שתף קטע נבחר

המכון הפתולוגי החזיק בחלקי גופות של חללי צה"ל

בצה"ל טוענים כי הפעולה נעשתה בלא שאיש מהמכון טרח ליידע את הצבא או את משפחות החללים. "מדובר במשבר אמון קשה בין צה"ל למכון", אמר גורם צבאי. במשרד הבריאות טוענים כי "כבר לפני שמונה חודשים הודענו לרבנות הצבאית שעצמות החיילים נמצאות במכון לרפואה משפטית, אבל הם הגיעו רק בשבוע האחרון". הרב הצבאי בתגובה: "זה שקר, אני מודע לעובדת הימצאותם של חלקי גופות במכון הפתולוגי רק משלשום"

במסגרת חקירה של משרד הבריאות במכון הלאומי לרפואה משפטית באבו כביר אותרו חלקי גופות קטנים השייכים לארבעה חללי צה"ל - כך אישר שלשום (ה') דובר צה"ל.
מיד עם הגילוי ושיוך חלקי הגופות הועברה הודעה אישית למשפחות החיילים, שנהרגו לפני שנים אחדות. מצה"ל נמסר כי שימור האיברים על ידי המכון לרפואה משפטית באבו כביר לא נעשה באישור, בהסכמת או בידיעת גורמים בצה"ל וכי "פעולה זו נעשתה בניגוד גמור למדיניותנו". גורמים צבאיים הביעו את צערם על הסבל הנוסף והמיותר שנגרם למשפחות השכולות. את תגובתו של פרופסור יהודה היס, מנהל המכון, לא ניתן להשיג.
חלקי הגופות נשמרים במכון לצרכים שונים כמו המשך חקירה ושימור עדויות. במשרד הבריאות עורכים באחרונה בדיקה מקפת באשר לחלקי הגופות הללו במטרה לשייכם לגופות ולהביאן לקבורה במידה שאין בהן עוד צורך משפטי, ובמסגרת זו התגלה כי כמה מחלקי הגופות שייכים לחיילים.
גורם בכיר באגף כח אדם בצה"ל אמר ל-ynet כי הצבא נדהם ממציאת חלקי הגופות. לדבריו, מדובר במשבר אמון קשה בין צה"ל למכון הלאומי לרפואה משפטית אולם "אין לנו ברירה אלא להמשיך ולעבוד אתם מכיוון שהם הגוף היחידי העוסק בתחום".
לדברי הגורם, החקירה המתנהלת נגד המכון צריכה להגיע לידי מיצוי וצריך להעמיד לדין פלילי את מי שיימצא אחראי לאחזקת חלקי הגופות. "לא ברור לנו אם הדבר נעשה לצרכי מחקר אבל לא סביר שזה נעשה בטעות", אמר הגורם הבכיר.
מחלקת הנפגעים של צה"ל בראשות אל"מ משה בנבנישתי תטפל בימים הקרובים באורח צמוד יותר במשפחות החללים ותספק להם סיוע במידת הצורך על מנת לאפשר להם להתמודד עם הזעזוע שעברו. צה"ל ביקש מהמכון לרפואה משפטית להציג לו מסמך בו מתחייב המכון כי חלקי הגופות שנמצאו השבוע הם חלקי הגופות האחרונים שעשויים להיות שייכים לגופות חיילי צה"ל.
הגורם הבכיר אף שלל בתוקף את טענת משרד הבריאות לפיה הודיע המכון לצה"ל על הימצאות חלקי הגופות. "צה"ל מקיים עם המכון פגישות תקופתיות בהן אנו מלבנים את כל האירועים והמקרים שבדק המכון ומעולם לא הודיעו לנו אנשי המכון על אותם חלקי גופות. הם אף לא יכולים להציג לנו מסמך כזה", אמר הגורם.

משרד הבריאות: הודענו לרבנות מזמן

במשרד הבריאות טוענים הבוקר כי "כבר בחודש מאי, לפני שמונה חודשים, הודענו לרבנות הצבאית על עצמות החיילים שנמצאות במכון לרפואה משפטית". לטענת משרד הבריאות, נערכו שלוש פניות מאז חודש מאי לרבנות הצבאית הראשית, בה הוזמנו אנשי הרבנות להעביר את האיברים שנותרו במכון לקבורה, "אבל הם לא עשו זאת".
לדברי דובר משרד הבריאות, "בניגוד לפרסומים הבוקר, לא ערך משרד הבריאות כל ביקורת פתע במכון לרפואה משפטית. אנחנו שלחנו את המכתבים בעקבות מסקנות ועדת סגלסון שבדקה את הנעשה באבו כביר. הוועדה קבעה שיש להעביר איברים שנמצאו במכון לקבורה, ולכן יידענו את הרבנות שלוש פעמים אבל הם לא פעלו בנדון, עד לשבוע האחרון שבו הגיעו למכון באיחור רב - בדקו את החלקים ומסרו את ההודעות למשפחות החללים".

הרב הצבאי: ידעתי רק שלשום

תת-אלוף ישראל וייס, הרב הצבאי הראשי, אמר ל-ynet בתגובה לטענות משרד הבריאות כי "אני מודע לעובדת הימצאותם של חלקי גופות במכון הפתולוגי רק משלשום, יום ג'. רק אז קיבלתי מכתב ראשון בנושא. לא חיכיתי דקה, ופעלתי מיד בכל האמצעים שברשותי. לא מדובר בגופות שנמצאות שם חצי שנה, אלא שנים הרבה. וגם אם נניח שעברו שמונה חודשים, שזה שקר בפני עצמו, לא ברור לי למה לא יידעו אותנו קודם. אנשי הרבנות הצבאית נמצאים במכון הפתולוגי מדי יום לצרכי עבודה. אי אפשר היה למסור את חלקי הגופות הללו לעובדי הרבנות? מדוע היה צריך להישלח מכתב בנושא, ומדוע המכתב נשלח באיחור כה רב?".
הרב וייס אמר כי "זה חמור מאוד שלוקחים איבר של חייל שמסר את נפשו למדינה ולא מיידעים את משפחתו בנושא. אני מצווה על פי תקנות הצבא להעביר כל גופה של חייל לאבו כביר. זהו המכון היחיד המורשה לעסוק בכך. משעה שהגופה מועברת למכון, אין לי שליטה על הנעשה בה".

משרד הבריאות מתעקש: הם ידעו

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר יצחק ברלוביץ', אמר בתגובה לטענות הרב כי "המכון לרפואה משפטית עומד בקשר עם אנשי אכ"א ואגף מבצעים. הקשר עם הצבא הוא קשר קבוע, והמידע לגבי איברים וגופות היה ידוע להם כבר הרבה זמן. העובדה שנמצאות במכון עצמות וחלקי גופות ידועה לכולנו. לא היה ויכוח על שאלת הימצאותם של החלקים במכון, אלא על השאלה האם ישנה הצדקה חוקית לכך. הפרשנות של ועדת סגלסון קבעה שאין הצדקה כזו.
האחריות לקשר עם משפחות חללים שגופותיהם נמצאות במכון מוטלת על הצבא, ולא על משרד הבריאות".

דרישה: להשעות את היס

התנועה למען איכות השלטון פנתה היום ליועץ המשפטי לממשלה, אלייקים רובינשטיין, לשר הבריאות נסים דהאן ולנציב שירות המדינה, בדרישה להשעות את פרופ' יהודה היס מתפקידו כמנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר.
במכתבה מציינת התנועה כי כבר בחודש יולי 2000 ביקשה לדעת כיצד ממשיך פרופ' היס לכהן בתפקידו "לאור הממצאים החמורים והמזעזעים שהעלתה ועדת הבדיקה בראשותו של השופט אריה סגלסון".
עוד מציינת התנועה כי: "המכון לרפואה משפטית מתנהל בצורה בלתי תקינה בלשון המעטה, גם אם היה מדובר ברשלנות וחוסר רגישות בלבד, היה על היס לפנות את כסאו מיד, קל וחומר כשמדובר בחשדות לכאורה למעשים חמורים ביותר".

פרשיות עבר

זו אינה הפעם הראשונה בה מעורב המכון באבו כביר בפרשיה מסוג שכזה. לפני כחודשיים עתרו לבג"ץ הורי חייל שנפל בתאונת אימונים בדרישה להעמיד לדין את פרופ' יהודה היס, מנהל המכון, את ד"ר אריה אלדד, קצין רפואה ראשי לשעבר בצה"ל ואת גבי ברבש, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר. לטענת ההורים, השלושה אחראים לנתיחה שבוצעה בגופת בנם - ללא אישורם.
כשבוע לפני הגשת העתירה לבג"ץ הורה היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין לפתוח בחקירה נגד פרופ' היס. החלטת היועץ התקבלה בעקבות תחקיר "ידיעות אחרונות" בחשד לאי סדרים במכון. התחקיר מצא כי עובדי המכון בראשות פרופסור היס נטלו איברי מתים ללא אישור הנפטרים וללא ידיעת בני משפחותיהם, לצרכי מחקר.
מאז נפתחה חקירת המשטרה מונה לפרופ' היס מנהל מלווה מטעם משרד הבריאות, ד"ר יצחק ברלוביץ', המשנה למנכ"ל משרד הבריאות. נציג מטעם ברלוביץ' יושב במכון ועוקב מקרוב אחר הנעשה שם.
לפני שנים אחדות היה מעורב המכון גם בפרשת השייטת, שבמהלכה חלו טעויות חמורות בזיהוי גופות הרוגי הפעולה בלבנון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
ראש המכון, פרופ' היס
צילום גלי תיבון
מומלצים