שתף קטע נבחר

פסיקה: החוק הצרפתי לא חל על יאהו!

שופט אמריקאי קבע כי לא ייתכן שדיני חופש ביטוי זרים יחולו על חברות אמריקאיות

שופט בית המשפט המחוזי בארה"ב פסק אתמול (ד') כי חברת יאהו! אינה חייבת לציית לצו שהוציא בית משפט בצרפת, שמורה לה למנוע מגולשים צרפתיים גישה לתכנים נאציים באתר המכירות הפומביות שלה.
הפסיקה האמריקאית היא בעלת השלכות נרחבות ביותר על חופש הביטוי בעידן האינטרנט. היא מסיימת - בשלב זה - סכסוך על גבולות הפסיקה הלאומית, המסחר האלקטרוני, וחופש הביטוי הבינלאומי.

פריטים נאציים למכירה

הסיפור התחיל כשאיגוד הסטודנטים היהודים בצרפת והליגה הבינלאומית נגד אנטישמיות וגזענות תבעו בשנה שעבר את יאהו! בבית משפט צרפתי. הסיבה: זו איפשרה לגולשים צרפתיים לרכוש דגלים עם צלב קרס, את ספרו של היטלר "מיין קאמף" ומזכרות נאציות נוספות במהדורה הצרפתית של אתר המכירות הפומביות שלה, כמו גם באתר האמריקאי.
יאהו! הסירה את הפריטים הנאציים מאתר המכירות הפומביות הצרפתי שלה, בהתאם לחוק הצרפתי שאוסר על מכירה של פריטים גזעניים, אך שופט בית המשפט בצרפת הוציא צו המורה ליאהו! למנוע ממשתמשים צרפתיים גישה לפריטים נאציים, גם באתר האמריקאי.
השופט הצרפתי פסק כי יאהו! תיקנס ב-13,000 דולר עבור כל יום בו אינה מבצעת את הצו. יאהו! ערערה ומסרה לבית המשפט כי ביצוע הצו אינו אפשרי מבחינה טכנית וכי אינה יכולה לחסום ביעילות גולשים צרפתיים מאתר המכירות הפומביות האמריקאי.
בית המשפט הצרפתי חלק על העמדה של יאהו! והסתמך על עדויות של מומחים טכניים, שאמרו לבית המשפט כי חסימה על פי IP עשויה למנוע מיותר מ-60 אחוז מהגולשים הצרפתים לגשת לפריטים נאציים באתר המכירות הפומביות האמריקאי.
לבסוף אסרה יאהו! על פרסום חומרי שנאה בכל אתרי המכירות הפומביות שלה בחודש ינואר, כאשר החלה לגבות תשלום מגולשים עבור פרסום הפריטים באתרים אלה, מאחר שביקשה לא להרוויח ממכירת מוצרים גזעניים.
גם לאחר הסרת הפריטים הנאציים, התירה יאהו! מכירה של בולים ומטבעות מתקופת הרייך השלישי. בעקבות יאהו!, גם eBay, אתר המכירות הפומביות המוביל, אסר בחודש מאי על מכירת פריטים נאציים באתר, בתקווה כי יימנע מבעיות משפטיות מעבר לים.
למרות שבשלב זה הפך הדיון המשפטי, במידה רבה, תיאורטי, פנתה יאהו! לבית המשפט המחוזי בארה"ב, בבקשה כי יפסוק שחוקים של מדינות זרות אינם חלים על אתרי האינטרנט האמריקאים.

לא יחול בארה"ב חופש הביטוי הנהוג בסין

שופט בית המשפט המחוזי, ג'רמי פוגל, פסק כי התיקון הראשון לחוקה האמריקאית מגן על תכנים שמפיקות חברות אמריקאיות בארה"ב מפני חוקים נוקשים בתחום חופש הביטוי, שנהוגים במדינות אחרות.
פוגל כתב בפסיקתו כי גולשים רבים בארה"ב מייצרים ומפרסמים תכנים או מידע שעשויים להפר חוקים במדינות אחרות, למשל, סין, ואין אתרי האינטרנט האמריקאים חייבים להתחשב בחוקי כל המדינות בעולם.
"אין ספק שהפעילות של הגולשים מארה"ב ברשת מפירה באופן תדיר את החוקים הנהוגים בסין נגד התבטאויות בעלות אופי דתי, חוקרים שאוסרים על שיוויון בין המינים או הומוסקסואליות", כתב השופט.
"משמעות הדבר שהגולשים האמריקאיים חופשיים לפרסם מידע אשר מוגן על ידי התיקון הראשון לחוקה האמריקאית, ואין זה רלוונטי מי ניגש למידע הזה או אם הוא מפר חוקים במדינות אחרות", אמר הפרקליט הראשי של יאהו!, גרג וורן.
"השופט פסק כי מדינה אחרת אינה יכולה לפקח על חופש הביטוי בתוך ארה"ב", אמרה מרי קתרין וורת', המייצגת את יאהו!.

"יאהו! מתעלמים מחוקי מדינות אחרות"

מבקרי פסק הדין טענו שאתרי האינטרנט הגדולים הם אמריקאים כשנוח להם. כאשר הם נתקלים בבעיות משפטיות, הם אמריקאיים, אך לרוב הם רואים עצמם כעסקים גלובליים דווקא שמשפיעים על חיי אזרחים בכל העולם, מבלי לשאת באחריות המשפטית לכך.
שני ארגוני זכויות אדם בצרפת הודיעו אתמול כי ככל הנראה יערערו על הפסיקה לבית המשפט לערעורים בארה"ב.
נראה כי העותרים יבססו את הקו המשפטי שלהם על ניסיון לכפור בסמכות השיפוטית של בתי המשפט האמריקאים באינטרנט. "יאהו! העדיפו לגשת לבית משפט ידידותי להם כדי לקבוע תקדימים ולעשות מה שהם רוצים בעוד הם מתעלמים מחוקי מדינות אחרות", אמר
רונלד כץ, הפרקליט שמייצג את שני הארגונים לאתר האינטרנט SV.com.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים