שתף קטע נבחר

Windows זולה יותר?

מחקר חדש של IDC קובע כי עלות הבעלות הכוללת של שרתי Windows 2000 נמוכה מעלות שרתי לינוקס ברוב התחומים שנבדקו אך בחינת הממצאים מגלה כי אינם כה חד משמעיים

אחת הטענות בה מנופפים תומכי הקוד הפתוח לעומת מיקרוסופט היא עלות הבעלות הכוללת (TCO) של מערכת ההפעלה החופשית "לינוקס", הזולה כביכול מזו של Windows. המחיר הזול של הבעלות הכוללת על מערכת ההפעלה (עלות הקנייה הראשונית בתוספת הוצאות נלוות כמו תחזוקה, שדרוג, תמיכה והכשרת משתמשים) לינוקס נובע, על פי טענת התומכים, מהחסכון במחירי התוכנה. כל חברה יכולה להוריד מהרשת חינם את אחת הגירסאות של "לינוקס" ולבצע במערכת ההפעלה שינויים כאוות נפשה, בעוד Windows יקרה למשתמשיה.
אולם, מחקר של חברת IDC שהתפרסם אתמול (ג') קובע כי הבעלות הכוללת על מערכת ההפעלה של Windows זולה יותר על פי ארבעה תחומי פעילות עיקריים. המחקר של IDC השווה בין שרתי Windows 2000 לבין שרתי לינוקס בקרב 104 ארגונים גדולים בארה"ב, במטרה לבחון את עלות הבעלות הכוללת של שתי הפלטפורמות. החברה בדקה את עלויות השימוש בחמישה תחומי פעילות עיקריים: תשתית רשת, שרת קבצים, שרת הדפסות, שרת Web ויישומי אבטחה.

Windows זולה ב-11 עד 22 אחוזים

בעקבות הבדיקה, התברר כי עלות הבעלות הכוללת של 2000 Windows נמוכה בשיעור של 11 עד 22 אחוזים לעומת עלות הבעלות של לינוקס בארבעה מתוך חמישה תחומים שנבדקו, על פי חישוב של 100 משתמשים במערכת ההפעלה לאורך חמש שנים (ארגון בסדר גודל קטן). על פי הבדיקה, שרתים שפועלים עם מערכת ההפעלה Windows 2000 זולים יותר לרכישה, תפעול ותחזוקה בתחום יישומי הרשת, אחסון קבצים, הדפסות ויישומי אבטחה. לינוקס זולה יותר בשישה אחוזים בתחום שרתי ה-Web בלבד.
המחקר קובע כי רכיב ההוצאה הגדול ביותר בחישוב עלות העלות הכוללת אינו עלות רכישה של חומרה ותוכנה אלא הוצאות כוח אדם הנדרשות לתמיכה במערכות. התפלגות ההוצאות הממוצעות בחישוב לחמש שנים היא: כוח אדם - 62.2%, השבתות: 23.1%, הדרכות: 5.3%, רכישת תוכנה: 4.6%, רכישת חומרה: 4.4% ומיקור חוץ: מיקור חוץ: 0.4%.
על פי המחקר, עלויות התמיכה הנדרשות ל-Windows נמוכות בהרבה מאלה של "לינוקס" וב-IDC מאמינים כי השוני בהוצאות על כוח אדם נובע מכלי הניהול הבשלים פחות של "לינוקס" לעומת Windows 2000 הבשלה. כתוצאה מכך, נדרשת עבודה רבה יותר במשימות כמו קביעת תצורה של המערכת, תכנות ותמיכה בשרתי לינוקס.
"מקצועני IT השוקלים הטמעת שרתים בתחומים הללו חייבים להביא בחשבון גורמים רבים נוספים מעבר לעלויות הרכישה של הטכנולוגיות שהם בודקים", קובעים עורכי המחקר, "כאשר שוקלים להטמיע מערכות לינוקס בתוך מערכות מידע קיימות יש לבדוק באופן זהיר את הממצאים הללו ולבחון את כל ההיבטים הנוגעים לעלויות שרתי לינוקס. בבדיקה מסוג זה יש לחשוף הוצאות נסתרות רבות…".

המחקר הוזמן על ידי מיקרוסופט

יש לציין כי המחקר הוזמן על ידי מיקרוסופט ומומן על ידה. ראוי גם להזכיר כי מצב בו בית עסק משתמש במערכת הפעלה כמו Windows 2000 במשך חמש שנים מבלי לשדרג את מערכת ההפעלה הוא נדיר ביותר. "אורך החיים" הממוצע של מערכות ההפעלה של מיקרוסופט עומד על כשלוש עד ארבע שנים, במקרה הטוב, ונתון זה לא שוקלל, ככל הנראה, במחקר. Winows 2000 הושקה לפני פחות משלוש שנים ובשנה הבאה כבר צפויה להופיע מערכת ההפעלה של הדור הבא - Windows.NET.
הבדלי העלות בין Windows ללינוקס אינם דרמטיים. מימון תשתית הרשת של Windows 2000 עבור 100 משתמשים לאורך חמש שנים יעלה 11,787 דולר בסביבת Windows ו-13,263 דולר בסביבת לינוקס. מימון שרת קבצים יסתכם ב-99,048 דולר בסביבת Windows ו-114,381 בסביבת לינוקס, עלות הבעלות הכוללת של שרת הדפסות היא 86,849 בסביבת Windows ו-106,989 בסביבת לינוקס, ואילו מימון יישומי אבטחה מסתכם ב-70,495 בסביבת Windows וב-90,975 בסביבת לינוקס. אתר "דה רג'יסטר" מציין כי אילו שוקללה עלות שדרוג התוכנה בתוך החישוב הכולל, יחס המחירים עשוי להתהפך בנקל לטובת לינוקס.
האנליסט מייקל צ'רי מחברת המחקר Directions on Microsoft מציין כי בשל טבעה המורכב והמשתנה של סביבת "לינוקס", קשה להשוות בין שרתים מבוססי לינוקס לבין Windows 2000 כאילו היו "דומים זה לזה".
הקושי הזה מתבהר כאשר בוחנים מחקרים נוספים שנערכו בסוגיה זו, המציגים מסקנות סותרות. אתר "דה רג'יסטר" מפנה למחקר שהוזמן על ידי IBM, המגלה כי עלות הבעלות הכוללת של "לינוקס" במשך שלוש שנים קטנה בחצי מעלות הבעלות על Windows ובעשירית מזו של "סולאריס" בתקופה מקבילה.
מחקר של חברת "גרטנר" מחודש אוקטובר לא מגיע למסקנה חד משמעית אודות המערכת הזולה יותר ומזהיר אף הוא מפני ה'עלויות הנסתרות' הכרוכות בהטמעת "לינוקס" בארגון. חברת "פורסטר" עורכת מחקר עצמאי משלה בעניין, וצפויה לפרסם את ממצאיה בתחילת 2003.

הספין החיובי של מיקרוסופט

המחקר החדש של IDC מתפרסם בעקבות דליפת תזכיר פנימי של מיקרוסופט, המייעץ לחברה להפסיק להשמיץ תוכנות מבוססות קוד פתוח, מאחר שאסטרטגיה זו נכשלה, ולהתחיל ב'ספין חיובי', המדגיש את היתרונות של תוכנות מיקרוסופט.
מיקרוסופט הגבירה לאחרונה את המאבק העסקי בחברות שמפיצות תוכנות מבוססות "לינוקס" ו"יוניקס" בשוק השרתים, בעוד החברה שולטת ללא עוררין בשוק מערכות ההפעלה למחשבים אישיים. על פי הערכות, "לינוקס" ו-Windows מגדילות בהדרגה את חלקן בשוק השרתים על חשבון מערכת ה"יוניקס" של סאן וחברות אחרות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים