שתף קטע נבחר

שרון נפגש עם ז'וספן: "אין הסכמה בכל הנושאים"

ראש הממשלה סיים את ביקורו באירופה. בתום פגישתו עם ראש ממשלת צרפת אמר שרון שלא הייתה הסכמה בכל הנושאים, אבל הייתה "הבנה". ז'וספן אמר לשרון: דרישתך ל"הפסקה מוחלטת של האלימות" לעולם לא תסופק, ובגללה לא ניתן יהיה להמשיך בתהליך השלום

ראש הממשלה, אריאל שרון, סיים ביום שישי את ביקורו באירופה ויצא בדרכו חזרה לישראל. בצאתו מפגישה עם ראש ממשלת צרפת, ליונל ז'וספן, אמר שרון שלא הייתה הסכמה בינו לבין ז'וספן בכל הנושאים, אולם הייתה "הבנה" ביניהם.
מקורות בממשל הצרפתי אמרו כי המחלוקת המרכזית בין שני האישים הייתה על יישום דו"ח מיטשל. ראש ממשלת צרפת הביע את חששו בפני שרון שדרישתו "להפסקה מוחלטת של האלימות" לעולם לא תסופק, ובגללה לא ניתן יהיה להמשיך בתהליך השלום, והאלימות רק תגבר.
שרון ניסה לשכנע את ז'וספן שצריך להפעיל לחץ כבד על ערפאת ולעשות לו דה-לגיטימציה, כדי להביא אותו להפסיק את האלימות. אולם ז'וספן השיב לו שעליו להתייחס לערפאת כאל פרטנר לתהליך השלום.

שיראק לשרון: אל תחליש את ערפאת

גם נשיא צרפת ז'אק שיראק הזהיר את ראש הממשלה, בפגישתם שנערכה ערב קודם לכן, מפני החלשת ראש הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת, העלולה לדבריו להזיק לתהליך השלום במזרח התיכון.
הנשיא הצרפתי אמר את הדברים במהלך פגישתו עם שרון בארמון האליזה, פגישה שכונתה "מעניינת, ישירה ומלאת אמון" על ידי דוברת האליזה, קתרין קולונה.
לפני שירד שרון לסעודה עם הנשיא שיראק הוא אמר לעיתונאים כי השיחה היתה "טובה מאוד". במהלך הפגישה עמד שיראק על העובדה כי "השאיפה לשלום היא המכוונת את מדיניות צרפת במזרח התיכון".
"צרפת היא ידידה של ישראל, היא מחוייבת לקיומה ולביטחונה, היא מגנה ללא סייגים את הטרור, ומעבירה לכל המדינות את אותו מסר של שלום", הוסיפה קולונה. שיראק ציין כי הוא מוטרד מהמצב באזור. לדבריו, "התהליך המדיני הוא האמצעי היחיד להביא שלום וביטחון, שאינם נפרדים זה מזה".
"הגיעה השעה ליישם את המלצות דו"ח מיטשל שהן מאוזנות, לא ניתנות לערעור וכל הצדדים הסכימו להן", הוסיף הנשיא הצרפתי, שהביע את "תמיכתה המלאה של צרפת בהמלצות אלה". לדבריו, ההמלצות מהוות מכלול, ולוח הזמנים "חייב להתחיל במהירות הגדולה ביותר כדי שיהיה יעיל".
"הישראלים, כמו הפלסטינים, חייבים לעשות את מרב המאמצים כדי ליישם המלצות אלה", הוסיף שיראק. ראש הממשלה הביע מצדו את "שאיפתו הגדולה להגיע לשלום", והוסיף כי "צרפת יכולה לתרום רבות ליציבות במזרח התיכון". שרון הבהיר כי ישראל לא תהסס להשתמש בניסיונו העשיר ובידע הרב של הנשיא שיראק. הוא אמר כי בפגישה דן עם נשיא צרפת בנושאים אסטרטגיים במזרח התיכון ובבעיות באזור: "לנשיא היו הרבה שאלות, ולי היו הרבה תשובות", אמר שרון.
לדברי המשלחת הישראלית, שיראק אמר לשרון כי הוזמן לצרפת "כחבר ולא כאורח", והציע לסייע לו ככל האפשר. בשיחה בין השניים עלה לדיון גם הנושא הסורי. כזכור בשאר אסד ביקר באחרונה בפאריס. אסד ייצא בקרוב גם לגרמניה, שם ביקר שרון.

מאות הפגינו בפאריס נגד שרון

לפני הפגישה באליזה הפגינו כמה מאות בני אדם בפאריס נגד שרון. המפגינים נענו לקריאת איגודים מקצועיים ומפלגות השמאל. הם הניפו שלטים בהם נכתב "שרון רוצח" וקראו לשלוח משקיפים בינלאומיים להגנה על העם הפלסטיני.
המפגינים אף קראו לשים קץ לשיתוף הפעולה הצבאי בין ישראל לצרפת, לגינוי בינלאומי של "ההתנחלויות בשטחים הכבושים".
את ההפגנה ארגנו האגודה לסולידריות צרפת-פלסטין, הליגה לזכויות האדם, התנועה נגד הגזענות והידידות בין העמים, ומפלגת הירוקים והמפלגה הקומוניסטית הצרפתית המיוצגות בממשלה הצרפתית.
בעיתון הצרפתי החשוב "לה מונד" אף פורסמה מודעה תחת הכותרת "שרון - פרסונה נון-גרטה". המודעה קוראת להמשיך בתביעות נגד שרון, באשמת אחריות עקיפה לטבח מאות הפלסטינים בסברה ושתילה.

"הצגנו הוכחות לאחריות ערפאת לטרור"

קודם לביקור הפאריס, ביקר שרון בגרמניה. בכיר ישראלי אמר במהלך הביקור כי ראש המוסד אפרים הלוי הציג לאירופיים לאחרונה הוכחות לכך שערפאת אחראי באופן אישי לטרור ולאלימות. בין היתר, הציג הלוי דו"חות מודיעיניים סודיים למנהיגים באירופה.
שרון שמע משר החוץ הגרמני יושקה פישר דרישה חד משמעית להקפיא את הבנייה בהתנחלויות. עם זאת, הבהיר פישר כי יש צורך ב"ביטחון לצד אחד תמורת הקפאת התנחלויות לצד השני".
בתום הפגישה עם קנצלר גרמניה, גרהרד שרדר, אמר שרון כי "ישראל מוכנה לויתורים תמורת שלום אמיתי וליישם את כל התכניות בשלמותן - אבל זה תלוי בהפסקה מוחלטת של האש, האלימות והטרור". שרון הוסיף עוד כי "לא נעשה ויתורים שיפגעו באזרחי מדינת ישראל ובעצם קיומה".
שרדר קרא לשרון להפגין גמישות רבה יותר בנושא ההתנחלויות, אך אמר כי "גרמניה מכבדת את זכותה של ישראל להגן על עצמה ומוכנה לקבל כל תפקיד כדי לעזור לקדם את השלום במזרח התיכון". שרדר אמר בתום הפגישה, כי "יש ביני ובין ראש הממשלה שרון הסכמה שהטרור והאלימות באזור חייבים להיפסק". שני האישים הניחו זרים באנדרטה לשואה בברלין.
עם בואו, הופתע שרון מן הדיווחים בארץ לפיהם מקורביו מסרו שישראל מתכננת פעולה שמטרתה להביא להפלתו של יאסר ערפאת. הוא הדגיש בשיחה עם עיתונאים כי ישראל איננה מתערבת בעניין מיהו העומד בראש הרשות הפלסטינית.
עם זאת, הבהיר ראש הממשלה כי מבחינת ישראל, תקופת הצינון טרם החלה, בעיקר משום ש"מאז חודש ספטמבר האחרון לא היה יום אחד של רגיעה ושל הפסקת אש".

שר החוץ הבלגי לשרון: "התביעה גורמת לנו מבוכה"

ראש הממשלה נועד גם עם שר החוץ הבלגי, לואי מישל. שר החוץ הבלגי התייחס בפגישה לסוגיית התביעה נגד שרון ואמר כי "התביעה גורמת לנו למבוכה".
שר החוץ הבלגי הדגיש כי "כפי שנהוג בכל דמוקרטיה מערבית, אין ממשלת בלגיה יכולה להתערב בהחלטות בית משפט, אך היא פועלת לשינוי החוק המאפשר תביעות מסוג זה". שר החוץ הבלגי הביע נכונות לבקר בישראל.
במקביל, שמשות ביתו של קונסול בלגיה ברחוב בלפור בירושלים נופצו על ידי אלמונים. במקום נמצאו כרזות בגנות בלגיה על פתיחת החקירה נגד שרון, בעניין הטבח בסברה ושתילה.

בהכנת הידיעה השתתפו יהונתן ליס ולינוי בר גפן


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
שרון עם הקנצלר שרדר. לחץ בנושא ההתנחלויות
צילום רויטרס
מומלצים