שתף קטע נבחר

אנשי רוח: לפתוח בחקירה בעניין ההתנקשות בשחאדה

תנועת "יש גבול", יחד עם מספר אנשי רוח, עתרה לבג"ץ, בדרישה לפתוח בחקירה פלילית בעקבות ההתנקשות בבכיר החמאס סלאח שחאדה, במהלכה נהרגו 14 תושבים פלסטינים, לאחר שחיל האוויר הישראלי הטיל על הבניין פצצה במשקל טונה

אנשי רוח, סופרים, משוררים וכן אנשי תנועת "יש גבול" עתרו הבוקר (יום ג') לבג"ץ בדרישה לפתוח בחקירה פלילית, בעקבות ההתנקשות בבכיר החמאס, סלאח שחאדה, במהלכה נהרגו גם 14 פלסטינים, בהם תשעה ילדים. 

 

בין העותרים: ס. יזהר, סמי מיכאל, עמוס קינן, נתן זך, רונית מטלון, יצחק לאור. העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין מיכאל ספרד ואביגדור פלדמן. "אני חושב שצריך היה להרים קול בנושא", אמר הסופר ס. יזהר ל-ynet, "תנועת 'יש גבול' יצרה איתי קשר ובשל חשיבות הנושא, הסכמתי להצטרף לעתירה".

 

העתירה הוגשה נגד ראש הממשלה, אריאל שרון, שר הביטחון לשעבר, בנימין בן אליעזר, מפקד חיל האוויר, דן חלוץ, שר הביטחון שאול מופז, וכן נגד הפרקליט הצבאי הראשי והיועץ המשפטי לממשלה, שהחליטו שלא לפתוח בחקירה בנושא. לטענת העותרים, השתלשלות ההתנקשות וההחלטה לא לחקור אותה לאחריה, היא "ההיפך הגמור משלטון החוק", ו"אכיפה בלתי שיוויונית".

 

ההתנקשות בשחאדה - אירוע בוטה

 

ההתנקשות בוצעה ביולי 2002. מטוס F-16 של חיל האוויר הישראלי הטיל בלילה פצצה במשקל טונה על בניין בעיר עזה, בו התגורר שחאדה. מלבדו נהרגו בתקיפה 14 פלסטינים וכמאה נפצעו.

 

"חיסול שחאדה הינו אירוע בוטה בצורה בלתי רגילה", אמר ל-ynet ישי מנוחין, דובר תנועת "יש גבול". "הפצצה הוטלה באמצע שכונת מגורים אזרחית לגמרי". מנוחין אמר כי העתירה אינה הפעולה הראשונה בנושא.

 

לדבריו, מיד לאחר האירוע פנתה התנועה במכתב לפרקליט הצבאי הראשי וביקשה לברר האם הוא מתכוון להורות למצ"ח לפתוח בחקירה פלילית נגד המתכננים או המבצעים של הפעולה.

 

"תשובתו של הפצ"ר היתה כי לא נמצא מקום להורות על חקירה של המשטרה הצבאית", אמר מנוחין. בחודש מארס האחרון, בעקבות תשובת הפצ"ר, פנתה התנועה ליועץ המשפטי לממשלה וביקשה לדעת אם קיימת כוונה להעמיד לדין מי משרשרת הפיקוד הקשורה לפעולה. לדברי מנוחין, תשובת היועץ היתה כי "הוא אינו מתכוון להתערב בהחלטות הפצ"ר".

 

בתנועה אומרים כי אם העתירה תידחה, ישקלו אפשרויות נוספות מחוץ לגבולות הארץ. "לא יכול להיות שאירוע כזה, שעומד בניגוד לעקרונות בסיסיים של צדק, לא ייחקר", סיכם.  

 

העתירה: "מינימום במשטר של שלטון חוק"

 

בעתירה טענו עורכי הדין אביגדור פלדמן ומיכאל ספרד, כי "אי קיום חקירה משגרת מסר קשה כי אין עניין ציבורי בחקירה של פעולה שבמסגרתה נהרגו ילדים, נשים וגברים על לא עוול בכפם".

 

העותרים טוענים עוד, כי דברי מפקד חיל האוויר, האלוף דן חלוץ, יש בהם "שחיתות מוסרית, המבטאת זלזול קיצוני בחיי אדם ויש בהם משום סטירת לחי למערכת המשפט של מי שחש כחסין הוא מפני כל הליכים משפטיים וכי לא ייתבע לתת דין וחשבון על התנהגות שהביאה בזדון או ברשלנות למוות של רבים, לפציעת רבים אחרים, נזקי רכוש, חרדה ולאימה שלא ימושו מתודעתם של אלה שהיו קורבנות". עוד מוסיפים העותרים, כי עתירה זו מבקשת את "המינימום ההכרחי במשטר של שלטון חוק שאינו חוק הג'ונגל".

 

העותרים הזהירו, כי "בית המשפט הגבוה לצדק הינו התחנה האחרונה של רכבת אכיפת החוק לפני שהיא יוצאת את גבולות הארץ ונמצאנו מעניקים לאומות העולם את ההצדקה לקיים הליכים פליליים בתחומם בגין עבירות על משפט העמים". בכך מתייחסים העותרים לאפשרות העמדה לדין של האחראים להחלטה על ביצוע החיסול של שחאדה בבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

העתירה לא קשורה למכתב הסרבנים

 

מנוחין הסביר, כי "אנחנו מבקשים בעתירה שיבוטלו ההחלטות של הפצ"ר ושל היועץ המשפטי לממשלה, שלא לפתוח בחקירה פלילית. לא ביקשנו להעמיד לדין מישהו, אלא שיבחנו האם נעשו עבירות פליליות במהלך התכנון והביצוע. נראה לנו בלתי סביר בעליל שלא נחקר אירוע בו נהרגים 14 איש. לא יכול להיות שאף אחד מהמתכננים והמבצעים לא חשב על הנזק שפצצה כזו יכולה לגרום".

 

מנוחין ציין שלעיתוי הגשת העתירה אין כל קשר למכתב הטייסים הסרבנים, אבל אמר כי גם החותמים על מכתב הסירוב ראו בהתנקשות בשחאדה "אירוע מחולל" מבחינתם.  


פורסם לראשונה 29/09/2003 22:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  רויטרס
האזור בו הוטלה הפצצה בעזה
צילום: רויטרס
צילום: לע"מ
צריך להרים קול. ס. יזהר
צילום: לע"מ
מומלצים