שתף קטע נבחר

אינדיק: הרשות נוקטת פעולות למניעת טרור והסתה

שגריר ארה"ב בישראל אמר כי "יש סימנים בשטח לכך שהפלסטינים נוקטים צעדים להפסקת האלימות וההסתה". לדבריו, כדי שהפלסטינים יפעלו נגד הטרור, גם ישראל צריכה לבצע מצידה צעדים, כמו הקלות בסגר, פתיחת מעברים בינלאומיים והעברת הכספים שהיא חייבת לרשות

שגריר ארה"ב בישראל, מרטין אינדיק, אמר אתמול (ג'), כי התוכנית להפסקת אש שהציג ראש הסי.איי.אי ג'ורג' טנט לישראל ולרשות הפלסטינית הוגנת ומאוזנת ואינה דורשת שום משא ומתן, אלא יישום.
לדבריו, הצלחתה של התוכנית תפתח את הדלת ליישום דו"ח מיטשל, שצריך להיות מיושם בצורה מקבילה על ידי שני הצדדים. זאת, בתנאי שהאלימות תופסק לחלוטין. אינדיק אמר את הדברים בהרצאה שנשא במכון טרומן לקידום השלום של האוניברסיטה העברית בירושלים, לקראת סיום תפקידו בישראל בחודש אוגוסט.
אינדיק ניתח את המצב המדיני הנוכחי מאז ההכרזה על הפסקת האש החד-צדדית של ישראל ובעקבותיה הכרזת הפסקת האש הפלסטינית. לדבריו, ההכרזות הללו יצרו לראשונה מזה זמן הזדמנות לשבור את מעגל האלימות ולכן חייבים לנצלה. הוא ציין, כי יש סימנים בשטח לכך שהפלסטינים נוקטים צעדים להפסקת האלימות וההסתה.
אינדיק הדגיש כי דו"ח מיטשל התקבל על ידי הצדדים במלואו והוא זוכה לתמיכה של כל הקהיליה הבינלאומית ולכן אין מקום לנהל עליו משא ומתן נוסף, אלא פשוט ליישמו.
שגריר ארה"ב הוסיף, כי טנט מנסה בימים האחרונים לגבש תוכנית לחידוש התיאום הביטחוני, ולהחזיר את המצב לזה שהיה לפני פרוץ המהומות בספטמבר 2000.
הוא אמר שכדי שהפלסטינים יפעלו נגד טרור, גם ישראל צריכה לבצע מצידה צעדים, כמו הקלות בסגר, פתיחת מעברים בינלאומיים והעברת הכספים שהיא חייבת לרשות הפלסטינית.
אינדיק הדגיש מספר פעמים שדו"ח מיטשל הוא חבילה של צעדים ושני הצדדים הסכימו למלא את התחייבויותיהם בו, ומבחינת ישראל, הכוונה היא להקפאה של כל הבנייה בהתנחלויות.
שגריר ארה"ב מנה שלוש אפשרויות, שלדבריו כולן גרועות, שעומדות כיום בפני ישראל:
להמשיך ביישום דו"ח מיטשל, להיכנס לשטחי הרשות ולפעול להפסקת האלימות, והפרדה חד-צדדית. לדברי אינדיק, כניסה לשטחי הרשות תגרור ביקורת בינלאומית קשה, ולדבריו גם הפתרון של הפרדה חד-צדדית אינו טוב לישראל, משום ש"הקו האחרון לנסיגה יהפוך לקו הראשון להתקפה". משום כך, אמר אינדיק, צריך להמשיך באפשרות הגרועה פחות מבין השלוש, והיא ליישם את דו"ח מיטשל.
שגריר ארה"ב הוסיף, כי ארצו מעניקה לישראל רשת ביטחון כדי שתוכל לקחת סיכונים ולעשות ויתורים. וזאת, בידיעה שאין אמון בהבטחות של הצד השני. תפקידה השני של ארה"ב, הוא להבהיר לאלו שחושבים, כי יוכלו להגיע לתוצאות מדיניות באמצעות כוח צבאי ואלימות, כי ישנה רק דרך אחת והיא משא-ומתן ישיר עם ישראל תוך התחשבות בצרכיה הלגיטימיים.
לדברי שגריר ארה"ב, זו הסיבה שכולם מבקשים כיום מארה"ב למלא תפקיד מרכזי בתהליך השלום, בידעם שלארה"ב יש את הקשרים המיוחדים וההשפעה על ישראל. וגם כאשר מדובר בפיקוח ובקרה על הסכמים, כל הצדדים מעוניינים, כי ארה"ב תיטול על עצמה את התפקיד, כי הם נותנים בה אמון.
אינדיק התייחס גם להצעות שהעלה בשעתו אהוד ברק והפלסטינים דחו אותן. הוא אמר, כי ברק רצה להגיע לסיום הסיכסוך כדי להצדיק את הוויתורים המפליגים שהציע לפלסטינים. אולם, "המנהיגות הפלסטינית לא היתה שם", דברי שגריר ארה"ב.
אינדיק התייחס גם לסוגיית ירושלים ואמר, כי זהו הנושא שבגללו נכשלה פיסגת קמפ-דייויד ובעקבותיה ועידת טאבה. אינדיק אמר כי הישראלים והפלסטינים כאחד לא שיערו שכל צד מעוניין בריבונות בהר הבית. "אין זה אומר כי אי אפשר לפתור את בעיית ירושלים", אמר אינדיק והוסיף "כאשר הפלסטינים יבינו שאין דרך אחרת מאשר משא ומתן, אולי הם יבחנו את ההצעות של ברק פעם נוספת".
עוד אמר שגריר ארה"ב, כי הקהילה הבינלאומית משחקת תפקיד מאוזן יותר בתהליך המדיני במזרח התיכון מבעבר, וישראל זכתה בתמיכה בינלאומית כאשר הסכימה לקבל את דו"ח מיטשל.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון ידיעות אחרונות
אינדיק. תוכנית טנט מאוזנת
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים