שתף קטע נבחר

מחשבים: כל מה שרצית לדעת ולא העזת לשאול

אם אתם מתכוונים לרכוש מחשב אישי, תתחילו לגלגל את הצירופים האלה על הלשון; דודי גולדמן מסביר למה לא כדאי לשדרג, מי באמת צריך פנטיום 4 ולמה ההורים יכולים להסתפק במחשב הישן של הילד; מורה נבוכים לרוכשי מחשבים

בסיסי: 800$ מתקדם: 2170$ חלומי: 3600$ טיפים לרכישה 
מחשב נייד מילון מונחים 

שנת הלימודים שרק התחילה, ושנת הלימודים האקדמית שעומדת בפתח, תלושי הקנייה שנותרו לנו מהשי לחג שקיבלנו בעבודה, הילד הקטן שזועק הבטחתם לי, והגדולה, הסטודנטית, שמעקמת את פניה - כל אלה סימנים המעידים על כך, שהגיע הזמן לקנות מחשב-אישי חדש.
קניית מחשב אישי אינה הנאה גדולה - להיפך, ועל כן החלטנו לתת לכם מדריך שינסה לצמצם את עוגמת-הנפש.
מתוך הנחה שרובנו איננו אנשי מחשבים, ולרובנו אין סבלנות ללמוד ולשנן ידע טכני משמים, ההמלצה הטובה ביותר שלי היא לקנות מחשב-מותג בחתיכה אחת, מספק מחשבים רציני ומתוצרת של חברה מפורסמת - משהו כמו יבמ, קומפאק (המאוחדת כעת עם היולט פקרד), דל או גיטוויי. בסופו של דבר זו גם האפשרות הזולה ביותר, וגם תחסכו המון זמן וכאב-ראש. אם כך תעשו, אתם יכולים להפסיק לקרוא את הכתבה כבר כאן.
אבל מאחר שרוב עמישראל אינו קונה מחשבים אישיים מותגיים, אלא מחשבים המורכבים בארץ - רצוי להמשיך ולקרוא.
כאן עוברים לשאלה המתבקשת: האם לשדרג את המחשב הישן או לקנות חדש? התשובה שלי: לא לשדרג. כלומר, אם אתם טכנאי מחשבים - שדרגו להנאתכם. כל השאר - לא. המחיר הממוצע לשדרוג מחשב הוא כ-50% ממחירו של מחשב חדש, אבל הוא לעולם לא נותן תפוקה של 50% מחדש, אלא הרבה פחות. ולעומת זאת, הוא ייתן 120% של בלבול-מוח.
אם כך, מה עושים עם המחשב הישן? שאלה מצוינת. עבור רוב המשפחות בישראל, הכלל במחשבים אישיים הוא פשוט: ככל שאתה בוגר יותר (בגיל, לא באופי) - כך הצרכים שלך במחשב קטנים. במלים אחרות, אם אתה ילד בגילאי - 18-4 אתה זקוק למחשב חזק יותר, בעוד שאם אתה הורה, ובהנחה שאינך מדען במפעל הטקסטיל בדימונה או פיזיקאי גרעין בטכניון - אתה זקוק למינימום של משאבי מיחשוב. ולכן עדיף לקנות את המחשב החדש והטוב לילדים, ואת המחשב הישן אפשר לנקות, כלומר להעיף ממנו כל תוכנה שלא זקוקים לה, וכך הוא יוכל לשרת היטב את ההורים. בינינו, מה הם כבר עושים איתו? כותב כמה אי-מיילים, מחברים כמה מסמכים וגולשים קצת באינטרנט. לפעילויות האינטלקטואליות האלה יסכון גם מחשב פנטיום חבוט מלפני שלוש שנים.
אחרי שלא קיבלתם את דעתי, ולא קניתם מחשב מותג, ואחרי שכן קיבלתם את דעתי ולא שידרגתם, אתם עומדים לקנות מחשב חדש. בשוק יש מחשבים אישיים רבים, כאלה שנועדו למשחקים מסובכים עתירי גרפיקה ולהרצת סימולציות גרעיניות, וכאלה שנועדו רק לכתוב עליהם קצת, ופה ושם לגלוש באינטרנט. ולכן הדבר החשוב ביותר בקניית מחשב חדש היא דווקא פעולה לא שכיחה: מחשבה תחילה, או בשפה של יועצים אירגוניים: ניתוח הצרכים.
כדי לעזור בחשיבה על הצרכים, התמקדנו כאן בשלושה סוגים של מחשבים:
מחשב לסטודנט או לתלמיד שרוצה מחשב בסיסי וזול.
מחשב למשפחה שרוצה מעט משחקים וקצת אינטרנט במחיר ממוצע.
מחשב תותח, המיועד למשחקים כבדים ולביצועים חזקים ומהירים - וגם עולה המון.

בסיסי: 800$
מי שלא מכור למשחקים, ורק רוצה לכתוב, לגלוש באינטרנט בלי לראות סרטי וידאו מייגעים, יכול להסתפק במחשב בסיסי פשוט וזול. מה ראוי שיכלול כזה מחשב?

מעבד: סלרון של אינטל במהירות 850 מה"צ, או פנטיום 3 600 מה"צ; לוח-אם: ויה פיסי 133 מתוצרת אזוס או איי-אקס-815- אי כולל תמיכה בסאונד של חברת אופן, או 370 + איי-טי-איי-100 של חברת ג'יגהבייט; זיכרון: אס-די-אר-אם 128 מ"ב; דיסק קשיח: של ווסטרן דיג'יטל בנפח 25 ג"ב, או המקביל לו מתוצרת סיגייט, קוואנטום או מקסטור; צג: 17 אינץ' בסיסי ואמין של אל-ג'י או מתוצרת מ-א-ג; כרטיס גרפי לצג: של אזוס מג'יק טי-אן-טי-2 עם 32 מ"ב זיכרון; מודם פנימי: יו-אס רובוטיקס במהירות 56 אלף או זולטריקס; סידי-רום: של קריאטיב הסינגפורית במהירות 52; כרטיס-קול: ויברה 128 של קריאטיב; מערכת הפעלה: חלונות 98 או חלונות-מילניום של מייקרוסופט; עכבר ומקלדת: תוצרת מייקרוסופט או לוג'יטק השוויצרית.

מחיר המחשב הבסיסי הזה כ-800 דולר ועוד מע"מ, לא כולל מערכת הפעלה חלונות (תלוי בגירסה).

אגב, את מחירי התוכנות של מייקרוסופט קובע השוק החופשי ואין להם מחיר קטלוגי.

חזור למעלה
מתקדם: 2170$
וכעת לתצורה בינונית, חזקה יותר, המיועדת למשפחה הישראלית הממוצעת, שיש לה כשלושה ילדים, אבא שאוהב גאדג'טים ואמא שחושבת שרק אבא צריך לקרוא את הכתבה הזו, כי הוא מופקד על המחשבים בבית.

מחשב ישראלי ביתי ממוצע ראוי שיכלול:

מעבד: פנטיום-3 במהירות 1 גה"צ; לוח-אם: אזוס פי-4-טי; זיכרון: אס-די-אר-אם 256 מ"ב 133 מה"צ; דיסק קשיח: בנפח 60 ג"ב של וסטרן דיגיטל או מקביל מתוצרת סיגייט או מקסטור; צג: 17 אינץ' של אל-ג'י או של מ-א-ג; כרטיס גרפי לצג: אזוס ג'-פורס-64 2 מ"ב; מודם חיצוני: של יו-אס רובוטיקס במהירות 56 אלף; צורב: טאאק או מקביל לו מתוצרת ימאהה, ריקו, היולט פקרד או אל-ג'י; די-וי-די: של סמסונג במהירות 12; כרטיס-קול: לייב פלטיניום של קריאטיב, סורק: יומאקס אסטרה 42 ביט; מערכת הפעלה: חלונות 98 או חלונות מילניום של מייקרוסופט; עכבר ומקלדת: מתוצרת מייקרוסופט או לוג'יטק.

מחיר המחשב הזה כ-2,170 דולר, לפני מע"מ ולפני מערכת הפעלה חלונות. כמובן, שאם מוותרים בינתיים על צורב, על די-וי-די ועל סורק, אפשר לחסוך מייד 500 דולר. אגב, מאחר שדי-וי-די עולה רק כ-100-80 דולר, עליו דווקא לא כדאי לוותר מכיוון שהוא הופך להיות מרכז בידור ביתי נעים ומשפחתי. אז אם מורידים בינתיים סורק וצורב, אפשר לחסוך 400 דולר, ואז מחיר המחשב צונח לכ-1,770 דולר (לפני מע"מ ומערכת הפעלה).

חזור למעלה
חלומי: 3600$
המחשב שכמעט כל ילד חולה משחקים חולם עליו, הוא כבר סיפור אחר. הנה ההמלצה: מעבד: פנטיום-4 במהירות 1.7 גה"צ; לוח-אם: אזוס פי-4-טי; זיכרון: די-די-אר פיסי 200¯של 512 מ"ב; דיסק קשיח: של ווסטרן דיגיטל בנפח 80 ג"ב או מקביל לו מתוצרת סיגייט או מקסטור; צג: סוני וגה בגודל 21 אינץ'; כרטיס גראפי לצג: אזוס ג'-פורס-64 2 מ"ב; מודם חיצוני: יו-אס רובוטיקס במהירות 56 אלף; צורב: טאאק או מקביל לו מתוצרת ימאהה, ריקו, היולט פקרד או אל-ג'י; די-וי-די: סמסונג במהירות 12; כרטיס-קול לייב פלטיניום של קריאטיב; סורק: יומאקס אסטרה 42 ביט; מערכת הפעלה: חלונות 98 או חלונות מילניום של מייקרוסופט; עכבר ומקלדת: מתוצרת מייקרוסופט או לוג'יטק.

מחיר המחשב הזה כ-3,600 דולר לפני מע"מ. המהדרין אף קונים ג'ויסטיק טראסטמאסטר מודנה 360 ב-500 שקל. כך אפשר להבטיח שהילד ייתמכר לעד למחשב שלו, ושלא יהיה סיכוי שהאחות או מי מההורים יורשה לגשת למחשב הזה.

חזור למעלה
טיפים לרכישה
לא צריכים חבילה גדולה: מתח הרווחים בחנויות המחשבים אינו גבוה, ולכן האינטרס של המוכרים הוא "לדחוף" ללקוח עסקאות חבילה שונות. למשל: חבילת תוכנות, משחקים ולומדות במחיר של כמה מאות שקלים. נכון, שאם הייתם קונים כל תוכנה בנפרד הייתם משלמים יותר - אבל האם אתם באמת צריכים את כל התוכנות והלומדות האלה? לרוב לא.

דילמת אינטל

עוד משהו שאוהבים לדחוף בחנויות זה את מעבדי אינטל החזקים ביותר. כאן ראוי להגיד שני דברים: ראשית, מעבדי AMD, המתחרה באינטל, נפוצים במשקי-הבית בארה"ב יותר מאשר מעבדי אינטל. רובם גם מהירים וחזקים יותר ממעבדי אינטל המקבילים להם. עם זאת, השוק הישראלי נשלט באופן מובהק על ידי מעבדי אינטל, ולא בטוח שכדאי להיות חריג. התאימות לתוכנות הישראליות ובעיקר לכמה גירסאות עבריות של חלונות טובה יותר מול מעבדי אינטל מאשר מול מעבדים אחרים. בנוסף, אם פעם תרצו לשדרג את המעבד - לא בטוח שיהיו בכל חנות ערכות שדרוג ללא אינטל.

אגב, הדבר דומה לבחירה במחשבי מקינטוש מתוצרת אפל. כמעט בכל תצורה, יחס העלות/ביצוע של מקינטוש טוב יותר מזה של מחשב אישי רגיל. שלא לדבר על עיצובו המגניב של המחשב, על התאימות המוחלטת בין כל הרכיבים ועל ההנאה הצרופה שהוא מניב. ועדיין, בהיבט צרכני מובהק, תקבלו הרבה יותר שלוות-נפש אם תצטרפו לעדר, ותרכשו תואם יבמ ולא מקינטוש.

עדיף מוח על פני כוח

רוב מוכרני המחשבים ינסו לדחוף לכם מעבד תותח כמו אינטל פנטיום 4 עם זיכרון של 64 מ"ב. זו איוולת. ביצועי המחשב מושפעים מהרבה גורמים, ועוצמת המעבד היא בין האחרונים והלא חשובים שבהם. כל דולר פנוי עדיף להשקיע דווקא בהרחבת הזיכרון ולא בקניית מעבד חזק. מי שרוצה ביצועים, עדיף שישקיע אותם בקנייה של 256 מ"ב של זיכרון, ולא במעבד-על.

מכל החלונות יש אותו נוף

בחלק מחנויות המחשבים מוצעת כבר מערכת ההפעלה החדשה של מייקרוסופט, "חלונות XP", שתושק ביום שלישי הבא ברוב טקס והדר. האם כדאי לרכוש אותה? זו שאלה של טעם ואופנתיות, ופחות של צרכים טכנולוגיים. לי אישית יש כלל-ברזל במערכות הפעלה: לעולם אני משתמש במערכת הפעלה מדור אחד או שניים קודם. מערכת הפעלה ותיקה היא כבר נקייה מבאגים, היא כבר רגילה אליי ואני אליה. יתירה מזאת, כמו במעבדי אינטל, כך זה גם במערכות הפעלה של מייקרוסופט - לעולם המערכת המתחרה תהיה טובה יותר. לינוקס למשל טובה יותר, מהירה יותר, יציבה יותר וזולה הרבה יותר מכל מערכת הפעלה מקבילה של מייקרוסופט. אז כדי שלא אכעס על עצמי שאני קונה מייקרוסופט, במקום להתקין לינוקס, אני משתמש בינתיים בגירסאות ישנות של חלונות.

מה כדאי להזמין באינטרנט

אם כבר מרכיבים מחשב לבד (וזה לא מומלץ, כזכור), כדאי לשקול קנייה קנייה של פריט מסוים בארה"ב, שכן באתרי אינטרנט וגם בכמה חנויות מחשבים במנהטן, אפשר למצוא לעתים דילים טובים מאוד של חברות ואתרים שנתקעו עם מלאי גדול. אין טעם לקנות מחשב שלם בארה"ב, שכן לא תהיה עליו אחריות, אבל לעתים כדאי לקנות צג מיוחד, למשל צג גדול של 19 או 21 אינץ' או צג שטוח. עדיין החיסכון כאן לא יעלה על 100 דולר, ולא בטוח שהיגיעה הכרוכה בהבאת הפריט לארץ משתלמת.

אצלי או אצל הטכנאי

האחריות על המחשב אינה כוללת תיקונים בבית הלקוח. מי שרוצה תיקון בביתו שלו - צריך לקנות מן פוליסת ביטוח, שעולה 180-100 דולר לשנה. היא מבטיחה שהתיקונים ייעשו בבית הקונה, וכך הוא לא ייאלץ לגרור את הקופסא היפאנית הלא נוחה שלנו אך המאובזרת אל חנות המחשבים.

ברוב המקרים התקלות הן באמת תקלות של תוכנה, כמו התנגשות דרייברים, טלאי תוכנה קטנים הדרושים לתיפעולם של כל מיני פריטי חומרה או התקנות עצמיות לא מוצלחות של תוכנות חדשות או משחקים כבדים חדשים.

קרוב זה טוב

סוחר שמבטיח לכם בקריצת-עין שהוא ייתן לכם מיני תוכנות, כולל מערכת הפעלה חלונות בלי דיסק מקור ובלי חיוב של כסף - דעו שהוא רמאי. הוא גנב מוצר (תוכנה) מחברה (מייקרוסופט במקרה הזה), ולכן אין סיבה שהוא לא ינסה לגנוב מכם.

במחשבים חשובה רק האמינות. לכן קנו את המחשב מאדם, שקיבלתם עליו המלצות מחברים. אם אפשר לבחור, רצוי גם שהחנות האמינה תהיה סמוכה למקום מגוריכם. כי מה יועיל חיסכון של 60 דולר, אם קיבלת דו"ח של 300 שקל על החנייה הכפולה ליד החנות?

חזור למעלה
מחשב נייד
במחשבים, כמו בחיים, הנוחות שווה לעתים קרובות את הפרש המחיר, או כמו שסבתא שלי בלה היתה אומרת: רק עשירים יכולים לקנות בזול.

אם ניתוח הצרכים מעלה שניידות חשובה לכם מאוד, כדאי לשקול קנייה של מחשב נייד, למרות שהוא עולה פי-שניים עד פי-שלושה ממחשב נייח מקביל לו.

בזכות קלותו, דקותו וקלילותו, מחשב נייד הוא הפתרון הטוב ביותר לסטודנטים, לסוכני מכירות בכל התחומים, לעיתונאים, ולמעשה לחלק גדול מהאוכלוסיה הבוגרת.

מחשב נייד ממוצע לא צריך לעלות יותר מ-2,000 דולר. לרובנו יתאים מחשב נייד הנקרא סאב-נוטבוק, כלומר שוקל פחות מ-2.5 ק"ג, עם צג טוב של 12-10 אינץ'. ניידים עם צג גדול, של 14 אינץ' ויותר, כבר שוקלים 4-3 ק"ג, ואותם קשה לטלטל.

המהדרין קונים מחשב נייד יחד עם תחנת-עגינה, שזה מתקן הכולל מקלדת, צג בגודל רגיל וכד', שאפשר להשאיר אותו בבית או במשרד, ורק לקחת את המחשב הנייד הקל לדרך. כאשר מגיעים הביתה או למשרד, אפשר לתקוע את המחשב הנייד אל תחנת-העגינה, ואז אפשר להנות מאביזרי רווחה כמו כונן די-וי-די ושאר אביזרי רווחה. תחנת עגינה ממוצעת עולה עוד 300-100 דולר תלוי מה היא כוללת).

על היאפי הישראלי חביבים מחשבים ניידים מדגמי ואיו של סוני. הם אינם מיובאים באופן סדיר לארץ, אבל ישראלים רבים קונים אותם במנהטן. המחיר (בארה"ב כמו בארץ) נע בין 1,800 ל-3,000 דולר, תלוי באביזרים הנלווים. הבעיה עם ואיו, שאין לו תמיכה בישראל.

מחשב נייד חייבים לקנות רק מחברה מוכרת מאוד, שיש לה אחריות בישראל. אני ממליץ על הניידים של יבמ, קומפאק, דל, נק, היטאצ'י, היולט פקרד, שארפ ודומיהם.

חזור למעלה
מילון מונחים
ג"ב: גיגה-בייט או טריליון בתים - יחידת גודל המציינת את מהירות המעבד או את נפח הדיסק.

דיסק: רכיב איחסון מגנטי של תוכנות ומסמכים במחשב. גם בעת כיבוי המחשב, כל החומר נאגר בו.

גודל דיסק מחושב לפני נפח, והנפח המקובל כיום הוא ביחידות של ג"ב (ג'יגה-בייט).

סידי-רום: רכיב איחסון אופטי של מידע, תוכנות, משחקים וקטעי וידאו.

די-וי-די: רכיב איחסון אופטי, שנפחו גדול עשרות מונים מנפח הסידי-רום. כונן די-וי-די מאפשר גם לראות סרטים במחשב.

זיכרון פנימי: זיכרון של המחשב הדרוש לו לפעילות שוטפת. הזיכרון הזה פעיל כל עוד המחשב דולק. יחידות המנייה הן מ"ב - מגה-בייטים.

כרטיס מסך: כרטיס המיועד להאיץ ולשפר את הביצועים של הצג, כלומר את הביצועים הוויזואליים של המחשב. ככל שהכרטיס משוכלל יותר והזיכרון שבו גדול יותר - כך מהירות התצוגה על צג מהירה יותר ולא נוצר עומס על המחשב. זה חשבו בעיקר למשחקים עתירי גרפיקה ווידאו.

כרטיס קול: כרטיס המאפשר למחשב להשמיע קולות אדם או מוסיקה באיכות גבוהה.

לוח-אם: המקום עליו מונחים המעבד, הזיכרון וכל אביזרי הקלט והפלט של המחשב. עם אותו מעבד, לוח-אם טוב, ייתן ביצועים טובים יותר.

מערכת הפעלה: תוכנה בסיסית שמאפשרת למחשב להריץ תוכנות ישומיות, כמו מעבדי תמלילים, משחקי מחשב וכדומה.

USB: התקן סטנדרטי לחיבור של ציוד קצה מכל הסוגים (מדפסת, סורק, צורב) למחשב.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
לדעת לקנות מחשב
לשקול תחנת עגינה
מומלצים