שתף קטע נבחר

מבחן התות: אילו חומרים יש בתותים שאנו קונים

ידידותי לסביבה, הודבר ביולוגית, נקי מחומרים כימיים. כך משווקים עכשיו תותים בארץ. לקחנו תות אורגני, ביו-תות ותות שדה רגיל לבדיקת מעבדה - התוצאות לפניכם

אם אתם רוצים לאכול תות שדה נקי לחלוטין משאריות של חומרי הדברה - אין לכם ברירה אלא לקנות תות אורגני ולשלם תמורתו מחיר מפולפל של לפחות 50 שקל לק"ג, יותר מפי -3 בהשוואה לתות רגיל. כך עולה מבדיקה שערכנו לתות שדה במעבדה לחומרי הדברה אמינולאב בראשות ד"ר אורי גולנר.
כדאי גם להיזהר מהצהרות מפוצצות של המגדלים. קמפיין חדש של מועצת הירקות עורר את תשומת הלב לביו-תות - תות של בריאות. השימוש במינוחים בריאות וביו מעוררים אסוציאציה של גידולים אורגניים החפים מחומרי הדברה. בפועל מצאנו בתות זה חומר הדברה, אם כי בכמויות קטנות. בחירת השם ביו נעשתה משיקול שיווקי ואולי לא מוצלח במיוחד, אומר המגדל, אורי רבינוביץ', שהתות שלו היה זה שנבדק. מסתבר שגם בתותים המגודלים בשיטה החדשה משתמשים בחומרי הדברה, אבל רק עד תהליך החניטה.
כמו כן, על אריזת תות שדה רגיל שנקנה בסופרמרקט של רבוע-כחול נמצא הכיתוב ללא חומרים רעילים. בפועל נמצאו בו שלושה חומרי הדברה. אחד מחומרי ההדברה, הטבופנפירד (חומר הדברה המיועד לקטילת פטריות), אף נמצא בכמות כמעט כפולה מהרמה המותרת (0.09 פי.פי.אם, לעומת 0.05 פי.פי.אם המותרים). בעקבות ממצאי הבדיקה הסירה רשת רבוע-כחול את תות השדה של המשווק שנבדק מהמדפים ודגימה משדה הגידול נשלחה למעבדה.
כל חומרי ההדברה הם בהגדרתם חומרים רעילים, קובע הטוקסיקולוג פרופ' שמואל ינאי, ראש המעבדה לטוקסיקולוגיה בטכניון. חומר שמוגדר כחומר הדברה מיועד להדביר או לקטול אורגניזמים טפילים. מה שקוטל יצור אחד מהווה סכנה לכל יצור אחר. אם כי, עצם העובדה שחומר מסוכן נמצא במזון איננה אומרת שייגרם נזק ממשי, אלא שיש לו פוטנציאל לגרום נזק. אנחנו חיים בעולם שבו כל הסביבה מזוהמת בחומרי הדברה מהקרקע, מקורות המים והאוויר. עם זאת, על מוצר שמכיל חומרי הדברה אפילו בריכוזים נמוכים אי-אפשר לכתוב 'ללא חומרים רעילים', כי זוהי הטעיה. ובמיוחד כאשר הוא מכיל כמעט כמות כפולה ממה שמרשות התקנות.


עלייה במודעות

תות שדה נחשב לאחד הגידולים הרגישים ביותר לפטריות, חרקים וכריות (הולכי על שמונה). לפני תשע שנים חשפה סדרת תחקירים של "ידיעות אחרונות", שבהם השתתפה גם כתבת הצרכנות הוותיקה נורית ארד, תמונת מצב חמורה של שימוש חריג בחומרי הדברה מסוכנים. החשיפה הביאה לעלייה במודעות הצרכנים לנושא ההדברה בתותים, שגרמה מצד אחד לירידה דרמטית במכירות התות ומצד שני לתובנה של החקלאים המגדלים ולמועצת הירקות שיש לבצע שינויים משמעותיים ולהפחית את השימוש בחומרי ההדברה.
על-פי ממצאי הבדיקות אין ספק שמשהו השתנה. בדגימות שבדקנו עתה לא נמצאו חומרי ההדברה המסיביים שכיכבו בתחקירים הקודמים, כמו חומרי הדברה ממשפחת הזרחנים שנמצאו בעבר בכמויות משמעותיות. הכמויות שכן נמצאו, למעט חריג אחד, היו קטנות מאוד. אבל הטעיית הצרכן עדיין מרגיזה.

סמנטיקה או הטעיה?

הפרויקט הגדול ביותר להפחתת חומרי ההדברה הוא פרויקט שמובילה מועצת הירקות המסיים בימים אלו את שנתו החמישית. זהו פרויקט הביו-תות, שהתחיל לפני חמש שנים עם 90 דונם וחקלאים ספורים, והיום שותפים בו כבר כ-60 מגדלים, שלדברי סמנכ"ל מועצת הירקות יעקב מזרחי, מרכזים כ-75%-70% מהיקף גידול התות בישראל. בשנה הבאה נעמוד על 90% מהמגדלים, אומר מזרחי. הפרויקט מתהדר בשיטת הדברה בשיתוף חברת ביו-בי מערכות ביולוגיות מקיבוץ שדה-אליהו, המשלבת - כפי שנכתב בפרסומים שלהם - מספר טכניקות הדברה טבעיות באמצעות חרקים התורמות לנקיון הפרי ולאיכות הסביבה.
באמצעות מחקר ופיתוח הצליחה החברה לייצר שיטות גידול מתקדמות הרותמות אמצעים ביולוגיים הנמצאים בטבע להילחם במזיקים הפוגעים בתות השדה, נכתב.
קראנו את החומר המרשים והאמנו לתומנו שהנה לפנינו המהפכה האולטימטיבית. תות המגודל ללא חומרי הדברה כימיים מזיקים נותן לביולוגיה לחולל נפלאות ועם זאת נמכר לצרכן במחיר שווה לכל נפש, בניגוד לתות האורגני היקר להחריד.
השימוש בחומרי הדברה בגידולי ירקות ופירות מוגבל ומוגדר על-ידי תקנות ממשלתיות במסגרת התקנות לבריאות הציבור. תקנות אלו מונות את חומרי ההדברה המותרים והכמויות המותרות בגידולים השונים והן מתייחסות לגידולים חקלאיים רגילים, במקרה שלנו תות שדה. לעומת זאת אין תקן לחומרי ההדברה המותרים בגידולים האורגניים, מסביר ד"ר גולנר מאמינולאב. אלא יש רמות מקובלות. כשבודקים תות המסווג כביו, מקובל גם בשוק האירופי שלא צריך להימצא בו שום חומר הדברה ברמה של יותר מ-0.01 פי.פי.אם. בבדיקה שערכנו נמצא הטריפלוקסיסטרובין ברמה של 0.07 פי.פי.אם, כלומר פי-7¯, מבהיר ד"ר גולנר.
אמנם מדובר בחומר המותר לשימוש, ובתות רגיל מותר להגיע איתו לרמה של 0.2 פי.פי.אם, כלומר רמה גבוהה יותר מזו שנמצאה בביו-תות. אבל כשאני קונה ביו-תות, אני מניח שאין בו חומרי הדברה מעבר למקובל בקבוצה זו.
"המונח ביו משמש בדרך-כלל להגדרת גידולים אורגניים", אומר גם פרופ' שמואל ינאי. "בישראל, לצערנו, המציאות היא שכל אחד קורא למוצריו איך שהוא רוצה. אם טיפלו בחומרי הדברה עד לשלב החניטה, לא פלא שנשארו שאריות".

התגובות

"אני משתמש בחומרי הדברה עד לרגע החניטה ואחר-כך אני עובר לחומרים המותרים לי על-פי שיטת ההדברה הביולוגית, אחרת לא הייתי יכול לגדל תותים. אנחנו הולכים על הגבול. לא משתמשים בחומרים הזרחניים הבעייתיים", טוען המגדל רבינוביץ'. "אנשים רבים מתקשרים אלי ואני מסביר להם את הנושא. אני גם מבהיר שכמות חומרי ההדברה שתימצא בתותים שלי נמוכה משמעותית בהשוואה לתות שדה רגיל".
גם מזרחי ממועצת הירקות מסביר שתות הביו, אפילו בפירושו המילולי איננו תות אורגני. לדבריו, "המונח מעיד על שימוש בזן חרקים מסוים, שאמור להפחית את חומרי ההדברה. ואכן, הפרויקט הפחית ב-90%-70% את הריסוסים שהיו מקובלים בגידול תות שדה - וזה מה שחשוב. התוצאה שמצאתם, יחסית לסוף אפריל, היא פנטסטית. החומר שבו מדובר מורשה לשימוש, ידידותי ונמצא ברמה בלתי בעייתית", הוא אומר.
מזרחי טוען שהשם ביו נולד גם מכיוון שחברת ביו-בי מערכות ביולוגיות, מפתחת השיטה, רצתה לשמור על המותג שלה וגם מכיוון שהתות מטופל באמצעים ביולוגיים. "דאגנו גם לכתוב בכל הפרסומים שמדובר בהדברה משולבת ולא אורגנית", ציין.
"נושא השם הינו עניין של סמנטיקה", טוען גם מנהל מחקר ופיתוח בביו-בי מערכות ביולוגיות, ד"ר שמעון שטיינברג, "אם כי יכול להיות שיש בו בעייתיות מסוימת, כי חלק מהאנשים עלולים להבין לא נכון את המונח ביולוגי. לא ברור לי מנין לקח ד"ר גולנר את הגדרותיו. ההישג הגדול ביותר של הפרויקט בתחום התותים הינו הצמצום הדרמטי בריסוס כשמדובר בקוטלי כריות או חרקים. היום משתמשים נגדם בחרקים במקום לרסס בזרחנים אורגניים כמו בעבר. אבל כשמדובר בפטריות (החומר שנמצא הוא קוטל פטריות), כמעט אין הדברה ביולוגית יעילה נגדן ומרססים בחומרים".
אגב, במועצת הירקות טוענים שהמותג החדש מצליח ובאחרונה אף התעורר חשד לזיופי ביו-תות לאחר שנתפסו אריזות ברשת פרטית בדרום הארץ. הנושא נמצא בחקירה.
דוברת רשת רבוע-כחול, יעל לבנטל לב-רן, מסרה כי "הרשת עורכת באופן קבוע ובמשך כל השנה בדיקות מדגמיות בחומרי הדברה בפירות וירקות, במיוחד ברגישים. במקרים שבהם מתגלות שאריות חומרי הדברה מעל המותר, מפסיקים את הספקתו של היצרן לרשת מיידית. כך גם נהגנו הפעם והורדנו מהמדפים את התותים של המשווק עם קבלת הודעתך".
מהנהלת שופרסל (יוניברסל) נמסר: "כל תחום המזון מן החי והצומח מפוקחים על-ידי משרד הבריאות ושירות המזון של משרד הבריאות. חברת שופרסל רוכשת את כל מוצרי המזון הנמצאים בסניפיה רק מהספקים העומדים תחת בקרת הרשויות הנ"ל".

תוצאות הבדיקה

תות שדה רגיל, מקום הקנייה - סופרמרקט רבוע-כחול, נוה אביבים רמת אביב, המחיר - 16.90 שקל לק"ג. רמת חומרי ההדברה שנמצאה: קפטן - - 1.29 תקין (הרמה מותרת – 20). קרסוקסים מתיל -- 0.03, תקין (רמה מותרת - 2.0); טבופנפירד - הרמה שנמצאה - 0.09 חורג מהמותר (רמה מותרת – 0.05).
תות שדה ביו-תות, תות של בריאות, מקום קנייה - יוניברס קלאב, נס ציונה. המחיר לק"ג – 16.90 שקל. כמות חומרי ההדברה שנמצאה: טריפלוקסיסטרובין - רמה שנמצאה - - 0.07 חורג מהמקובל להגדרת ביו (אין רמה מותרת).
תות שדה אורגני ביו-טופ, גידול ושיווק מזון בריאות נטעים, מקום קנייה - מושב נטעים, המחיר לק"ג - 51.60 שקל. לא נמצאו כל חומרי הדברה.
כל כמויות חומרי ההדברה המצוינות להלן הן ביחידות פי.פי.אם.




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תות שדה. נקי מחומרים כימיים?
מומלצים