שתף קטע נבחר

שמועה ריחנית

על פי שמועה שמתרוצצת ברשת בימים האחרונים, שבע נשים מתו לאחר ששאפו דוגמית מבושם שנשלח אליהן. בירור קצר מגלה כי הדבר לא היה ולא נברא. על כוחן של השמועות ברשת

בימים האחרונים נפוצה באינטרנט שמועה, לפיה שבע נשים מתו לאחר ששאפו דוגמית ממוצר קוסמטי שנשלח לביתן. השמועה, המופצת בדואר האלקטרוני ובפורומים שונים באינטרנט, טוענת כי העניין לא הובא לידיעת הציבור, משום שהממשלה חוששת מזריעת בהלה ופאניקה, וכן אינה מעונינת לספק לטרוריסטים "רעיונות חדשים".
"חשוב ביותר! נא להעביר את המסר הבא לכל הנשים (או גברים) שאתם מכירים!!", נכתב בגוף ההודעה, "שבע נשים מתו אחרי ששאפו דוגמית חינם של בושם שנשלח אליהם בדואר. המוצר היה רעיל. אם אתם מקבלים דוגמיות חינם בדואר של קרם לחות , בושם וכו' יש לזרוק את זה מייד. הממשלה חוששת כי מדובר במעשה טרוריסטי . הם לא רוצים להודיע על כך בחדשות מפני שהם לא רוצים לגרום לבהלה, או לתת לטרוריסטים רעיונות חדשים. תשלחו את זה לכל החברים והמשפחה שלכם."
במערכת ynet התקבלו הודעות רבות של גולשים מודאגים, שדיווחו על השמועה באמצעות הדואר האדום. "אני לא יודעת אם זה אמיתי", כתבה ד' במכתבה, "אבל שווה לכם לבדוק". הגולש א' בחר בקו תקיף מעט יותר וטען כי "ynet מסייעת לטשטש את האמת ומסייעת להסתיר מידע מהאנשים!".

המשטרה: "לא ידוע על מקרה כזה"

כתבת ynet בירושלים בדקה את העניין עם מטה המשטרה הארצית. אנשי המשטרה מסרו כי "במידה והיה קורה משהו בקנה מידה שכזה, המשטרה הארצית הייתה מעורבת והייתה יוצאת באזהרה לציבור". עוד מסרו במשטרה, כי "המשטרה אינה מודעת למקרה כזה ולא מטפלת בו".
גם בשב"כ לא שמעו על הפרשה. הארגון מסר ל-ynet, כי לא ידוע לאנשיו על מקרה כזה
הדואר האלקטרוני הוא ככל הנראה האמצעי הנפוץ והיעיל ביותר להפצת שמועות ברשת, נוסף על הפורומים המקוונים. בשנתיים האחרונות הופצו באמצעות כלים אלה שמועות רבות ברשת הישראלית, בהן רכילות על פוליטיקאים, תיאוריות קונספירציה, מחדלים רפואיים ועוד.
מפיץ השמועה טוען להתבססות על היכרות אישית עם המקרה וטוען למהימנות המידע הנמסר. לא תמיד ברור אם מפיץ השמועה מאמין בדבריו או שמדובר בהפצה מכוונת של מידע שקרי. חלק גדול מהגולשים שמסייעים להפצת המכתב עושים זאת בתום לב. במקרים אחרים, של מכתבי שרשרת בהם נגלל סיפורו הנוגע ללב של ילד הזקוק להשתלה או לתרומת דם, המכתבים זוכים ל"חיים עצמאיים ברשת" וממשיכים להישלח שנים ארוכות לאחר שהילד גדל או (למרבה הצער) נפטר.
בעבר נפוצו ברשת שמועות על השר לשעבר יצחק מרדכי, לפיהן ניסה להתאבד לאחר חקירת המשטרה. על פי שמועה אחרת, שלי יחימוביץ' חזרה בתשובה, ושר לשעבר הוא הומוסקסואל (השר נאלץ להכחיש לבסוף). על פי גל אחר של שמועות, החיילים החטופים בלבנון עסקו בסחר סמים (דובר צה"ל נאלץ להכחיש).
לא תמיד מדובר בשמועות לא מבוססות. לאחר מותו של השגריר אליהו בן אלישר הופץ ברשת מכתב שרשרת שתיאר את הסיטואציה שבה מצא את מותו. במהלך מבצע "חומת מגן" נפוצו ברשת שמועות על הקרב שהתחולל בג'נין, רובן לא מסרו מידע מדויק על מספר ההרוגים ועל מהלך הקרב, אך שיקפו בבסיסן את שהתרחש וסיפקו מידע לציבור, בשעה שידיהם של כלי התקשורת הרגילים היו כבולות, עקב מגבלות צנזורה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משטרת ישראל: "לא ידוע לנו על מקרה כזה"
מומלצים