שתף קטע נבחר

היועץ המשפטי: דאגה בעקבות התחקיר נגד שרון

"יש מגמה של בינאום הנושא הפלילי, שאנחנו עלולים ליפול לה קרבן", הבהיר היום אליקים רובינשטיין. התוכנית "פנורמה" של הבי.בי.סי על טבח סברה ושתילה שודרה הלילה (ניתן עדיין לצפות בה בקישורים מימין). מרבית המרואיינים העריכו כי לאריאל שרון יש אחריות עקיפה לטבח שביצעו הפלגות בפלסטינים - ושלפיכך ניתן להעמיד אותו לדין בשל פשעי מלחמה

היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין מביע היום (ב') דאגה רבה בעקבות שידור התוכנית "פנורמה" של ה-BBC, בה נטען כי ראש הממשלה שרון צריך להישפט כפושע מלחמה.
רובינשטיין אמר בצהריים בכנסת: "יש מגמה של בינאום הנושא הפלילי וישראל עלולה ליפול קורבן לכך. יש בכך פוליטיזציה לא מעטה, ולכן גם התנגדתי בשעתו להצטרפות ישראל לבית הדין הבינלאומי. התוכנית מציפה מגמה קיימת, שישראל צריכה להיות מודעת לה היטב".
בישראל וברשות הפלסטינית ישדרו חלקים מתכנית ה-BBC "הנאשם", ששודרה הלילה במסגרת "פנורמה", ובה נטען כי ניתן להעמיד לדין את ראש הממשלה שרון כפושע מלחמה. ערוץ 1 של הטלויזיה ישדר ככל הנראה קטעים מהתכנית בשבע וחצי בערב, וברשות הפלסטינית שוקלים לשדר את התכנית במלואה. ניתן לצפות בתכנית באתר ה-BBC (יש ללחוץ על הקישור "לצפייה בתוכנית" מימין - והכתבה מתחילה כעבור מספר שניות). חלקה השני של התוכנית ישודר ביום רביעי.
במקביל, טוענים הבוקר מרואיינים ישראלים שהשתתפו בתכנית כי לא נאמר להם בתכנית המאשימה את שרון באחריות לפשע. האלוף במיל. יורם יאיר (יה יה), שהתראיין לתכנית, אמר ל-ynet: "מה שחשוב הוא, שצה"ל יצא טוב מהתכנית. זה מה שהטריד אותי. אין מה לברוח מתכניות כאלה".

התכנית

מרבית אורחי התוכנית אמרו כי להערכתם ניתן להעמיד את שרון לדין, בשל הטבח במחנות הפליטים סברה ושתילה ב-1982. במשך 45 דקות נראו על המסך התמונות המזעזעות ושלל מרואיינים, בהם ניצולים מהטבח, סיפרו כיצד טבחו הפלנגות בפלסטינים שגרו במקום.
את העמדה הישראלית ייצגו קטעי ארכיון של אריאל שרון, ראיונות עם דוברו של שרון רענן גיסין ועורך הדין המקורב אליו דב וייסגלס, וכן שיחה עם האלוף יורם יאיר. בנוסף סיפר העיתונאי עמנואל רוזן על הזווית האישית שלו בקשר לאירועים.
בצוות הקטגורים היו מוריס דרייפר, שליח ארה"ב לאזור דאז, השופט ריצ'רד גולדסטין ששימש כתובע במשפטים על פשעים שנעשו ברואנדה וביוגוסלביה, ופרופ' ריצ'רד פולק הנחשב כמומחה למשפט בינלאומי.

"לשלוח כוחות"

"איש מעולם לא הואשם ברצח, זהו סיפורם של המאשימים", אמר בקול דרמטי בפתח התוכנית הקריין. אזרחי סברה ושתילה נראים מאושרים בשלבים המוקדמים של הסרט, דבר היוצר ניגוד מוחלט לתמונות האיומות המשודרות אחר כך. "שרון החליט לשלוח כוחות לביירות תוך הפרת הבטחה לאמריקנים", מתאר הקריין את אירועי ה-15 בספטמבר, "הוא הודה שלא רצה שכוחותיו ימותו בסברה ושתילה, ולכן הלך לראשי הפלנגות", טוען הקריין. "ב-16 לספטמבר, לראשונה בהיסטוריה, ישראל כבשה בירה ערבית (ביירות)". בנקודה זו, טוען הקריין, "שרון הופך אחראי לשלום אזרחי ביירות וזה כולל את אנשי סברה ושתילה". האחריות הזאת לשלומם, עשויה לטענת הכתב, להביא לכך ששרון יהיה אשם בפשע מלחמה. השופט ריצ'רד גולדסטון חיזק את התיזה הנ"ל.
"האמריקנים הזדעזעו מהרעיון הישראלי להיכנס לכפרים, אבל עם ערב, הפלנגות נכנסו. הישראלים הסכימו לדרישת הפלנגות להאיר בפצצות תאורה את האזור", תיאר הכתב את המשך המאורעות, תוך שילוב עדויות ותמונות ארכיון שבהן נראות נשים פלסטיניות מתחננות בפני חיילים ישראלים, שיפסיקו את הנעשה.
כחצי שעה מהתוכנית הוקדשה לתיאור הטבח, ולהתעלמות הישראלית מהמתרחש. "למרות שהפיקוד הישראלי היה מודע לטבח, ניתנה לפלנגות אפשרות להישאר עוד 12 שעות במקום ואף סופק להם דחפור להריסת בתים בלתי חוקיים", טען הכתב. בעדויות שהובאו נטען כי הדחפורים הרסו בתים על גופות יושביהם ועל מי שעוד פרפר בין חיים למוות.

"ידע את השינאה"

בתוכנית הובאו גם קטעים מדו"ח ועדת החקירה הממלכתית, ועדת כהן, שעסקה בטבח, כהוכחה לאשמתו של שרון. והקריין הדגיש: "אז עד כמה ידע שרון את טיבעם הרצחני של הנוצרים הלבנונים? בראיון שנתן אז אמר 'הם אלו שמנשקים לאישה יד ואז רוצחים'. הוא ידע את השנאה בין הנוצרים למוסלמים'".
לסיכום, דנו עורכי התוכנית במוסריותו של שרון: "הוא מעולם לא קיבל על עצמו אחריות, אך סברה ושתילה הייתה פשע מלחמה. איש מעולם לא נעצר והורשע", הכריז שוב הקריין. והשופט מוסיף: "אם האיש שנתן את הפקודה יודע שיש סכנה שאזרחים יהרגו הוא אחראי יותר ממבצעי הפקודה". פרופ' ריצ'רד פולק מוביל לשלב הבא, עמידה למשפט: "כישלונו של שרון להכיר באחריות צריך להיות בעל השלכות משפטיות, אין לי ספק שהוא צריך להישפט כפושע מלחמה". הקריין, לאחר שתהה מדוע לא עמד שרון לדין, סיים את התוכנית במילים: "כששרון נשאל בשלב מאוחר יותר האם אינו חש שעליו להתנצל על מה שקרה הוא שאל בתגובה 'על מה'?".

"עקרון פשוט"

פריגל קיין, עיתונאי ה-BBC שהכין את התוכנית, ענה היום ב-15:45 שעון ישראל לשאלות הגולשים באתר הבי.בי.סי. בשבת הוא כתב בעיתון The Independent בשבת כי "אני חש בוז למי שאומר שהכנת התחקיר על הטבח של הפלסטינים הוא מוטה לטובת הפלסטינים. אנחנו פשוט נאמנים לעיקרון פשוט. זו חובתם של העיתונאים לבדוק את פעולותיהם ואת העבר של האנשים המחזיקים בעמדות כוח. חקירת הפרת זכויות האדם ורעיון מתן הדין בגין הפרות אלה מוכרים על ידי כל המדינות הנאורות כערך בסיסי ומחויבות משפטית".
עו"ד דב וייסגלס, מקורבו של שרון, אמר בערוץ 2 כי "עיתוי הכתבה אינו מקרי ואני מניח כי יריביה של מדינת ישראל עומדים מאחורי שידורה. לא עשינו ניסיון משפטי כדי למנוע את שידורה מכיוון שכמעט בלתי אפשרי למנוע שידור שכזה ברוב מדינות המערב. הובטחה לנו זכות תגובה ואכן ראיינו אותי. כדי להאשים אדם בפשעי מלחמה צריך להוכיח משפטית כי האיש התכוון לתוצאות של האירוע".
משרד החוץ מסר בתגובה לשידור התכנית כי "ישראל רואה בחומרה רבה את האופן המגמתי, המעוות והבלתי הוגן של תכנית 'פנורמה'". "עיתוי התכנית, 19 שנה לאחר האירועים, מעיד על העדר תום לב ונסיון להכפיש את ישראל והעומד בראשה בכל דרך".
לסיכום נאמר בהודעת משרד החוץ כי "הבי.בי.סי שם עצמו כבית דין טלויזיוני תוך התעלמות בוטה ומקוממת מן הממצאים של ערכאות שיפוטיות רציניות בארה"ב ובישראל".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום לע"מ
שרון ובגין. המלחמה ההיא
צילום לע"מ
צילום לע"מ
הפגנות נגד שרון, 1982
צילום לע"מ
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. דאגה
צילום: גלי תיבון
מומלצים