שתף קטע נבחר

בנק ישראל: מדיניות הממשלה פגעה ברשויות המקומיות

מחקר של בנק ישראל קובע: קיצוץ המענקים מרוכז כמעט כולו ברשויות החלשות, בעוד שחלק גדול מהחיסכון בשכר והעלאת הארנונה הגיע דווקא לרשויות החזקות. הקיצוצים צפויים לגרום לפגיעה חריפה בשירותים הניתנים לציבור

הקיצוץ החד במענקי הממשלה לרשויות המקומיות גרם להתדרדרות במצבן הפיננסי של רבות מהן. כך קובע מחקר שנערך בבנק ישראל.

 

עורכי המחקר,  ד"ר עדי ברנדר וגיא נבון ממחלקת המחקר בבנק, קובעים כי "קיצוץ המענקים פגע במיוחד ברשויות המקומיות שבהן מתגוררת אוכלוסייה חלשה".

 

על פי המחקר, נפגעו מהקיצוץ בעיקר יישובים חרדיים כמו ביתר עלית, בני ברק ומודיעין עלית, הרשויות הערביות ומרבית עיירות הפיתוח.

 

המחקר מציין, שהפחתות השכר והעלאת הארנונה, במסגרת גזרות התוכנית הכלכלית, היו אמורות להכניס כסף לקופת הרשויות ולהתקזז עם הקיצוץ במענקים הממשלה, אולם "קיצוץ המענקים מרוכז כמעט כולו ברשויות החלשות, בעוד שחלק גדול מהחיסכון בשכר והעלאת הארנונה הגיע דווקא לרשויות החזקות", כותבים השניים.

 

על פי המחקר, הפחיתה הממשלה בבת אחת את תמיכתה ברשויות ב-1.4 מיליארד שקל, המהווים 30%, בנוסף לקיצוץ הרוחבי בתקציבי משרד החינוך והרווחה, שפגע מאוד ברשויות. "הקיצוצים צפויים לגרום לפגיעה חריפה בשירותים הניתנים לציבור", קובע המחקר.

 

"תוכנית ההבראה גרמה לחזרה לתהליך, בו רשויות מקומיות מתנהלות בהתאם ליכולתן להשיג משאבים מהממשלה", קובע המחקר, "התהליך הזה מהווה נסיגה מהקשחת מגבלת התקציב של הרשויות, שהושגה החל מאמצע שנות התשעים".

 

עוד אומרים עורכי המחקר, כי נראה שהחלטת הממשלה בסוף ינואר 2004 למתן את הפגיעה ברשויות המקומיות על יד תוספת של כ-550 מיליוני שקל לתקציבן הרשויות הייתה בלתי נמנעת, "גם אם התקבלה לאחר שהמחיר של פגיעה בשירותים לציבור כבר שולם".

 

המחקר קובע, שמאמצע שנות ה-90 ועד שנת 2001 חל שיפור משמעותי בניהול התקציבי של הרשויות המקומיות, ונבלמה העלייה בחובותיהם. אולם השיפור הזה נבלם ב-2002. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
הפגנת עובדי עיריית קריית מלאכי
צילום: זום 77
מומלצים