שתף קטע נבחר

הפרקליטות התנצלה בפני העדה האתיופית

"מצבם של בני העדה האתיופית בלימודים אינו משתפר גם לאחר שהייה ממושכת בארץ" – טוענים הפרקליטות ומשרד החינוך בכתב הגנה מול תביעת ילד, שלא התקבל לכיתה א' בגלל מוצאו האתיופי. עשרות אנשי אקדמיה חתמו על מכתב חריף: "אלה תפיסות גזעניות מהסוג המזעזע ביותר". הפרקליטות מיהרה להתנצל

"בני העדה האתיופית הינם בעלי כשירויות לימודיות ירודות, שאינן משתפרות ככל ששהייתם בארץ ממושכת", כך טוענת פרקליטות המדינה בכתב הגנה שהגישה לבית המשפט מול תביעת נזיקין שהגישו ליאור בוגלה, תלמיד כיתה א', והוריו. הסיפור פורסם היום (ד') ב"ידיעות אחרונות".
הילד ליאור בוגלה, שלא התקבל לבית הספר בחדרה על רקע מוצאו האתיופי, טען בכתב התביעה כי מדיניות משרד החינוך היא "גזענית". בכתב ההגנה שהגישו פרקליטות המדינה, משרד החינוך ומנהל בית הספר הוכחשו טענות התביעה. "המנהל הסביר לאב שמדובר במדיניות מכסות, שמטרתה לשמור על איזון לצורך סגירת פערים", נאמר בכתב ההגנה. "מחקרים בארץ ובחו"ל הוכיחו כי יש קשר בין רמה סוציו אקונומית נמוכה לכשירויות לימודיות ירודות".
המדינה מציינת עוד בכתב ההגנה, כי ממחקר שנערך על ידי אוניברסיטת תל אביב על הישגיהם הלימודיים של תלמידים, ושהוצג בפני מנכ"לית משרד החינוך עולה: "מצבם של תלמידים יוצאי אתיופיה במקצועות הלימוד עברית וחשבון הינו החמור ביותר בכל דרגות הכיתה ואינו משתפר על העלייה בשנות השהייה בישראל. ממצאים אלה תקפים לגבי תלמידים ממוצא אתיופי מהדור השני – שנולדו בישראל להורים יוצאי אתיופיה. ממצאי מחקר זה אישרו כי אכן קיימת בעיה בקרב בני העדה האתיופית, שמרביתם נמנים עם המעמד הסוציו אקונומי הנמוך".
לטענת ההגנה, כדי להגדיל את הסיכוי לסגירת פערים בין יוצאי אתיופיה ל"אוכלוסייה החזקה", יש לנקוט מדיניות של תמהיל מבוקר. "בסופו של יום נמצא כי הבעיה אותרה בקרב בני העדה האתיופית אכן קיימת, וכי הפתרון שננקט הוא הפתרון הרצוי, המצוי והראוי". לסיכום ביקשה המדינה מבית המשפט לדחות את התביעה ולחייב את התובעים בהוצאות ההליך המשפטי.
ההתבטאויות יוצאות הדופן של פרקליטות המדינה עוררו מיד סערה ציבורית. במכתב חריף ליועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, שעליו חתומים חוקרים ומרצים מכל האוניברסיטאות, נאמר: "כתב ההגנה מטעם המדינה מדיף ריח של גזענות ודעות קדומות". לטענתם, קובעת המדינה כי התלמידים יוצאי אתיופיה הם בעלי יכולת אינטלקטואלית נמוכה מולדת, ויכולת זו אינה משתנה עם הזמן, גם לאחר השקעה חינוכית.
אנו סבורים כי כתב ההגנה של פרקליטות המדינה משקף תפיסות גזעניות מן הסוג הגרוע והמזעזע ביותר", נאמר במכתב. "תפיסות אלה מזכירות תורות שרווחו בארצות מסוימות בתקופה שלפני מלחמת העולם השנייה, שהניחו כי יש גזעים נחותים וגזעים עליונים, לפי מנת המשכל שלהם".
עוד מאשימים החוקרים והמרצים, כי כתב ההגנה זה הוא שערורייתי ומביש, משום שהוא מטיל כתם חסר כל בסיס בעדה שלמה. נוסף על כך, לטענתם, כתב ההגנה מטיל צל כבד על מוסדות המשפט בישראל. המרצים תובעים מרובינשטיין כי פרקליטות המדינה תתנצל בפומבי בפני ההורים והתלמידים יוצאי אתיופיה המתגוררים בישראל ותמשוך את כתב ההגנה שהוגש לבית המשפט.

והפרקליטות אכן התנצלה...

בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" ביקשה היום הפרקליטות להבהיר כי בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ בזמנו בעניין קיומן של מכסות לקבלת יוצאי אתיופיה לבתי ספר, בחן היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, את התביעה וקבע כי אין מקום למבחן של מכסות בנושא זה.
לאור עמדתו של רובינשטיין, הוחלט במשרד החינוך כי מדיניות המכסות תבוטל. "לא היתה כל כוונה לפגוע בתובע. או במי מאנשי העדה האתיופית. כתב ההגנה התבסס על מידע שהובא לפרקליטות עי משרד החינוך לפיו מטרת המדיניות לא היתה להפלות לרעה את התלמידים אלא להביא רק לשיפור מצבם", מסר דובר משרד המשפטים.
פרקליטות המדינה מבהירה כי היתה תקלה בנוסח כתב ההגנה שהוגש ע"י פרקליטות מחוז מרכז לבית משפט השלום בכפר סבא ומוסיפה כי היא מבקשת להתנצל על כך בפני התובעים והעדה האתיופית כולה. בכוונת הפרקליטות להגיש בהקדם בקשה לבית המשפט להגשת כתב הגנה מתוקן.

בהכנת הכתבה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור סביליה, כל הדרום
"כשירויות ירודות" (ארכיון. למצולם אין קשר לכתבה)
צילום: ליאור סביליה, כל הדרום
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. התנצלות
צילום: גלי תיבון
מומלצים