שתף קטע נבחר

לפיד מבטל מעמד בתי-הדין לעבודה

יפסיקו להתקיים כיישות עצמאית וישולבו במערכת המשפט הכללית; החלטת שר המשפטים – בניגוד לעמדת נשיא בית המשפט העליון; נשיא בית הדין הארצי לעבודה: מדובר בצעד המתאים למדינות העולם השלישי; ההסתדרות: הממשלה נאבקת נגד כל סעד חוקי לעובדים; לפיד: התייעצתי, והגעתי למסקנה שזה הצעד הנכון

תדהמה בצמרת המשפטית וזעם בהסתדרות בעקבות החלטתו של שר המשפטים, יוסף לפיד, לבטל את בתי הדין לעבודה כיישות עצמאית. כך מתפרסם הבוקר (יום ד') ב"ידיעות אחרונות".

 

לפני שבועיים הודיע לפיד על בחינת סוגיית בתי הדין לעבודה באמצעות ועדה. אתמול, עוד לפני שהוועדה הוקמה, הודיע השר לפיד לנשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, כי כבר החליט שבתי הדין לעבודה ישולבו במערכת המשפטית הכללית, וכי הוא מקים כעת ועדה בראשות השופט בדימוס, יצחק זמיר, שתבחן כיצד יתבצע השילוב. השופט ברק ונשיא בית הדין הארצי לעבודה, סטיב אדלר, קיבלו את החלטת השר לפיד בתדהמה, שכן שניהם התנגדו מראש למהלך.

 

אתמול סירבו השניים להתייחס להתפתחות, כנראה משום שחששו להתעמת בפומבי עם השר לפיד. עם זאת, לפני כשבועיים, כאשר העניין עלה לדיון בממשלה, אמר השופט אדלר בהרצאה בקריה האקדמית בקריית אונו: "מדובר בצעד המתאים למדינות העולם השלישי. ההתקפה על בית הדין לעבודה היא התקפה על המערכת המשפטית ועל הדמוקרטיה והזכויות החברתיות. מחר יבטלו את בג"ץ".

 

אדלר הוסיף: "קיימת חשיבות מיוחדת לבתי הדין לעבודה, שכן מדובר במערכת בה יושבים זה לצד זה נציגי ציבור המייצגים הן את המעסיקים והן את העובדים – לכן פסיקות בית הדין מושתתות על המציאות במקומות העבודה בארץ". עוד אמר כי "הניסיון לחסל את מערכת בית הדין לעבודה הוא חלק מהמאמץ לחקות את המודל האמריקני, שבו אין הידברות מאורגנת ומו"מ קיבוצי, וממילא אין מקום לבית דין לעבודה".

 

גורמים משפטיים בכירים טוענים כי "מדובר בצעד שנועד להחליש את מעמד העובדים". השר לפיד הכחיש אתמול טענה זו, אך ציין כי "היו תלונות קשות כאילו בית הדין לעבודה רואה עצמו כזרוע ארוכה של ההסתדרות. אני לא חותם על זה, אבל הביקורת הזו תיעלם כאשר בית הדין לעבודה ישולב במערכת הכללית".

 

לפיד לא הכחיש כי פעל בניגוד לעמדת השופטים ברק ואדלר, ואמר כי אחרי התייעצות עימם ועם בכירי המערכת הפוליטית, "הגעתי למסקנה שזה הצעד הנכון". לדבריו, "בכל מקרה, משרד האוצר כבר העביר החלטה בממשלה, כי בתי הדין לעבודה ישולבו במערכת המשפטית הכללית".

 

עו"ד יובל אל-בשן מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית מאשים: "מדובר בהרס המעוז האחרון שמגן על העובדים בישראל, העלולים להפוך עתה לעבדים".

 

אל-בשן הסביר כי בתי הדין נבנו במיוחד כדי להגן על עובדים: "הפרוצדורות שם פשוטות יותר ומקלות על העובד, שבדרך-כלל הוא חסר כסף לעומת המעביד בעל הממון. יתרונות אלה מתבטלים כאשר העובד נכנס בשערי בית משפט רגיל, שם יש יתרון טבעי למעביד בעל הממון".

 

גם ההסתדרות הביעה אתמול זעזוע מהחלטת לפיד: "הממשלה נאבקת נגד כל סעד חוקי לעובדים, ומודיעה על סגירת בתי הדין לעבודה בדיוק כאשר על שולחנו נמצא דיון מכריע בנושא הפנסיות לעובדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים