שתף קטע נבחר

תחקיר המחצבה: הירוקים נגד המשרד לאיכות הסביבה

ארגונים שוחרי איכות הסביבה מתנגדים בתוקף לתוכנית להקמת המחצבה בהר קוץ, שאישורה נחשף ב-ynet. במשרד לאיכות הסביבה מתעקשים: אין בעייה עם המחצבה". קבוצת כינרת המפעילה אותה: "מדובר במחצבה ירוקה"

מחלוקת קשה בין המשרד לאיכות הסביבה לבין הארגונים הירוקים, על הקמת מחצבת קוץ בצפון. השבוע חשף ynet כי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה אישרה להפקדה את תוכנית המחצבה. זאת, למרות שהיא ממוקמת בצמוד לבסיס תחמושת של צה"ל, שבו יש על פי פרסומים זרים גם נשק גרעיני. המשרד לאיכות הסביבה אישר את הקמת המחצבה, אך החברה להגנת הטבע ועמותת "אדם טבע ודין" מתנגדות בתוקף להקמתה.
בסמוך למחצבה קיימים מספר יישובים ויישוב חדש אמור לקום בעתיד הקרוב. התושבים ביישובים חוששים לא רק מהסכנה הביטחונית, אלא גם מפגיעה באיכות חייהם. "הגענו לכאן בשביל איכות החיים", אומר אמיר מונק, תושב מסד, "בשביל השקט, האוויר והיופי. עכשיו רוצים להרוס הכל עם אבק, פיצוצים ומשאיות".
התושבים טוענים כי המחצבה תהרוס את הנוף במקום, ותחסל כל אפשרות לפתח את התיירות. כמו כן, הם חוששים שהאבק שנוצר במחצבה יגרום למחלת אסטמה בקרב ילדים.

מחצבה מתקדמת או מפגע סביבתי

בקבוצת כנרת טוענים כי חשש התושבים אינו מוצדק. לדבריהם, המחצבה מתוכננת בצורה החדישה ביותר, באמצעות טכנולוגיות שיבטיחו שהיא לא תיפגע באיכות הסביבה. בפרסום מיוחד של הקבוצה נכתב: "חציבה היתה מלווה עד היום פעמים רבות ברעש, באבק ובפגיעה בנוף. כעת 'מחצבות כנרת' מביאה לישראל את הדור החדש והמתקדם ביותר בעולם, שפותח במיוחד למען איכות הסביבה. היא תהיה יפה שקטה ונקיה מזיהומי אוויר".
בקבוצת כנרת מדגישים כי המחצבה זכתה לאישור המשרד לאיכות הסביבה. גידי ברסלר, מתכנן מחוז הצפון במשרד, אומר ל-ynet כי מחצבות כנרת שיכנעו אותו שלא תהיה פגיעה באיכות הסביבה או בחיי התושבים. "המחצבה ומיקומה אושרו במסגרת תוכנית המתאר הארצית מספר 14 העוסקת במחצבות", אומר ברסלר, "הוכן תסקיר איכות סביבה כמקובל, לפי ההנחיות שלנו, ובוצעו בו השלמות ותוספות לבקשתנו. בשורה התחתונה: אנחנו לא יכולים להתנגד לפרוייקט הזה והוא עומד בדרישות".
לא כולם מסכימים לעמדתו של ברסלר. ד"ר יוסי סוקר, יועץ סביבתי שמתמחה בנושאי מחצבות, הכין בדיקה משלו עבור המועצה המקומית גליל תחתון. לטענתו, תסקיר איכות הסביבה שהגיש קיבוץ כנרת, מלא בכשלים, פגמים והטעיות. הוא מזהיר כי "הפעלת המחצבה תגרום לפגיעה רבה ובלתי הפיכה בנופי הסביבה הייחודיים ובאיכות חייהם של אלפי תושבים".
ברסלר, במפתיע, מקבל גם את ההערות של סוקר. "הוא עשה עבודה מצוינת, עברנו על החומר שלו, אבל לדעתנו זה לא משנה את ההחלטה הכללית".
לדברי ברסלר, כאיש איכות הסביבה, הוא היה מעדיף שלא להתעסק כלל בנושאי מחצבות, "אלא בשמורות טבע וגנים, אבל זה לא המצב". הוא מסביר כי "כל מחצבה זה לא חלום רטוב של איש איכות סביבה, אבל כמתכנן המחוז יש לי עשרות מחצבות וצריך להתייחס אליהן במסגרת התכנון הכללי. ההערכה היא שמבחינת איכות אוויר ורעש לא ייגרם נזק לתושבים".
עמדתו של ברסלר נקבעה על סמך התסקיר שהגישה קבוצת כנרת, תסקיר שעבר ביקורת במשרד לאיכות הסביבה. ברסלר מודה כי יש בעייתיות בנוהל הזה, לפיו מי שעורך את התסקיר הוא מומחה מטעם היזם, שיש לו אינטרס ברור, ולא המשרד עצמו. "זה ההליך התכנוני המקובל בישראל בכל התחומים. זה ודאי לא אידאלי, אבל בעידן הנוכחי זה כיוון שרק מתחזק", הוא אומר.
עמדתו של ברסלר, כנציג הרשמי של המדינה, היא הקובעת, אבל גופי איכות הסביבה אינם שותפים לדעתו. יוחנן דרום, איש החברה להגנת הטבע, המעורה בנושא, שולל מכל וכל את הקמת המחצבה. הוא מזהיר כי "מחוז הצפון, כמו מדינת ישראל כולה הולך ונעשה צפוף. לדעתנו, מחוז הצפון משופע באתרי חציבה, המפיקים תוצרי חציבה מעבר לצרכי המחוז, ומהווים מפגע נופי ומפגע סביבתי ליישובים ולייעודי קרקע סמוכים".

כועסים על יוסי שריד

עמותת "אדם טבע ודין", העוסקת בהגנה על איכות הסביבה, קראה לבטל את ההחלטה המאשרת את בניית המחצבה. נציגה, עו"ד עמית ברכה, אמר כי בניית המחצבה סמוך למצבורי נשק ותחמושת "תהיה מעשה חסר אחריות, שעלול לגרום למאות אלפי אנשים לחיות תחת סכנה ברורה ומוחשית לחייהם. בנוסף, עתידה המחצבה לגרום למפגעים סביבתיים ולפגיעה קשה בערכי הנוף".
תושבי היישובים הסמוכים למחצבה המתוכננת אינם מתרשמים מהבטחות כנרת, וטוענים שלקבוצה יש רקורד מוכח של הפרת התחייבויות. הם מצביעים על מה שהתרחש במחצבות שהפעילה הקבוצה בפוריה ובערב אל הייב, שנסגרו בסופו של דבר, תוך מתיחת ביקורת של בית המשפט.
מנחם אריאב, ראש עיריית נצרת עילית, שהביא לסגירת מחצבת ערב אל הייב שבבעלות קבוצת כנרת לפני חודשים, אמר: "יש לי ניסיון רע מאוד עם אנשי כנרת, סיכום לא סיכום, מילה לא מילה. יש להם קשרים בשלטון, פוליטיים ומפלגתיים, שמסייעים להם".
התושבים לא מסתמכים רק על בית המשפט, ואומרים כי בעבר, גם המשרד לאיכות הסביבה התנגד לתוכנית. כך למשל התבטא השר לאיכות הסביבה לשעבר, יוסי שריד ב-93': "לקבוצת כנרת אין רקורד טוב בעניין המחצבות. נתנגד בתוקף למחצבת הר קוץ עד להסדרת המחצבות האחרות". בחלוף השנים שינה שריד את עמדתו, וכך אמר ל-ynet השבוע: "אני מבין את התנגדות התושבים, אבל מחצבה צריך להקים איפשהו והמיקום הזה יותר טוב מזה שבערב אל הייב. מבחינת איכות הסביבה הבנתי שהמחצבה תהיה החדישה ביותר שישנה ותעמוד בתקנים".
תושבי היישובים הסמוכים למחצבה, שקיוו לקבל את תמיכתו של שריד הידוע כ"ירוק", זועמים על שינוי עמדתו, ואומרים שהיא קשורה לכוחם של הקיבוצים במועצת מרצ. לטענתם, זו הוכחה נוספת לכך ששיקולים כלכליים ופוליטיים גוברים על השכל הישר. בכנרת טוענים כי זו ההוכחה לכך שעמדתם היא הצודקת, ושהמחצבה לא תיפגע בתושבים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים