שתף קטע נבחר

סאראמאגו: פעילות צה"ל בשטחים - כמו באושוויץ

חתן פרס נובל לספרות, ז'וזה סאראמגו, ונציגי פרלמנט הסופרים הבינלאומי הגיעו לביקור ברמאללה במטרה להפגין סולידריות עם סופרים פלסטיניים; השווה בין פעולות ישראל בשטחים לנעשה במחנה ההשמדה אושוויץ בתקופת השואה; בחמישי יגיעו לתל-אביב לערב הזדהות עם הפלסטינים

הסופר הפורטוגלי ז'וזה סאראמגו, חתן פרס נובל לספרות, הגיע לביקור בשטחי הרשות הפלסטינית יחד עם סופרים נוספים החברים בפרלמנט הסופרים הבינלאומי. הקבוצה הגיעה אמש (ראשון) לרמאללה, לערב הקראת שירה בתיאטרון אל-קסאבה בעיר, במטרה להפגין סולידריות עם עמיתיהם הסופרים הפלסטינים ובינהם הסופר והמשורר הפלסטיני מחמוד דרוויש.
בדיווח של סוכנות הידיעות הצרפתית נמסר כי סאראמאגו השווה היום (שני) בין פעולות ישראל בשטחים לנעשה במחנה ההשמדה אושוויץ בתקופת השואה. לדבריו, "זה אותו הדבר גם אם מתחשבים בהבדלי הזמן והמקום". ממשרד החוץ נמסר בתגובה, כי חבל שמחברו של הספר 'על העיוורון' מגלה עיוורון מוחלט ונפל קורבן לתעמולה פלסטינית זולה המעזה להשוות בין הסבל שעבר על העם היהודי לבין האירועים בשטחים, "שמתרחשים באשמתו הבלעדית של יאסר ערפאת שמעודד את האלימות".
יחד עם סאראמגו מבקרים ברמאללה וולה סוינקה, וינצ'נזו קונסולו, ברייטן ברייטנבך, כריסטיאן סלמון וחואן גויטיסולו. באתר האינטרנט הרשמי של פרלמנט הסופרים הבינלאומי כותב גויטיסולו: "הסופר החסום על-ידי צבאו של שרון ברמאללה הוא אחד מהמשוררים הערבים המצוינים במאה הנוכחית. ההיסטוריה האישית שלו משקפת את זו של בני עמו; הכפר בו נולד בגליל נמחה מהמפה בשנת 1948, ובגיל שש הוא ובני משפחתו חיפשו מפלט בלבנון. הוא חזר לשטחים הכבושים, שם למד בבית ספר יסודי ותיכון ובמהרה החליט להקדיש את חייו לספרות ולעיתונות. לאחר שהישראלים אסרו אותו מספר פעמים בעקבות היצירות הספרותיות שכתב, עזב את מולדתו שוב בשנת 1970, וחי במוסקבה, קהיר, ביירות, טוניס ופריז".
גויטיסולו ממשיך ומגולל את סיפורו של דרוויש, כולל החזרה למולדת לאחר חתימת הסכמי אוסלו וההחלטה להישאר, מתוך שותפות גורל, גם לאחר פרוץ האינתיפאדה השניה. "הטנקים של צבא ישראל, משגרי הטילים והמסוקים ממשיכים במרדף חסר רחמים אחר העיר", הוא כותב ומוסיף: "שרון הוא האויב מספר אחת של הפלסטינים, ובטווח הארוך - של ישראל עצמה. ביקור של קבוצת סופרים עצמאית בעיר הנצורה היא הרבה מעבר להפגנת סולידריות עם המשורר (מחמוד דרוויש, מ.י.). מדובר בניסיון להפגין באופן מוחשי את העובדה שאפשר עדיין להתנגד לעוולות ההיסטוריה ודפוסי מדיניות נסוגים, כמו זה של בוש".
הסופרים יגיעו לתל-אביב ביום חמישי הקרוב וייפגשו עם אנשי רוח, פעילי שמאל, ארגוני מחאה ישראליים וחברים בתנועות שלום בתיאטרון הערבי ביפו. המשלחת כולה תעזוב את ישראל ביום שישי הקרוב אחר-הצהרים.
פרלמנט הסופרים הבינלאומי הוציא בתחילת החודש עצומה הקוראת ליצירת דיאלוג תרבותי ולשלום, ועליה חתומים אנשי תרבות ורוח מלמעלה מ-30 מדינות, בהם צ'ינואה אצ'יבה (ניגריה), אדוניס (לבנון), מרגרט אטווד (ארה"ב), פול אוסטר (ארה"ב), אורי אבנרי (ישראל), פרנסיס פורד קופולה (ארה"ב), מחמוד דרוויש (פלסטין), אסיה ג'סאר (אלג'יר), אריאל דורפמן (צ'ילה), נוואל אל סדאווי (מצרים), נאדים גורסל (טורקיה), חסאן חאדר (פלסטין), אליאס חורי (לבנון), הרולד פינטר (בריטניה), סלמן רושדי (בריטניה) וז'וזה סאראמאגו (פורטוגל).
בעצומה נאמר, בין היתר: "יש מלחמה המתרחשת בפלסטין. זוהי אינה מלחמה בין שני צבאות של אומות אויבות אלא בין אחד הצבאות החזקים בעולם לבין ארץ כבושה. במשך חודשים, ימים ולילות מעקל הצבא הישראלי שטחים שהינם תחת שלטונה של הרשות הפלסטינית, ומחסומים צצו בכל מקום. כניסות לכפרים נחסמו, תנועה חופשית של אזרחים שותקה, גטאות ושמורות אוכלוסיה נוצרו, והתנועה היחידה היא של טנקים בפטרולים ומסוקים שחגים מעל ללא הרף".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ז'וזה סרמאגו. רוצה להפסיק את הטירוף
מחמוד דרוויש. ערב שירה ברמאללה
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
אורי אבנרי. חתום על המכתב
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
לאתר ההטבות
מומלצים