שתף קטע נבחר

מופז: עם ערפאת לא יהיה הסכם

הרמטכ"ל בראיון לסיום כהונתו, משוכנע יותר מתמיד בכך שראש הרשות הפלסטינית צריך ללכת. מופז מעריך שהסיכסוך האלים לא יסתיים בקרוב "אחרת הייתי עושה מאמץ להישאר", והוא דוחה את ההאשמות בכך שסטה לא אחת לתחום הפוליטי: "בסך הכל אמרתי את דעתי המיקצועית"

רב אלוף שאול מופז מתייצב לשורת הראיונות האחרונה שלו כרמטכ"ל צבא ההגנה לישראל. עוד פרידה אחת, בחודש שבו פרידות הפכו לעניין של יום יום, כשכל העת נמשכת הלחימה.
מופז מסיר מעט את החזות הנוקשה והקודרת של "רמטכ"ל המלחמה" בפגישות האלה עם המפקדים והחיילים. בפיקוד צפון הוא נזכר בקול בילד העולה מאיראן שהפך לרפתן בנהלל והצליח להגיע עד לצנחנים. בכל הפרידות הוא חוזר על מסר חד וברור: עבודה קשה, ורק עבודה קשה הביאה אותי עד לכאן. והמסר האישי הזה, טוב לדעתו גם מבחינה לאומית. המלחמה עם הפלסטינים, מאמין מופז, תימשך זמן ממושך. רק קשיחות ישראלית לאורך זמן תביא לניצחון, אולי עם שאול מופז בראש, הפעם בתור פוליטיקאי. אבל על זה, מי שכונה "הרמטכ"ל הפוליטי ביותר בתולדות צה"ל" שותק. עוד חזון למועד. אבל אם רוצים להבין באופן מדויק את תחושתו של מופז לגבי העימות עם הפלסטינים, הוא טמון במה שאירע לפני כמעט 30 שנה, במלחמה אחרת לגמרי.
"אחד הרגעים היותר מעצבים במסלול הצבאי שלי היה במלחמת יום הכיפורים. הייתי מפקד סיירת הצנחנים, יחידה שיודעת לעשות כל משימה. אנשים מצויינים כמו היום. ולפתע, בערב אחד אתה חש שלמעשה אתה לא מוכן, מידה מסויימת של חוסר אונים, של הפתעה. לאחר שחלפה המלחמה נצרב לי בתודעה באופן מאוד משמעותי ואני אמרתי לעצמי שבמהלך שנותי כמפקד, כל עוד אמשיך בצבא, אני אעשה כל מאמץ על מנת לא להיקלע לסיטואציה דומה" (הרמטכ"ל מופז, בשיחה מול מפקדים וחיילים, יולי 2002).

הרמטכ"ל, רב אלוף שאול מופז, אתה מסיים תפקיד אחרי 4 שנים, למעשה עוזב באמצע לחימה.

"הלחימה הזו היא כבר ארוכה, קרוב לשנתיים, ואני מקווה שהיא תהיה קצרה ככל האפשר בעתיד. אבל אני לא רואה שהסכסוך הזה עומד להסתיים בחודשים הקרובים, בטח לא בשבועות הקרובים. אם הייתי יודע שזה עתיד להסתיים בעוד מספר חודשים, אני מניח שהייתי עושה כל מאמץ להשאר ולהביא את זה לכדי סיום, אבל זהו סכסוך ארוך ועד אשר נגיע להסדר זה ייקח עוד זמן, ולכן לא צריך להאחז בקרנות המזבח, וצריך לתת לדור הבא להמשיך, וכל אחד עושה את זה בתורו".

אתה דיברת בתקופת חומת מגן על הצורך לבצע מבצע בשמונה שבועות. צה"ל לא קיבל את הזמן הזה. עכשיו אנחנו נמצאים בעיצומו של מבצע "דרך נחושה". כשאתה מסתכל קדימה, בהערכה, מה התחזית שלך קדימה, לחודשים הקרובים, לשנה הקרובה, איך משיגים את ההכרעה הדרושה?

"ראשית, אני חושב ברמה הלאומית שכל יום שחולף והפלסטינים לא מצליחים להשיג את היעדים שלהם בדרך של אלימות וטרור, זה ניצחון ברמה הלאומית. היום ברור לצד הפלסטיני שהם לא יצליחו בדרך של אלימות וטרור להשיג את היעדים שלהם, מה גם שהרשות הזו היא רשות שהפעילה טרור ומפעילה טרור כנגדנו – אני אמרתי את זה כבר בפברואר 2001 – וגם העומד בראש הרשות הפלסטינית, איתו לא יהיה הסכם, להערכתי, והוא ימשיך להפעיל טרור נגדנו, כפי שנחשף במבצע "חומת מגן".
אני חושב שאחד ההישגים של "חומת מגן", מלבד שהיא ניפצה את המטאפורה של קורי עכביש, שאנחנו חברה חלשה שלא יודעת להילחם, ולא יודעת להגן על עצמה, אני חושב שהיא גם חשפה את עומק המעורבות של המנהיגות הפלסטינית בטרור. ערפאת מימן טרור, כיוון טרור, והוא עושה את זה גם בימים האלה. אני חושב שכל עוד ההנהגה הזאת לא תתחלף, ואמרתי את זה לפני תקופה, אי אפשר יהיה להגיע איתם להסכם. זו הנהגה שמעורבת בטרור ובשחיתות וחלק גדול מאוד מהכספים שמגיעים מהמדינות התורמות לאוכלוסיה הפלסטינית, מוצאים את דרכם למימון טרור ולכיסיהם של מנהיגי הרשות.
לכן, כשאני מסתכל אל האופק אני חושב שהתנאי ההכרחי לשינוי אסטרטגי מעבר לפעילות המאוד מוצלחת של צה"ל – אנחנו מצליחים לסכל מעל ל- 90% מהפיגועים – אני חושב שהתנאי ההכרחי הוא ההחלפה של ההנהגה הפלסטינית על מנת שתהיה תאוצה והנהגה אחרת שתוביל לכיוון אחר, לא של אלימות, אלא של לחימה בטרור, הפסקת האלימות, הפסקת ההסתה וישיבה סביב שולחן הדיונים על מנת להגיע לאיזשהו סוג של הסדר עם מדינת ישראל לעתיד".

אתה קראת לגירוש ערפאת ועוררת ביקורת ציבורית, שטענה כי מדובר בעניין מדיני ולא נושא לרמטכ"ל. ולמרות זאת התעקשת להגיד את הדברים.

"כל אשר אמרתי הוא שערפאת הוא אויב מר של ישראל. אחד שמממן את הטרור ומכוון טרור כנגדנו, אני חושב שלאחר 22 חודשי לחימה לי לא היה ספק שהוא עומד מאחורי חלק גדול מאוד מהפיגועים, ושהרשות הזו מפעילה טרור נגדנו. אני דיברתי על הסוגיה של הביטחון ועל הבעיה שנעוצה בעובדה שהוא מפעיל טרור כנגדנו, ואני חושב שכל מי שהוא אוייב מר של ישראל ומפעיל טרור כנגדנו לא נכון שיתייצב מולנו כמנהיג של יישות שאנחנו למעשה עתידים לקשור את גורלנו בגורלם".

אז צריך לגרש אותו?

"כן, אני אמרתי את זה בצורה מאוד ברורה ואני חושב שהיו לנו מספיק הזדמנויות בעבר – גם אחרי הדולפינריום, גם אחרי הקארין A גם אחרי הפיגועים הקשים, גם אחרי הטבח בליל הסדר. המנהיגות הפלסטינית, שלמעשה מקיזה את דמה של אוכלוסיית מדינת ישראל ושולחת מתאבדים ללב ליבה של מדינת ישראל, לא ראוייה להנהיג את העם הפלסטיני שאנחנו רוצים לחיות עימו בדו-קיום".

האם תמליץ לרמטכ"ל הבא ולמקבלי ההחלטות ברמה המדינית להמשיך את מבצע "דרך נחושה" עד שתתחלף ההנהגה הפלסטינית?

"מבצע "דרך נחושה" הוא למעשה שלב חדש בעימות. זו מציאות חדשה שלמעשה אנחנו נמצאים בתוך הערים הפלסטיניות, יש דה-לגיטימציה למנהיגות הפלסטינית וקריאה להחלפתה, ואני חושב שזה שלב חדש במערכה הארוכה הזו. אפשר להפוך את השהייה שלנו בערים גם למנוף להחלפת ההנהגה, אבל צריך לזכור שהשהייה הזו לא תהיה ככל הנראה קצרה, היא לא תהיה בת שבוע או שבועיים, היא תהיה ארוכה. מנגד, אנחנו צריכים להיות מאוד עירנים וזהירים בכל מה שנוגע לאוכלוסיה שאיננה נוטלת חלק במעגל הטרור. אנחנו צריכים לעשות כל שביכולתנו להקל, בעוד הפלסטינים עצמם, ההנהגה הפלסטינית לא מאפשרת לנו לעשות את ההקלה הזו. הם מבצעים פיגועים בקרני ובארז, מקומות בהם עוברת סחורה פלסטינית ופועלים מוצאים את לחמם".

הדברים שאתה מדבר עליהם - הסבל של האוכלוסיה הפלסטינית מזה כשנתיים, הכתר הרצוף, העוצר שכמעט מליון איש חיים בו מזה כשבוע - בישראל מדברים כל הזמן על הקלות, ובפועל אנחנו רק מוסיפים אנשים למעגל האלימות והטרור. אז אולי זה לא עובד?

"אני חושב שבימים אלה מתגבשת המדיניות לגבי הנושא הכלכלי וההומניטרי. אנחנו צריכים להיות מאוד עירניים לסוגיה הזו, כי בעיני זה מעצב אסטרטגי. אנחנו לא רוצים להגיע למציאות של ממשל צבאי, גם לא לניהול חייהם האזרחיים של הפלסטינים, אבל כן לסייע להם".

הרמטכ"ל, איזה צבא אתה משאיר אחריך?

"אני חושב שהצבא שאני משאיר הוא צבא הרבה יותר חזק. כך היה אצל כל הרמטכ"לים. כל רמטכ"ל קיבל צבא לידיו והשאיר אחריו צבא יותר חזק, צבא שצבר ניסיון בלחימה. יש לנו שדרת פיקוד טובה מאוד, ולוחמים שצברו ניסיון. אני חושב שצה"ל מגלה איתנות וכושר עמידה ואני יכול רק לברך ולאחל הצלחה לחיילי צה"ל בכל משימותיהם ולאחל לעצמנו שהעמידה האיתנה גם של הציבור בישראל וגם של חיילי צה"ל יובילו אותנו לשלום המיוחל".

היה מי שאמר שאתה הרמטכ"ל הפוליטי ביותר. אתה חושב ללכת לפוליטיקה?

"אני רמטכ"ל שאומר את דעתו. כאשר רמטכ"ל אומר את דעתו, אני חושב שיש כאלה שמסכימים איתה ואומרים שזו דעתו המקצועית ואלה שלא מסכימים איתה נותנים לזה תיאורים אחרים. אבל רמטכ"ל שלא יאמר את דעתו המקצועית - אני חושב שהוא חוטא לתפקידו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
מופז. משאיר צבא חזק יותר
צילום רויטרס
צילום דו"צ
עם החיילים
צילום דו"צ
בשטח
צילום: צביקה גולן, דובר צה"ל
עם שר הביטחון, בן אליעזר
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
ביום ספורט צה"לי
צילום דו"צ
מומלצים