שתף קטע נבחר

עשבי תיבול: לא רק לטעם, גם לבריאות

אורגנו עוזר כשמשלשלים, בזיליקום מונע ריח רע מהפה, כוסברה מגנה מסרטן ופטרוזיליה טובה למניעת מחלות כליה. כך משתמשים בעשבי תיבול לא רק בשביל הטעם. מדריך

אורגנו בזיליקום טרגון כוסברה 
לואיזה מרווה נענע פטרוזילה 
רוזמרין רוקט שמיר טימין 

לבד מתיבול המזון, שימשו עשבי התיבול משחר ההיסטוריה בסיס לכל הטיפול הרפואי, עד שפותחו התרופות הסינתטיות במאה ה-19. מאוחר יותר הפכו עשבי התיבול ליותר ויותר פופולריים בשל יכולתם להגביר ולשפר את טעמ של המזון אותו אנו אוכלים. לאחרונה אנחנו חוזרים להכרה שעשבי התיבול מועילים ביותר לבריאותנו; הם מהווים מקור עשיר למגוון רכיבים צמחיים אקטיביים (פיטוכימיקלים), למשל פנולים, קרוטנואידים ויטמין C ועוד. רבים מהפיטוכימיקלים הללו פועלים כנוגדי-חמצון.
נוגדי החמצון נמצאים כיום במרכז תשומת הלב המדעית בזכות החמצן, אותו יסוד החיוני לחיים, המעודד גם את היצירה של חומרים מזיקים המכונים רדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים נוצרים בגוף באופן טבעי וגם בעקבות חשיפה לגורמים מזיקים כמו עשן, קרינה ועוד. יש להם נטייה לפגוע בתאי הגוף, ולעודד הזדקנות ומחלות. נוגדי החמצון הם מעין "חיילים טובים" ה"נלחמים" ברדיקלים החופשיים וכך מסייעים בהקטנת הסיכון למחלות כמו: מחלות סרטן, לב, שבץ, קטרקט, התנוונות רשתית העין,סוכרת, שיטיון (דמנטיה) ומחלות נוספות.
מחקרים קודמים הראו כי עשבי התיבול הם מקור מוביל לנוגדי חמצון, גם בהשוואה למזונות צמחיים אחרים. "אפילו תוספת קטנה מהם לתפריט היומי תעשיר אותו בשלל נוגדי-חמצון מגנים ורבי עוצמה", מסבירה מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית. "את עשבי התיבול, בדומה לירקות ולפירות, עדיף לצרוך כשהם טריים, כך הם מכילים רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון. שימוש בעשבי התיבול לתיבול מאכלים שונים, מספק גם יתרונות בריאותיים נוספים כיוון שהוא יכול להקטין שימוש במלח ובאבקות תיבול עתירות נתרן".
לדברי מור-אופיר, בשל היותם של עשבי התיבול עשירים בנוגדי חמצון, הם בבחינת בית מרקחת שלם: "הם עשירים בויטמינים, מינרלים, חומרים אנטיבקטריאליים, אנטיפיטריתיים, אנטי-דלקתיים", היא מסבירה, "הם גם מכילים חומרים המגבירים את פעילות מערכת החיסון, חומרים המסייעים במניעת מחלות סרטן ולב ואפילו חומרים המשפרים את הזיכרון. כלל הרכיבים המגנים הללו שימשו משחר ההיסטוריה בסיס לכל הטיפול הרפואי ונמצאים גם כיום בשימוש הרפואה הטבעית ואף בתרופות שונות".

אורגנו
אורגנו ביוונית פירושו "שמחת ההר". היוונית הקדמונים השתמשו באורגנו להכנת רטיות לטיפול בפצעים ובשרירים כואבים. הרפואה הסינית המסורתית משתמשת באורגנו להקלה על חום, הקאות, שלשול צהבת וגרד בעור. באירופה האורגנו משמש לשיפור העיכול ולהקלה על שיעול.

ומה אומר המחקר המדעי? לאורגנו יש פעילות אנטימיקרוביאלית הודות לתכולת התימול (thymol) שבו. התימול הוא פנול המשמש כקוטל חיידקים. התימול מסייע בשחרור ליחה המצטברת במערכת הנשימה והוא משמש כתרופה נגד שיעול.

איך משתמשים? מור אופיר: במצבים כמו עיכול לא תקין או להרגעת שיעול, לחלוט 1-2 כפות אורגנו טרי במים רותחים למשך 10 דק' וללגום.

חזור למעלה
בזיליקום
באיטליה הבזיליקום היה נחשב לסמל לאהבה. ענף של בזיליקום בשיערו של אדם סימל את כוונותיו להינשא לאהובת ליבו. אם האישה בחרה לקבל את המחזר, הייתה מניחה כלי עם בזיליקום במרפסת ביתה. המילה בזיליקום (basil באנגלית) נגזרת מהמילה מלך ביוונית, ויתכן כי היא מצביעה על כך שהמרפאים הקדומים שמרו לצמח הארומטי הזה כבוד גדול.

מאז המאה השישית, משתמשים בבזיליקום כדי לשפר את זרימת הדם והעיכול. באופן חיצוני משתמשים בבזיליקום כדי להרגיע עיניים אדומות ולהקל על גרד בעור. הבזיליקום, המכיל חומרים אנטי-בקטריאליים, גם שימש לטיפול בריח רע מהפה, להגנה מפני עששת וכמשחת שיניים, וכן לטיפול בכאבי ראש וגזים.

ומה אומר המחקר המדעי? הבזיליקום משמש מקור עשיר לנוגדי חמצון. הוא מכיל פיטוכימיקלים הנחשבים לנוגדי סרטן. מחקר שנערך ב-1996 מצא כי הבזיליקום מסייע בבקרת רמות הסוכר בדם אצל סוכרתיים (NIDDM).

חזור למעלה
טרגון
הטרגון שימש כמעורר תיאבון. ומה אומר המחקר המדעי? טרגון מכיל את פיטוכמיקילים ממשפחת הפלבנואידים ולימונן. הפלבנואידים פועלים כנוגדי חמצון, והלימונן תורם להפחתת הסיכון לסוגי סרטן מסוימים. מחקר בעכברים סוכרתיים מצא כי הטרגון הפחית סימפטומים של סוכרת כמו צמא והשתנה מוגברים, אך לא הייתה לו השפעה על בקרת רמות הסוכר בדם. חוקר הצמחים האמריקני ג'ים דיוק מדווח כי הטרגון מכיל שישה רכיבים הידועים כמורידי לחץ דם.
חזור למעלה
כוסברה
הכוסברה עשירה בפיטוכימיקל הנקרא קוריאנדרול הנחשב למסייע במניעת סרטן. הוא מכיל פיטוכימיקלים החוסמים מגוון פעילויות הורמונליות הקשורות בהתפתחות סרטן. נוסף על הפיטוכימיקלים השונים מהווה הכוסברה מקור עשיר לאשלגן, בטא-קרוטן וחומצה פולית.
חזור למעלה
לואיזה
הלואיזה שמשה לטיפול בהפרעות במערכת העיכול, בדלקות גרון, ובדלקות במערכת השתן. ומה אומר המחקר המדעי? מחקרים שנערכו לאחרונה מצאו כי הלואיזה מכילה כמות גבוהה של נוגדי חמצון.
חזור למעלה
מרווה
המרווה היא אחד הצמחים בעלי ההיסטוריה הארוכה ביותר של שימוש כצמח רפואי. נהגו להשתמש במרווה כדי לטפל בהזעת יתר וכדי להפסיק ייצור חלב אם. בהתבסס על ההשפעות המייבשות הללו משתמשים במרווה גם כדי לטפל בהזעת לילה הקשורה בגיל המעבר. כמו כן השתמשו במרווה יחד עם רוזמרין וטימין לשימור מזון.

ומה אומר המחקר המדעי? שמן המרווה מכיל מרכיבים נוגדי חמצון. מחקרים שנעשו לאחרונה הוכיחו כי למרווה פעילות נוגדת חמצון גבוהה ביותר. בנוסף, יתכן שהפיטוכימיקלים במרווה - מונוטרפנואידים (camphor) פועלים כנוגדי סרטן. כמו כן יש להם סגולות אנטיספטיות והם קוטלים מגוון של חיידקים. ה-tannins הנמצאים במרווה פועלים כחומרים מכווצים (עוצרי דימום) והם גם מגרים זרימת דם מקומית.

הדיאטנית מרב מור-אופיר ממליצה לצרוך כמויות מתונות של מרווה, במיוחד במצבים של הריון והנקה. מומלץ לחלוט העלים במים חמים מכוסים למשך 15 דקות. ניתן לגרגר תה זה במצב של דלקות בגרון ואז לבלוע או לשתות את התה למטרות אחרות.

חזור למעלה
נענע
הנענע מסווגת כמסייעת בהקלה על עוויתות מעיים ובסיוע לתפקוד תקין של מערכת העיכול. בנענע השתמשו כעזרה כללית למערכת העיכול ולטיפול בהפרעות בעיכול. שמן הנענע הוא בעל השפעה מקומית מרגיעה, ומגרה הפרשות מיצי מרה ועיכול. כמו כן יש לו סגולות אנטיבקטריאליות. ההשפעה המרגיעה של שמן הנענע ניתנת לניצול גם בשימוש חיצוני כמשכך כאבים וכגורם המשפר זרימת הדם לאזור הפגוע.

ומה אומר המחקר המדעי? מחקר רפואי רחב היקף הראה השפעה מרגיעה על כאבים במערכת העיכול. איך משתמשים? ספל תה שלוש פעמים ביום בין הארוחות תורם להקלה על כאבים במערכת העיכול.

חזור למעלה
פטרוזילה
לאורך ההיסטוריה שימשה הפטרוזיליה לטיפול במגוון בעיות רפואיות כגון: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, גזים, הפרעות בתפקוד הפרוסטטה ומחלות כליה. הפטרוזיליה פעילה בהפחתת זיהומים בדרכי השתן (UTI) ובסיוע בטיפול באבני כליה.

ומה אומר המחקר המדעי? נוסף על הפיטוכימיקלים השונים מהווה הפטרוזיליה מקור עשיר לויטמינים ומינרלים. לנשים בהריון מומלץ להמנע מכמויות גבוהות של פטרוזיליה לאור העובדה שהיא מכילה רכיבים הפועלים כמגרים את הרחם.

חזור למעלה
רוזמרין
ענפים של רוזמרין נחשבו קמע לאהבה, סמל לזיכרון ואמצעי למניעת מגפות. סטודנטים יוונים שילבו ענפי רוזמרין בשיערם כדי לשפר את יכולתם ללמוד. בסין העתיקה השתמשו ברוזמרין לטיפול בכאבי ראש וכן לטיפול בליקויים בתפקוד מערכת העצבים.

אמבטיות רוזמרין שמשו להעלאת לחץ הדם ויוחסו להן השפעות מעוררות. רוזמרין שימש גם לשמירה על הזיכרון, וכטיפול באסטמה ובאלרגיות. כמו כן השתמשו בו לטיפול בנשירת שיער ולשימור מזון. תה רוזמרין משמש להגברת הזעה, כחומר מחזק וחוסם, למשל דימום בפצע.

הוועדה הגרמנית לצמחי מרפא מאשרת את השימוש ברוזמרין כטיפול תומך במחלות ראומטיות והפרעות בסירקולציה, וכן לשימוש במצב של כאבי בטן, ואינה מציינת תופעות לוואי מסויימות. בכל מקרה, לא מומלץ להשתמש ברוזמרין בתקופת ההריון.

ומה אומר המחקר המדעי? השמן הנדיף של הרוזמרין מכיל eucalyptol שנחשב כבעל השפעות אנטיבקטריאליות. הרוזמרין מכיל חומצה רוזמרינית שלה פעילות נוגדת חמצון גבוהה ביותר. רכיב נוסף ברוזמרין, carnosol, נמצא כמעכב התהוות סרטן בחיות מעבדה. בנוגע לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, ישנן עדויות לכך שנזק חמצוני משחק תפקיד באלצהיימר למשל. אם אכן זה כך, הרוזמרין יכול לסייע במיגור הרדיקלים החופשיים הודות לתכולת האנטיאוקסידנטים שבו. מחקרים מצביעים על כך שהרוזמרין מעודד פעילות של אצטילכולין במוח. כמו כן, ממחקרים נוספים עולה כי הרוזמרין עשוי לתרום לטיפול באסטמה.

איך משתמשים? הדיאטנית מור-אופיר: "ניתן להכין תה על-ידי הוספת כפית רוזמרין לספל מים רותחים, לכסות ולהמתין 10-15 דקות. עכשיו ללגום".

חזור למעלה
רוקט
הרוקט, כמו ירקות מרירים אחרים, הוגש לאחר הארוחה בצורת מרק רפואי שסייע לעיכול. הרוקט ועלים אחרים סייעו לחיזוק מערכת החיסון ולמלחמה בזיהומים.

ומה אומר המחקר המדעי? הרוקט עשיר בלוטאין, נוגד חמצון המגן מפני נזקי הרדיקלים החופשיים ומסייע בהפחתת הסיכון לסרטן ולהתנוונות הרשתית - פגיעה בראייה הנגרמת עם הגיל.

חזור למעלה
שמיר
השם שמיר באנגלית נגזר מהמילה הנורווגית DILL שפירושה להרגיע ולשכך. השם מרמז על תפקידו של השמיר ברפואה העממית. מי שמיר שמשו לעתים קרובות לסייע לתינוקות להירדם. המתיישבים האמריקנים הראשונים נהגו לתת לתינוקות מי שמיר למטרה זו. הם גם נהגו להכין ביסקוויטים עם שמיר בזמן בקיעת השיניים של התינוקות להרגעת החניכיים שלהם.

תה משמיר משמש לטיפול בכאבי בטן והפרעות אחרות במערכת העיכול בעיקר אצל תינוקות וילדים, וכדי לשפר את אספקת החלב בנשים מניקות. השמיר הוא מרכיב שכיח בתרופות לילדים, ומפרק גזים במערכת העיכול.

ומה אומר המחקר המדעי? נוסף על הפיטוכימיקלים, מכיל שמיר חומרים בעלי סגולות מונעות סרטן החוסמים מגוון פעילויות הורמונליות הקשורות בהתפתחות סרטן. מחקרים שנעשו לאחרונה מוכיחים כי לשמיר פעילות נוגדת-חמצון גבוהה ביותר. השמיר מהווה גם מקור לויטמינים ומינרליים רבים.

חזור למעלה
טימין
היוונים הקדמונים החשיבו את הטימין כסמל לאומץ ולהקרבה. בימי הביניים הנשים קישטו בענף של טימין את הצעיפים שנתנו לאבירים שלהן. לטימין היסטוריה של שימוש לטיפול במלנכוליה, מחלות של מערכת המין ולשיפור העיכול. במאה ה-18 הוא הומלץ כתרופה לכאבי ראש ולדכדוך.

ומה אומר המחקר המדעי? המחקר הראה כי הטימין מכיל salicylates (רכיבים צמחיים טבעיים דמויי אספירין) וכמה פיטואסטרוגנים (פיטוכימיקלים בעלי פעילות אסטרוגנית חלשה); יתכן שאלו מסבירים את השימושים ההסטוריים הללו.

כיום כצמח רפואי, משמש הטימין בעיקר לטיפול במגוון בעיות במערכת הנשימה. כמו בן דודו האורגנו, הטימין מכיל thymol שלו פעילויות נוגדות חיידקים וזיהומים. יש לו גם השפעות המסייעות להעלות כיח ממערכת הנשימה. לפיכך משמש התימול מרכיב יעיל בסירופ נגד שיעול.

הפעילויות נוגדות חיידקים של הטימין מסייעות גם במניעת מחלות שמקורן במזון. שמן הטימין הוכח גם כבעל השפעות מעכבות גדילה של חמישה מחוללי מחלה חשובים שמקורם במזון. מחקרים שנעשו לאחרונה מוכיחים כי הטימין הוא נוגד חמצון חזק במיוחד. איך משתמשים? מומלץ להכין תה מטימין וללגום ממנו שלוש פעמים ביום.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בזיליקום. מסייע לסוכרתיים
כוסברה. מניעת סרטן
מרווה. קוטל חיידקים
פטרוזיליה. מקור עשיר לויטמינים ומינרלים
שמיר. סגולות מונעות סרטן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים