שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    סוף עונת הציצי

    החברים של שפאץ עושים ילדים, והוא מקשיב להם וחושב על אוכל. אוכל של קטנטנים, שיהיה גם טעים וגם מזין, גם נעים לעין וגם מגרש משחקים לאצבעות קטנטנות

    לאחרונה הם צצים סביבי כמו פטריות לאחר הגשם. ילדים, ילדים ועוד ילדים. המשפחה, החברים - כולם מביאים יצורים קטנים וחמודים לעולם. בן לילה הפעוטות הללו הופכים למרכז החיים של ההורים שלהם ושל החברים של הוריהם (כאן אני נכנס לתמונה), ובצדק. האור והאופטימיות הבאים איתם ממלאים אותי בתחושות של התחדשות ואהבה.

     

    פתאום, בשיחות הסלון, הגינה ואפילו הפאב, מככבים חיתולים, הנקות, יציאות, קצב התפתחות, נטיות אופי.

     

    גם על אוכל מדברים. מה הם אוהבים ומתי, מה מותר לתת להם ומה אסור לתת, לפי איזו תאוריה ובהמלצת איזו סבתא. הקרבה שלי לאוכל מאפשרת לי להיות משתתף פעיל בשיחה כשסוגיית ההזנה עולה בדיון. בעניינים תינוקיים אחרים, אני מהנהן ושומר על צניעות ויראת כבוד בפני ההורים הצעירים ואמנות גדול הילדים אותה הם מגלים.

     

    לטובת החברים וצאצאיהם, החלטתי לרקוח כמה מתכונים לתקופה שבה סוגרים את הברז של הציצי.

     

    המתכונים מיועדים לשלבים שונים בשנה עד שנה וחצי הראשונות של כל ילוד. ממחיות דרך נזיד משובץ ירקות וכלה בסעודת אצבעות אינטראקטיבית.

     

    קוקטיל פירות מרוסקים

     

    גרסה מקורית ומענינת של מחית הפירות הסטנדרטית. חשוב להקפיד להשתמש בפירות בשלים, פירות שטרם הגיע זמנם לא יזכו לאהדה רבה בקרב ילדיכם.

     

    זמן הכנה: 5 דקות

     

    חומרים (לילד אחד):

     

    1/2 תפוח מזן חרמון או גולדן דלישיס

     

    1/2 אבוקדו – אני מחבב את זן 'האס'

     

    1/2 בננה בשלה

     

    2-3 תמרים לחים

     

    כמה טיפות מיץ לימון סחוט למניעת השחרה

     

    ציוד:

     

    בלנדר או פוד פרוססור

     

    כשקונים מעבד מזון חדש כדאי לחפש כזה שמגיע עם מיכל המותאם לכמויות קטנות, ללא מתקן זה יהיה קשה למעבד מזון רגיל להתמודד עם כמויות תינוקיות.

     

    הכנה:

     

    מקלפים את התפוח וחותכים לפרוסות גסות

     

    חותכים את האבוקדו והבננה ללא הקליפה לחתיכות גסות

     

    מגלענים את התמרים, קולפים וחותכים לשניים. אם נכניס את הפירות בשלמותם אל תוך הבלנדר או הפוד פרוססור המכשיר עלול להתקל בקשיי רסוק. חיתוך גס של הפירות מקל את המלאכה.

     

    מכניסים את כל החומרים אל הבלנדר ומרסקים למחית חלקה לגמרי.

     

    הבלנדר עושה את עבודתו נאמנה, ולרוב אין סכנה שיישארו חתיכות גדולות מידי העלולות לסכן את התינוק. הורים מודאגים במיוחד יכולים לסנן את המחית כדי להיות בטוחים.

     

    מעבירים לקערה ומתחילים להאכיל - עומרי אוהב שמאכילים אותו עם האצבע במקום כפית.

     

    מרק ירקות ועוף

     

    המאכל הפופולרי ביותר של כל הזמנים בקרב אוכלוסיית הפעוטות מוגש כאן בגרסה פשוטה אך מתוחקרת.

     

    הגזר והבטטה מעניקים לילד את מנת הבטא-קרוטן שהוא זקוק לה.

     

    שורש הפטרוזיליה והבצל מעניקים למרק מתיקות עדינה שתינוקות כל כך אוהבים.

     

    העוף מוסיף את הטעם הבשרי ואת מנת החלבון הרצוייה.

     

    זמן הכנה וריסוק: 7 דקות.

     

    זמן בישול: 15 דקות.

     

    חומרים לילד אחד - לארוחה אחת או שתיים, תלוי בילד כמובן:

     

    1/2 חזה עוף - מנוקה מגידים עצמות וסחוסים, חתוך לחתיכות קטנות.

     

    1/2 גזר – קלוף וחתוך גס

     

    1/2 בצל קטן – קלוף ופרוס

     

    1/2 שורש פטרוזיליה קטן – קלוף ופרוס

     

    1/2 בטטה קטנה – קלופה ופרוסה

     

    מלח

     

    ציוד:

     

    סיר קטן עם מכסה. רצוי סיר מנירוסטה או ברזל יצוק, פחות כדאי סיר מאלומיניום. סירים אלו מעניקים טעם לא הכי טוב למאכלים שמתבשלים בהם ויש הטוענים שהם אפילו משחררים רעלנים אל תוך המזון.

     

    מעבד מזון

     

    הכנה:

     

    שמים את כל החומרים - מלבד העוף - בסיר ומכסים במים.

     

    חשוב לא להגזים בכמות המים, כדי לא לקבל מחית דלילה מדי בריסוק. בישול במעט מים לא יפזר את מרכיבי המזון הטמונים בירקות , וכך יישמר ערכם התזונתי. אם התוצאה המרוסקת סמיכה מדי, תמיד אפשר להוסיף קצת מים בסוף.

     

    מכסים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש.

     

    לאחר כ - 7 דקות של רתיחה הירקות כבר בושלו די צורכם – ניתן לבדוק חתיכה של בטטה עם מזלג. בישול ארוך מידי יגרום לאובדן החיוניות התזונתית.

     

    מוסיפים את חתיכות העוף ומבשלים בסיר עוד 3 דקות.

     

    סה"כ בישול הירקות מסתכם ב 10 דקות.

     

    מעבירים את כל הכבודה כולל נוזלי המרק אל הבלנדר ומרסקים למחית חלקה.

     

    ממליחים קלות ומאכילים. הוספת מלח בסוף הבישול עדיפה, כי צריך להמליח פחות. חוץ מזה, טוב להרגיל את הילד לשימוש מתון במלח כבר מגיל רך.

     

    קוביות של ירקות בתוך ציר עדשים כתומות

     

    מתכון זה מיועד לילדים שכבר החלו להתנסות בלעיסה.

     

    העדשים המהווים את בסיס הציר הם מקור צמחוני מצויין לחלבון.

     

    ירקות בשלל צבעים השוחים בציר העדשים מוסיפים ענין לילד ומאפשרים לו להתנסות ב'דיג של מזון' באצבעות הקטנות והחמודות שלו.

     

    זמן הכנה : 10 דקות

     

    זמן בישול: 40 דקות

     

    חומרים לילד אחד לשתי ארוחות:

     

    5 כפות עדשים כתומות

     

    קישוא קטן

     

    גזר קטן- קלוף

     

    פלפל אדום קטן

     

    כוס פרחי כרובית

     

    מלח

     

    ציוד:

     

    הסיר מהמתכון הקודם יהיה מצויין גם פה.

     

    הכנה:

     

    מכניסים את העדשים לסיר ומכסים בשתי כוסות מים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש גבוהה.

     

    אחרי כ -20 דקות מסירים את המכסה מהסיר ונותנים למים להתאדות ולעדשים להסמיך. העדשים יתרככו וייהפכו למחית מבושלת בצבע כתום צהבהב. כדאי לבדוק באמצע הבישול אם לא צריך להוסיף עוד מים כדי להמנע מחריכה והידבקות של העדשים.

     

    שוטפים ומנקים את הירקות. חותכים לקוביות קטנות בגודל של סנטימטר. את הכרובית מפרידים לפרחונים קטנטנים.

     

    אחרי שהעדשים מוכנים, מנמיכים את האש ומוסיפים את הירקות פנימה.

     

    מבשלים עוד 5 דקות או עד שהם מתרככים.

     

    ממליחים, מצטידים ב'חכה' דמוית כפית או באצבעות, ונותנים לילד להנות.

     

    כדורונים של אורז עם שני מטבלים

     

    ילדים אוהבים לשחק עם האוכל שלהם. מתכון זה יוצר מגרש משחקים קטן לילד על שולחן האוכל. הילד גם נחשף כאן למגוון טעמים ויכול לבחור ולהחליט, מה טעים לו ומה לא.

     

    זמן הכנה ובישול: 10 דקות – לא כולל בשול האורז

     

    חומרים לילד אחד רעב:

     

    1 כוס אורז מבושל מעט דביק בטמפרטורה חמימה

     

    למטבל העגבניות:

     

    עגבניה אחת גדולה

     

    כף צנוברים

     

    10 עלי פטרוזיליה שטופים ונקיים

     

    כף שמן זית

     

    מעט שבמעט פלפל שחור גרוס טרי

     

    מלח

     

    למטבל היוגורט:

     

    1/2 גביע יוגורט

     

    כף עלי שמיר שטופים נקיים

     

    מעט שבמעט כמון טחון

     

    מלח

     

    ציוד:

     

    מיודענו המרסק - בלנדר

     

    שתי קעריות בצבעים שונים

     

    הכנה:

     

    שמים את כל החומרים של מטבל העגבניות במעבד המזון, מרסקים למחית חלקה ומעבירים לקערית.

     

    קוצצים את השמיר דק ככל האפשר ומערבבים עם היוגורט בקערית, מוסיפים כמון (לא הרבה) ומלח.

     

    צרים מהאורז הפושר כדורונים בגודל שהילד יוכל לאחוז בנוחות.

     

    חשוב להדק את האורז כדי שהכדורונים יישארו שלמים לפרק זמן סביר כשהילד משחק בהם.

     

    הגשה:

     

    על צלחת מניחים את הכדורונים בעיגול וליד הצלחת מניחים את המטבלים.

     

    שמים לפני הילד ונותנים לו לשחק.

     

    רון כהן - "שפאץ". הוא השף והבעלים של קייטרינג קטן ולא שגרתי המתמחה בבישול ארוחות גורמה וארועים, הוא גם מנגן בבנסורי, חליל במבוק הודי. אפשר לנדנד לו באימייל: shpatz@bezeqint.net

     


    פורסם לראשונה

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום גבי מנשה
    שפאץ, החבר של ההורים
    צילום גבי מנשה
    יונקים
    ואוכלים
    מומלצים