שתף קטע נבחר

מצילים את קרנות הפנסיה (ומרוששים את הגמלאים)

בתוכנית הכלכלית כפה האוצר תקנון חדש על קרנות הפנסיה הוותיקות. באוצר אומרים כי מדובר בפגיעה מדורגת, אך מתברר שמדרגות האוצר תלולות והטיפוס בהן קשה. כמה דוגמאות מהשטח

"הצלת קרנות הפנסיה". זו הסיסמא שאותה מפיץ האוצר כששואלים אותו על הסיבה לפגיעה בפנסיונרים. ללא ספק - מטרה ראויה. אך האם כדי להציל את קרנות הפנסיה מותר לרושש את הפנסיונרים? כנראה שבמשרד האוצר חושבים שכן.

 

במשרד האוצר אומרים כי "הפגיעה היא במידה. הפנסיונרים הקיימים ייפגעו מעט, והפגיעה הולכת וגדלה ככל שהעמית צעיר יותר". זו השיטה. אז אם השיטה כל כך מוצלחת והגיונית, איך קורה שפנסיונרים מאבדים 10% מהפנסיה שלהם? לאוצר פתרונים. שיחה עם כמה פנסיונרים מלמדת שהפגיעה דווקא כואבת.

 

לדוגמה, בני הזוג ח'. שניהם פנסיונרים. היא עבדה 25 שנים כאחות בקופת חולים כללית והוא עבד כ-30 שנה באגרקסקו. הפנסיה שלו היתה כ-5,000 שקל נטו בחודש ושלה כ-2,600 שקל. סה"כ 7,600 שקל בחודש. פנסיה מכובדת לזוג קשישים.

 

הגיע האוצר, התקין תקנות, שינה חוקים, והפנסיה התכווצה: הוא מקבל עכשיו פחות מ-4,500 שקל והיא כ-2,300 שקל. הפגיעה בהם הגיעה ל-800 שקל. ממנו לקחו 500 שקל בגין "ביטול הסכם הפתק הצהוב" ועוד 100 שקל "דמי ניהול", וממנה 250 שקל בגין הפתק הצהוב ועוד 50 שקל דמי ניהול. ככה פתאום בלי להסביר, לנמק או להודיע מראש.

 

בני הזוג ח' אינם מסכנים. הם בעצמם מודים בכך: "יש לנו פנסיה, ואפילו מכובדת, ולכן מצבנו יחסית טוב, אנחנו מסתדרים". לבני הזוג ח' יש לול קטן במושב בו הם גרים ממנו נכנסת הכנסה קטנה ממכירת הביצים. הלול, יחד עם חיסכון בהוצאות מאפשרים להם 'לגמור את החודש'.

 

אבל הם מאוד כועסים: "בא האוצר, כמו גנב בלילה, בלי לשאול, בלי לבקש, ושלח יד לכיסנו, ולקח כסף המגיע לנו אחרי שנים רבות של עבודה קשה ושל חיסכון. אנחנו, בני חלוצים, שבאו לארץ וייבשו ביצות, נלחמנו בכל המלחמות, שלחנו את ילדינו לצבא, מילאנו את כל חובותינו, ומה אנחנו מקבלים בזיקנתנו? גזל בחסות המדינה.

 

"מילא אנחנו, מצבנו טוב, אבל מה על כל האחרים? פנסיונרים רבים בקושי גומרים את החודש. מה עם הפנסיונרים שהקיצוצים באמת פגעו בהם, שלא יוכלו לרכוש תרופות, או מזון, או לחמם בחורף? כי ההבדל בין קיום דל להיעדר יכולת קיום עלול בהחלט להיות הקיצוץ של 300 השקלים הללו. זו חוצפה שאחרי שנים רבות של עבודה מאומצת גוזלים מהציבור את כבשת הרש. תתביישו לכם. קודם תוותרו על משכורות העתק שלכם לפני שאתם שולחים יד לכיס הפנסיונרים", אומרים בני הזוג.

 

הסיפור העצוב של א'

 

א' עדיין עובדת, אך היא כבר יודעת שהפנסיה שלה תקטן ב-30% בערך. א' היא עמיתה בקרן הגימלאות המרכזית (קג"מ). על פי התקנון הישן של הקרן, לצורך הפנסיה מחושבות 25 השנים בהן השכר המבוטח היה הגבוה ביותר. בשנים האחרונות הקטינה א' את היקף עבודתה, מכיוון שהיא אם חד-הורית לילד נכה, ומשכורתה התכווצה בהתאם. על פי התקנון החדש שהוציא משרד האוצר, יש לחשב את ממוצע 35 השנים הטובות ביותר. על פי צורת חישוב זו, תקטן, כאמור, הפנסיה של א' ב-30%.

 

מה הוא "הפתק הצהוב"

 

בשנת 1995 חתמו ההסתדרות והאוצר על הסכם "הפתק הצהוב" (בעקבות חתימתו על נייר צהוב), במסגרתו ישלמו קרנות הפנסיה לעמיתים שיצאו לפנסיה החל מחודש מרץ 1996 פיצוי עקב שחיקת שכרם בעקבות המעבר בין לירה לשקל (1980) ומשקל לשקל חדש (1986). גובה הפיצוי הוא 700-100 שקל.

 

במקביל, במסגרת התוכנית הכלכלית האחרונה, הוחלט שמכל תשלום שמשלמת קרן הפנסיה ינוכו 2% כדמי ניהול.

 

שוד המבוטחים

 

את הסיכום, השארנו הפעם למומחים: דן שפרינצק, כלכלן ויועץ לביטוח פנסיוני, אמר השבוע ביום עיון שערכה חברת דטה-פקס: "האוצר אינו בוחל בשום אמצעי ומוביל מהלך הרסני לכל ציבור המבוטחים. האוצר למעשה שודד את כל מבוטחי הביטוח הפנסיוני. הציבור צריך להודות לוועדים הגדולים המנהלים את המלחמה גם עבור הארגונים והמפעלים הקטנים שאין להם מספיק כוח לעמוד מול האוצר".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"גוזלים את כבשת הרש" (צילום אילוסטרציה)
מומלצים