל חייבת להקפיא את כל ההתנחלויות ולהבטיח שכוחות ההגנה מול המפגינים הפלסטינים לא יפגעו באוכלוסיה", אמר מיטשל, "על הרשות הפלסטינית למנוע מאנשים חמושים לפעול מתוך שטחים מאוכלסים, כי האוכלסיה האזרחית נמצאת כך בסכנה. יש לאפשר חזרה של פועלים פלסטינים לתוך ישראל. על הרשות הפלסטינית לחדש שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל. ושלא יהיה שום קשר בין פועלים פלסטינים לארגוני טרור".
מיטשל הוסיף כי הדו"ח מתמקד בשלושה נושאים: הפסקת האלימות, חידוש האמון ופתיחת מגעים משמעותיים בין הצדדים. הוא קרא לרשות הפלסטינית לעצור ולכלוא את כל הטרוריסטים והוסיף: "האלימות רק תיגבר אם ישראל והרשות הפלסטינית לא ינקטו בצעדים מיידים וחריפים. החזרת האמון בין הצדדים היא חיונית בהתחשב ברמה הגבוהה מאוד של העוינות. התזמון של הצעדים שצריכים להינקט הוא קריטי ויש לנקוט בהם מייד".
דו"ח מיטשל קרא לצה"ל להשתמש באמצעי בלתי קטלניים לפיזור הפגנות ולפלסטינים למנוע ירי לעבר עמדות ישראליות. הדו"ח קרא לישראל גם לבטל את מדיניות הסגר ולהעביר לפלסטינים את הכסף המגיע להם.
"הוועדה אינה יכולה לכפות את מסקנותיה", אמר מיטשל, "כל השותפות, ארה"ב והאו"ם, רוצות לראות שלום ולא את המשך האלימות במזרח התיכון. אנו מאמינים שכל השותפים צריכים ללחוץ על ישראל והרשות הפלסטינית לאמץ את מסקנות הדו"ח. אנו מאמינים שכתוצאה מכך יהיה סיום לאלימות ויחודש המו"מ".
בעניין עלייתו של שרון להר הבית, אמר מיטשל כי האינתיפאדה לא פרצה בשל כך, אך "זה היה פרובוקטיבי". ביחס לאפשרות שליחת כוח בינלאומי לישראל, אמר הסנטור כי "אנו מאמינים שכוח כזה, כדי להיות אפקטיבי, צריך להיתמך ע"י שני הצדדים. אנחנו לא בית משפט ולא מחפשים אשמים".

תגובות לדו"ח בישראל

ראש הממשלה אריאל שרון, שנפגש הלילה עם שגריר ארה"ב מרטין אינדיק, אמר כי המתווה לדו"ח מיטשל מקובל על ישראל. שרון אמר כי מזכיר המדינה האמריקני התקשר אליו בטרם פרסום הדו"ח: "היתה שיחה ידידותית, המתווה של דו"ח מיטשל מקובל עלינו, היו לנו הערות והן ברורות. מזכיר המדינה ביקש שנדבר שוב בימים הקרובים. יש לנו קשר חם עם הממשלה בארה"ב, לדעתי כך זה יימשך", אמר שרון. לעניין ההתנחלויות אמר ראש הממשלה שרון "הבהרנו את עמדתנו בנושא ההתנחלויות והיא ידועה". ראש הממשלה אמר את הדברים בתום פגישה עם נשיא המדינה במשכן הנשיא.
שר החוץ שמעון פרס, השוהה במוסקבה, אומר כי "הודעתו של מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, היא חיובית". לדבריו: "מזכיר המדינה האמריקני ימצא בישראל היענות לגישתו".
שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אומר כי הוא מקבל את דו"ח מיטשל. בן אליעזר אמר כי אם הנושא יעלה להצבעה בממשלה, הוא יצביע בעדו, למרות כמה הסתייגויות שיש לו.
שר התשתיות, אביגדור ליברמן, אמר בתגובה לדו"ח מיטשל כי "הקפאת ההתנחלויות לא תביא לשלום, אלא עלולה לגרום לפירוק הקואליציה הנוכחית ולעוד מערכת בחירות מיותרת". לדברי ליברמן, "נוסחת השלום האמיתית אינה היוזמה החדשה אלא יצירת הכרעה ברורה נגד קואליציית הטרור של אש"ף, חיזבאללה והחמאס".
יו"ר מרצ, ח"כ יוסי שריד, אמר כי תנועתו תומכת במסקנות דו"ח מיטשל במלואן, כפי שהתפרסמו. לדברי שריד, "הוועדה היטיבה לעשות כאשר לא קיבלה את הסתייגויות שני הצדדים, הישראלים והפלסטינים, שעלולות היו לרוקן את הדו"ח מתוכנו". שריד הוסיף כי "דו"ח מיטשל הוא עכשיו התקווה האחרונה של האזור לפני שהוא מתדרדר למלחמה קשה".
השר לביטחון פנים, עוזי לנדאו, אמר ל-ynet כי "אם יחשוב איש בממשלה שיש לקיים את מסקנות דו"ח מיטשל, הדבר יסכן את קיומה של הממשלה". לדבריו: "אני חושב שדו"ח שמדבר על הקפאת ההתנחלויות, נותן תמריץ לטרור וממלא את משאלות ליבו של ערפאת, שמשמעותן שהאלימות משתלמת. זה דו"ח שישראל לא יכולה לקבל".
שר המשפטים, מאיר שטרית, יצא במסע הסברה בקרב רשתות הטלוויזיה הזרות, ואמר כי "דו"ח מיטשל הוא מאוזן וקורא באופן חד משמעי להפסקת האלימות". לדברי שטרית, "ידינו מושטת לשלום, אך תנאי אחד חייב להתקיים והוא שהאלימות תופסק מיידית על ידי הפלסטינים". השר מתח ביקורת על ערפאת על כך שהביא את עמו למצב הנוכחי וגרם סבל לאוכלוסיה הישראלית והפלסטינית.
השר דני נווה, המרכז את דו"ח ועדת מיטשל במממשלה, טילפן לסנאטור מיטשל והביע את הערכתו למאמציו ומאמצי חברי הוועדה שחיברו את הדו"ח. לדברי נווה, מיטשל חזר והדגיש במהלך השיחה כי הפסקת האש והאלימות בין הצדדים צריכה להיות מיידית ובלתי מותנית בשום המלצה אחרת של הדו"ח.

תגובות פלסטיניות

יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, אמר הלילה בתום פגישה שערך בעזה עם שליח האיחוד האירופי חביאר סולאנה כי הוא תומך במסקנות ועדת מיטשל וביוזמה המצרית ירדנית לחידוש המו"מ ולהפסקת האלימות. בתשובה לשאלה שהופנתה לערפאת בדבר האמצעים הנדרשים להפסקת האלימות ענה: "אם יש רצון, יהיה מוצא". יו"ר הרשות הפלסטינית פנה לישראל להסיג את כוחותיה מהשטחים, להפסיק את הסגר על הגדה ועל רצועת עזה ולשוב לשולחן הדיונים.
לשכת ערפאת בירכה על ההמלצות האמריקניות המתייחסות לדו"ח מיטשל. בהודעת הלשכה נאמר כי הרשות מברכת במיוחד על הסעיף המתייחס להפסקת ההתנחלויות. "הרשות רואה דחיפות לכנס את פגישת שארם א-שייח'".
מזכיר הממשלה הפלסטינית, אחמד עבד אל רחמן, אמר כי עמדת הממשל האמריקני חיובית ברוחה, אך ההתייחסות בנקודות החשובות של הדו"ח, ההתנחלויות והאלימות, היא כוללנית מאוד. לדבריו, העמדה האמריקנית אינה מתייחסת לסיבה שהביאה לפרוץ האלימות וכי בנושאי ההתנחלויות, הקריאה להפסקתן אינה מתייחסת להתנחלויות הקיימות ולצורך בהסרתן.

יוזמה חדשה?

שר החוץ האמריקני, קולין פאוול, קרא לישראל להשתמש בדו"ח ועדת מיטשל כ"כן שיגור לעשיית השלום". הוא הדגיש כי הפסקת האלימות אינה צריכה להיות מותנת בהפסקת ההתנחלויות.
מקורות אמריקנים מסרו כי בעקבות פרסום הדו"ח, עשוי פאוול להגיע לסיור במזרח התיכון וכי ארה"ב מגבירה את מעורבותה באיזור. וויליאם ברנס, שגריר ארה"ב ברבת עמון, יהיה שליח הממשל לטיפול ביוזמה החדשה. עם זאת, בכירים בממשל האמריקני מתחו ביקורת על המדיניות שמכתיב נשיא ארה"ב בוש, לפיה מידת המעורבות של ארה"ב בפתרון הסכסוך במזרח התיכון תישאר נמוכה יחסית. ה"וושינגטון פוסט" מדווח הבוקר כי העמדה הנחרצת שהביעו הנשיא בוש וצוותו בדיונים אחרונים שנערכו בנושא היא "שהצדדים בסכסוך יהיו חייבים לעשות משהו". מנגד, מבקריו של בוש ובהם כמה חברי קונגרס, סבורים שעליו לנקוט ביוזמה פעילה יותר להפסקת האלימות.
פאוול שיבח בדבריו את המאמצים שעושים המצרים והירדנים בניסיון להשקיט את האלימות וציין כי "לא תהיה מעורבות אמריקנית ישירה במגעים בין הצדדים, אך ארצות הברית עשוייה להגביר את מעורבותה באזור". לדבריו, "האלימות צריכה להיפסק לפני שיקויימו מגעים ממשיים".
פאוול קרא לשני הצדדים להתחיל בצעדים בוני אמון ולסכם על הפסקת אש מיידית "כיוון שאין פתרון צבאי לבעיה". לדבריו, מחלקת המדינה האמריקנית תגבש מסגרת להשבת הרגיעה למזרח התיכון.
ב"ניו יורק" טיימס" דווח כי הכוונה האמריקנית היא להציע "חבלי הצלה" לשני הצדדים, עוד בטרם תבוצע התערבות אמריקנית ממשית יותר. "נזרוק להם חבלים, ונראה אם הם יאחזו בהם", אמר מקור בכיר בוושינגטון.
"אנו מקבלים בברכה את רוח שתוף הפעולה בין הצדדים, בעבודה עם הוועדה", אמר פאוול, "שתי הממשלות הביעו תמיכה בדו"ח. עכשיו הגיע הזמן ששני הצדדים בעזרת האו"ם וארה"ב יתחילו להתקדם על בסיס הדו"ח. ארה"ב מאמינה שהוועדה סיפקה רעיונות שיכולים להוביל לפתרון לטרגדיה הנוראית של העמים הישראלי והפלסטיני, שהובילה את הצדדים לסחרור אלים בשמונת החודשים האחרונים, ושהחריף בזמן האחרון".
לדברי פאוול "שני הצדדים צריכים לשקול במלוא הרצינות את המלצות הוועדה. אנו קוראים לפלסטינים להפסקה מוחלטת של האלימות. הצדדים חייבים לשים דגש על תהליכים בוני אמון, שהומלצו ע"י הוועדה כאמצעים שיגרמו לשינוי מהיר, לחזרה למו"מ. שני הצדדים צריכים להימנע מכל מעשה חד צדדי שמערער את הקשר בזמן רגיש זה, ומתקבל כמתגרה אצל הצד השני. בהקשר זה אנו מדגישים את מה שהוועדה ציינה לגבי ההתנחלויות היהודיות, שיש להן השפעה שלילית על המאמצים להשיג שלום. אנו מאמינים שנושא זה הוא צעד בונה אמון שהצדדים צריכים להתייחס אליו".
ההחלטה האמריקנית בנושא נפלה בעקבות לחץ כבד מאירופה וממדינות ערב על הנשיא בוש להתערב. נשיא מצרים מובארק שלח מסר לבוש, לפיו הסיכויים להשיג שלום בעקבות תקיפת מטוסי חיל האוויר בגדה הם "כמעט בלתי אפשריים". לפיכך, בוושינגטון שוררת הערכה כי סיכויי הצלחתה של היוזמה המדינית חדשה הם "קלושים".
פאוול אמר בעניין זה כי "נקיטת צעדים כאלו ואחרים שהוצעו על ידי הוועדה להחזרת הביטחון והאמון לא תהיה משימה קלה. אבל ארה"ב מוכנה לעבוד בצמוד עם הצדדים כדי לבנות תוכנית עבודה במסגרת זמן ליישם את המלצות הדו"ח. כולל חזרה למו"מ. בסוף התהליך חייבים לחזור למו"מ. אבל במצב של היום, של אלימות, מתח וחוסר אמון בין הצדדים, אי אפשר לנהל מו"מ. אסכם בקריאה למנהיגי העולם לקרוא להפסקה ללא תנאי של האלימות. שוחחתי עם אנשי האיחוד האירופי והאו"ם. עיקר העול מתרכז במנהיגי האזור ובמיוחד בשרון וערפאת. איננו יכולים להמשיך ללכת בכיוון זה. זה לא הזמן להאשים זה את זה, צריכים להביט קדימה, ולא אחורה, ולשבור את מעגל האלימות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
יוזמה חדשה? שרון עם פאוול
צילום רויטרס
צילום cnn
הסנטור מיטשל
צילום cnn
מומלצים