שתף קטע נבחר

ברק: עתיד המו"מ יתברר בתוך יומיים

קלינטון המשיך הלילה במאמץ אינטנסיבי להניע את המו"מ ונועד עם ערפאת, אולם עד כה לא הושגה כל פריצת דרך

לאחר ערב ארוך של מאמצים מדיניים בניו יורק, הקיפאון במו"מ המדיני נמשך, כאשר סלע המחלוקת העיקרי הוא שאלת הריבונות באיזור הר הבית. הפלשתינים דורשים ריבונות באיזור המסגדים, ומוכנים לאפשר לישראל ריבונות רק באיזור הכותל המערבי -בעוד ישראל דורשת ריבונות מלאה בהר הבית.
דובר הבית הלבן, ג'ו לוקהארט, אמר בתדרוך כתבים כי בסבב השיחות הראשון שקיים קלינטון עם ברק וערפאת לא הושגה פריצת דרך, אולם "הצדדים ימשיכו להתמקד בהשגת הסכם במסגרת זמנים מצומצמת יחסית", כדבריו. בשלב זה גם אין כוונה לכנס ועידה נוספת בנוסח קמפ דייויד. עדיין לא ברור אם תתקיים פגישה בין ברק לערפאת או פגישה משולשת עם קלינטון. שרת החוץ האמריקנית, מדלן אולברייט, הגיעה אחר חצות למלונו של ברק, כדי לעדכן אותו בתוצאות שיחתו של קלינטון עם ערפאת.
"לא שמענו מערפאת אפילו התפשרות של מילימטר", אמר השר מלכיאור, הנלווה למשלחת ישראל לאו"ם.
לדבריו של ברק, גורל השיחות ייקבע ב-48 השעות הקרובות, במידה רבה על פי מידת הגמישות שיפגין יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, בשיחותיו עם קלינטון ועם מנהיגים אחרים. ערפאת אמור לחזור ביום שישי לעזה.
ברק ציין כי לישראל ולפלשתינים חלון הזדמנויות של כחודש, עד שיפוזר הקונגרס האמריקני, שאמור לאשר את הסיוע הכלכלי לצדדים, אם יגיעו להסכם. ברק אמר כי אם לא תחול התקדמות בטווח הזמן הזה, יתעכב המשך התהליך.
כעת מתעתד קלינטון לפגוש מנהיגים ערביים נוספים שהגיעו לעצרת, בניסיון נוסף לקדם פשרה. גם קנצלר גרמניה, ג'רהרד שרדר, מבקש לפגוש את ערפאת כדי לנסות לקדם את המו"מ.

הנאומים באו"ם

קודם לכן, פנה אמש (יום ד') ברק ישירות ליאסר ערפאת בנאומו בעצרת האו"ם החגיגית: "ירושלים, בירתה הנצחית של ישראל, קוראת כעת לשלום של כבוד, אומץ לב ואחווה. אדוני היושב ראש, ההזדמנות לשלום במזרח התיכון נמצאת כעת בהישג יד ואין להחמיצה".
ראש הממשלה פתח את נאומו בנושא ירושלים, וסיפר כי "לפני 3,000 שנה, בירושלים, הדליקו הנביאים ישעיהו ומיכה את משואת ההרמוניה והצדק בין העמים". בהמשך ציטט ברק פסוק מספר מיכה.
ברק הזכיר את הקשר הנצחי של העם היהודי עם ירושלים. "בפנותם אל ירושלים פנו היהודים בכל העולם בתפילה, שלוש פעמים ביום, במשך אלפי שנים, ושיננו את הנדר שנשאו אבותיהם: 'אם אשכחך ירושלים תישכח ימיני'. אנו מכירים בכך שירושלים הינה קדושה גם למוסלמים ולנוצרים בכל רחבי העולם, והיא יקרה גם ללבם של שכנינו הפלסטינים. שלום אמת ישקף את כל הזיקות האלה. אדוני היו"ר, ההזדמנות לשלום נמצאת כעת בהישג יד ואין להחמיצה".
ברק המשיך והדגיש כי "אף צד אינו יכול להשיג 100 אחוז מחלומותיו. ההיסטוריה תשפוט מה ייעשה בימים ובשבועות הקרובים: האם היינו אמיצים ונבונים דיינו כדי להוביל את האזור אל מעבר לנהר העמוק של חשדנות וחוסר אמון, לעבר גדה חדשה של פיוס".
"מי ייתן", סיכם ברק, "ופסגה היסטורית זו תביא בשורה של תקווה לכל האנושות. מי ייתן ונשכיל להעניק השראה ועוז רוח כך שלילדינו יהיה עולם טוב יותר. הדבר בידינו".
יאסר ערפאת אמר בנאומו כי הוא מחויב להקמתה של מדינה פלסטינית, שמזרח ירושלים היא בירתה: "אנו מחויבים לכך, וכן לזכויותינו על המקומות הקדושים לנצרות ולאיסלאם בעיר". ערפאת טען כי הפלסטינים כבר ביצעו פשרה כואבת, בכך שהסכימו להקמת מדינה "על פחות מרבע משטחה של פלסטין ההיסטורית".
זמן מה לפני כן נאם נשיא ארה"ב, ביל קלינטון את נאום הפרידה שלו מן האו"ם. במהלך הנאום, הפציר קלינטון במנהיגים שנאספו לרגל ועידת המילניום, לעשות את כל המאמצים כדי להביא להפחתת העוני והמלחמות בעולם. בנוגע למצב במזרח התיכון, הזהיר קלינטון כי ההזדמנות לעשות שלום בין ישראל לפלסטינים עומדת להיעלם, וכי אסור לצדדים לבזבז זמן.

באופוזיציה תוקפים

בליכוד אומרים כי נאומו של ברק בעצרת האו"ם על אחדותה של ירושלים, היה בבחינת "אחיזת עיניים והונאת הציבור".
ראש צוות התגובות של הליכוד, חבר הכנסת דני נווה, אמר כי הדברים מגוחכים, ובשעה שברק מדבר על אחדות העיר, הוא הסכים בפועל על חלוקתה, וכל הדיונים כעת הם סביב השאלה הם כיצד מחלקים את ירושלים בין ישראל וערפאת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:איי פי
ברק באו"ם. הפנה קריאה לערפאת
צילום:איי פי
צילום: אי-פי
פגישת קלינטון ברק
צילום: אי-פי
צילום: אי-פי
פגישת קלינטון ערפאת
צילום: אי-פי
מומלצים