שתף קטע נבחר

מבקר המדינה: "המשטרה צריכה לעסוק בחקירות ותו לא"

אליעזר גולדברג אמר את הדברים בישיבת ועדת החוקה של הכנסת. מבקר המדינה השתתף בדיון על הצעת חוק לפיה תעוגן בחוק חלוקת הסמכויות בין המשטרה לפרקליטות לגבי ההמלצות על העמדה לדין

ביום שבו המשטרה שוב ממליצה להעמיד איש ציבור, השר סלאח טריף, מתח מבקר המדינה אליעזר גולדברג ביקורת על סמכות זו שניתנה לה. "לדעתי המשטרה צריכה לעסוק בחקירות ותו לא", אמר היום (ג') גולדברג בישיבת ועדת החוקה של הכנסת, "בסיום החקירה היא צריכה להעביר לפרקליטות את התיק עם סיכום, ללא המלצות אם להעמיד לדין או לא. המציאות היום שבה המשטרה ממליצה בסוף החקירה להעמיד או לא להעמיד לדין גורמת למבוכה בציבור ששואל: מדוע המשטרה החליטה כך והפרקליטות לאחר מכן החליטה אחרת? זה מיותר, איננו חיוני, ולא מוסיף דבר".
הדברים נאמרו במסגרת דיון בוועדה לחוקה על הצעת חוק שגיבש משרד המשפטים שמטרתה לעגן בחוק את חלוקת הסמכויות הקיימת כיום ובין הפרקליטות לתביעה המשטרתית בכל הקשור להעמדות לדין וסגירת תיקים. גולדברג מתנגד לחוק. פרקליטת המדינה עדנה ארבל שהשתתפה בישיבה הציעה פשרה - החוק ייקבע כהוראת שעה למספר שנים בלבד.
החוק למעשה מעגן מצב קיים שאינו מוסדר חוקית בו הפרקליטות מקלה על העומס שיש עליה על ידי העברת הטיפול בתביעות למשטרה. בחלוקת העבודה בין התביעה המשטרתית לפרקליטות, נוצר מצב בו למשטרה סמכויות נרחבות למדי להמליץ להעמיד לדין ולשמש תובעים במספר רחב של עבירות.
גולדברג סבור שלא ייתכן שמחלקת החקירה ומחלקת התביעה בעניין מסוים יישבו במקרים רבים באותו משרד – במשטרה. היועץ המשפטי לועדת החוקה, שלמה שוהם, חיזק את דברי מבקר המדינה: "העובדה שתובע משטרתי אוכל צהריים עם החוקר של העבירה זה רע, לא רק למראית עין".
פרקליט מחוז ירושלים משה לדור סבור שגולדברג ממעיט ביכולתם המקצועית של התובעים המשטרתיים. "התובעים במשטרה הם עורכי דין במקצועם והם טובים מאוד. כשאנו שוקלים מי יטפל בתיק, אנו לא פעם מפנים זאת לידיהם כי אצלנו בפרקליטת רק לפרקליט זוטר או למתמחה צעיר יהיה זמן".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
גולדברג. "זה מיותר"
צילום: גלי תיבון
מומלצים