שתף קטע נבחר

המסמכים: כך התבצע "המסחר" בחלקי גופות

מסמכים המתפרסמים לראשונה ב-ynet (בקישור מימין) חושפים כיצד מכרו במכון הפתולוגי חלקי גופות כאילו מדובר היה ב"עסק" לכל דבר. ועדה של משרד הבריאות מתחה ביקורת חריפה, המשטרה פתחה בחקירה - אבל באבו כביר הכל כרגיל. האם הייתם מפקידים בידיהם את יקיריכם?

כך זה נראה, שחור על גבי לבן: אנשי המכון הפתולוגי באבו כביר מוציאים חלקי גופות מנפטרים ומעבירים אותם למטרות מחקר לפי "מחירון" - כאילו מדובר בחלקי חילוף לרכב.
גורמים במערכת הבריאות העבירו לידי ynet כמה מסמכים מקוריים, המתפרסמים בזאת לראשונה. מהמסמכים, המהווים מעין "טופסי הזמנה" לחלקי גופות, ושעל חלקם כתבו, בכתב ידם, בכירים במכון, ניתן להתרשם מהיחס לכבוד האדם ולערך שייחסו לחלקי הגופות, שהועברו לגורמים שונים למטרות מחקר תמורת תשלום.
באחד המכתבים, שנשלח אל המנהלת האדמיניסטרטיבית של המכון הפתולוגי, יונה טננבאום, על ידי ד"ר נדב שאשה מבית החולים איכילוב, מבקש הרופא בכתב ידו: "כחלק מעבודת מדי יסוד ברצוני לבצע ניסוי בתותב מלאכותי בעצמות ארוכות". ד"ר שאשה מפרט בטבלה בת ארבע שורות את כמות האברים להם הוא זקוק, וכן את המחירים שאותם קיבל בעבר מהמכון. כך, אפשר ללמוד כי זוג הומרוס, למשל, עולה 300 שקלים. בקצה העליון של המסמך, משרבטת טננבאום הוראה קצרה אל אחת העובדות במכון וכותבת: "תוציאי את הפניה הקודמת והחשבון. זה צריך להיות אותו סכום פר עצם".
במסמך אחר, המופנה אל ד"ר אביתר מבית החולים אסף הרופא, כותבת טננבאום: "בהתאם לבקשתך, נשמח להעביר אליך עצמות טמפורליות. הסכום שאנו מבקשים עבור עצם אחת הוא 300 שקל לכיסוי הוצאות הטיפול... אני מציעה שבתום הכנת 5 העצמות הראשונות, תשלחו רכב לקבל אותן עם תשלום לכיסוי ההוצאה".
למרות הביקורת הרבה, למרות העדויות הקשות ולמרות החקירה המשטרתית - שנמשכת כשנה - בכירי המכון בראשות הפרופסור יהודה היס ממשיכים למלא את תפקידיהם. מהמשטרה נמסר כי החקירה, המתנהלת ביחידה הארצית לחקירות הונאה, עדיין לא הסתיימה.

האיברים הוצאו, המשפחות לא ידעו

התופעה של סחר באיברי אדם בישראל נחשפה לפני כשנתיים בתחקיר של העיתונאי רונן ברגמן ב"ידיעות אחרונות". התחקיר חשף, בין היתר, כי אנשי המכון הפתולוגי, בידיעתו ובאישורו של פרופ' היס, הוציאו חלקים מגופות, הכניסו במקומם מטאטאים וצינורות השקיה, וכל זאת, ללא אישור ממשפחות ההרוגים.
שנה לאחר מכן הגישה ועדת סגלסון, שמונתה על ידי משרד הבריאות כדי לבדוק את החשדות, דו"ח ובו מסקנות חמורות נגד הנהלת המכון והעומד בראשה, פרופ' היס. בדו"ח שהוגש למשרד הבריאות נקבע, בין היתר: "המכון קוצר איברים ורקמות למטרת מחקר והוראה בניגוד לחוק. המכון מעביר איברים ורקמות למכוני מחקר, לרופאים וגופים אחרים, תמורת תשלום עבור הנצלת איברים. המכון אינו מתעד את כלל הרקמות והאיברים הנקצרים לצורכי מחקר והוראה".
עוד נכתב בדו"ח: "כל המחקרים אשר נעשו ונעשים על ידי המכון או בשיתופו, נעשו בידיעתו והסכמתו של פרופ' היס. פרופ' היס התעלם מהוראות משרד הבריאות בשנתיים האחרונות שאין לבצע מחקרים באברים ורקמות ללא הסכמה מראש. הנהלת המכון עשתה ניסיון לטשטש ולעמעם את חומרת המעשים המופיעים בדו"ח. כאשר נלקחים איברים מהגופה ללא הסכמת המשפחה למטרה כלשהיא, אזי הכנסת חומרים זרים בכדי לייצור מראה סביר לגופה הנה פגיעה בכבוד המת ובמשפחתו".
הדו"ח גילה עוד: "למכון אין שיטת תמחור וגביה אחידה שאושרה על ידי משרד הבריאות. נתגלו אי סדרים ברישום הכספים שניתנו למכון תמורת הנצלות האיברים. למכון אין נוהל עבודה מסודר בנושא רגיש זה".
המסמכים הנחשפים ב-ynet מתעדים את השימוש שנעשה באברים שנקצרו באופן לא חוקי בתקופות שונות ואת הדרך הפשוטה בה בוצעו ה"הזמנות" לחלקי גופות, לעתים אף בכתב יד, החל בשנת 97' ועד אוקטובר 2000, ומעוררים את השאלה כיצד ייתכן כי ראשי המכון הפתולוגי, שדו"ח ועדת סגלסון מתחה עליהם ביקורת קשה, ושנחקרו במשטרת ישראל, ממשיכים לנהל את המכון.

תגובות

מהמשטרה נמסר ל-ynet כי הנושא כולו עדיין נמצא בחקירה.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי אין כל מסמכים חדשים בנושא: "יתר על כן, ועדת סגלסון לא קבעה כי היה "סחר" באברים במכון. לאור האמור לעיל, ולנוכח העובדה כי טרם נגמרת חקירת המשטרה - אן מקום בשלב זה, להסקת מסקנות אישיות כלפי עובדי המכון. כמו כן, הוועדה שמינה שר הבריאות, להמליץ לו לגבי בעיות המחקר על איברי נפטרים - טרם סיימה עבודתה וכמו כן לא הגישה דו"ח ביניים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קטע מאחד המסמכים
צילום אורן אגמון, ידיעות אחרונות
הפרופסור היס. הכל כרגיל
צילום אורן אגמון, ידיעות אחרונות
מומלצים