שתף קטע נבחר

מכתב הנשיא בוש

אדוני ראש הממשלה היקר,

 

תודה לך על מכתבך ובו קווי המתאר לתוכנית ההתנתקות שלך.

 

ארצות הברית עודנה נחושה ומלאת תקווה למציאת דרך שתוביל אותנו לקראת פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. עודני מחוייב לחזון שהצגתי ב-24 ביוני 2002, של שתי מדינות החיות זו לצד זו בשלום ובבטחון כמפתח המרכזי לשלום, ונותרתי מחוייב למפת הדרכים כדרך שתוביל אותנו לחזון הזה.

 

אנו מברכים על תוכנית ההתנתקות שניסחת, אשר במסגרתה תפנה ישראל מספר מתקנים צבאיים ואת כלל ההתנחלויות שברצועת עזה, וכן תפנה מספר מתקנים צבאיים והתנחלויות בגדה המערבית. צעדים אלה המתוארים בתוכנית מסמנים התקדמות אמיתית לקראת מימוש החזון שלי מיוני 2002, והם יתרמו תרומה אמיתית לשלום. אנו גם מבינים, שבהקשר זה, ישראל מאמינה שחשוב לספק הזדמנויות חדשות לנגב ולגליל. אנו מקווים שהצעדים הנובעים מן התוכנית, העולים בקנה אחד עם החזון שלי, יזכירו לכל המדינות ולכל הצדדים המעורבים את מחויובויותיהם במסגרת מפת הדרכים.

 

ארצות הברית מבינה את הסיכונים הכרוכים בהתחיבויות אלה. על כן, ברצוני לשוב ולהבטיח לך:

 

ראשית, שארצות הברית נשארת מחוייבת לחזון שלי וליישומו כפי שפורט במפת הדרכים. ארצות הברית תעשה את כל שלאל ידה כדי למנוע כל נסיון של כל גורם שהוא לכפות תוכנית אחרת. במסגרת מפת הדרכים, על הפלסטינים להתחייב לשים לאלתר קץ לפעילות החמושה ולכל פעולות האלימות נגד ישראלים בכל מקום. כמו-כן, על כל המוסדות הפלסטינים הרשמיים לשים קץ להסתה נגד ישראל. על ההנהגה הפלסטינית לפעול באופן נחרץ - לרבות באמצעות רצף של פעולות עקביות, ממוקדות ויעילות - להפסקת הטרור ולפירוק התשתית והיכולת של ארגוני הטרור. על הפלסטינים להתחייב לרפורמה פוליטית כוללת ויסודית שבמסגרתה כינון דמוקרטיה פרלמנטרית חזקה וראש ממשלה בעל סמכויות.

 

שנית, לא יהיה ביטחון לישראלים או לפלסטינים אם הם וכל המדינות, באזור ומחוצה לו, עד אשר יאחדו כוחות במאבק נגד הטרור ובפירוק ארגוני הטרור. ארצות הברית חוזרת ומדגישה את התחייבותה הנחושה לביטחונה של ישראל, כולל גבולות בטוחים ברי הגנה, ולשמירה וחיזוק יכולתה של ישראל להרתיע ולהגן על עצמה, בעצמה, נגד כל איום או שילוב של איומים.

 

שלישית, ישראל תשמור את הזכות להגן על עצמה מפני הטרור, כולל נקיטת פעולות נגד ארגוני טרור. ארצות הברית תוביל יוזמות, בשיתוף עם ירדן, מצרים ואחרות בקהילה הבינלאומית, כדי לבנות את היכולת והרצון של המוסדות הפלסטינים להילחם בטרור, לפרק ארגוני טרור ולמנוע מצב שהאזורים מהם נסוגה ישראל יהפכו לאיום עמו ייאלצו להתמודד באמצעים אחרים. ארצות הברית מבינה שלאחר נסיגתה של ישראל מעזה ו/או מחלקים של הגדה המערבית, ועד להשגת הסכם או הסדרים אחרים, ההסדרים הקיימים בנוגע לשליטה על מרחב אווירי, מים טריטוריאליים, ומעבר יבשתי בגדה המערבית ובעזה יישארו בתוקפם. ארצות הברית מחוייבת מאוד לביטחונה של ישראל ולשלומה כמדינה יהודית. ברור הדבר כי מסגרת ריאלסיטית, מוסכמת והוגנת לפתרון סוגיית הפליטים הפלסטינים כחלק מכל הסדר קבע תימצא דרך הקמתה של מדינה פלסטינית, ויישובם של הפליטים הפלסטינים בה, במקום בישראל.

 

כחלק מהסדר הקבע, חובה כי לישראל יהיו גבולות בטוחים ומוכרים, אשר רצוי שיוגדרו במסגרת משא ומתן בין הצדדים בהתאם להחלטות 242 ו-338 של מועצת הביטחון של מועצת הביטחון של האו"ם. לאור מציאות חדשה בשטח, כולל התקיימותם של גושי התיישבות ישראליים ניכרים, אין זה ריאלי לצפות שתוצאת המשא ומתן להסדר הקבע תהיה נסיגה מלאה וכוללת לקווי הפסקת האש מ-1949, וכל המאמצים הקודמים לנהל משא ומתן לקראת פתרון שתי המדינות הובילו לאותה מסקנה. זה מחוייב המציאות לצפות שכל הסדר קבע יושג אך ורק על בסיס שינויים המקובלים על שני הצדדים ומשקפים את המציאות החדשה הזו.

 

אני יודע, שכפי שאתה קובע במכתבך, אתה מודע לכך שעל ישראל להתמודד עם מספר מחויבויות. בין אלה, ציינה ממשלתך כי רצוי שהגדר המוקמת על ידי ישראל תהיה לגדר בטחונית ולא לגדר פוליטית, תהיה זמנית ולא קבועה, וכי על כן רצוי שלא תשפיע לרעה על כל סוגיה שהיא מהסדר הקבע, כולל גבולות קבע. כמו-כן ציינה ממשלתך שראוי שתוואי הגדר יקח בחשבון, בהתאם לאילוצי הביטחון, את השפעתו על הפלסטינים שאינם מעורבים בפעילות טרור.

 

כפי שאתה יודע, ארצות הברית תומכת בהקמתה של מדינה פלסטינית ברת קיימא, רציפה, ריבונית ועצמאית, כך שהעם הפלסטיני יוכל לבנות לעצמו עתיד העולה בקנה אחד עם החזון שלי שהוצג ב-24 ביוני 2002, ובדרך שנקבעה במפת הדרכים. ארצות הברית תצטרף לאחרות בקהילה הבינלאומית לטפח את פיתוחם של מוסדות פוליטיים דמוקרטיים וצמיחתה של הנהגה חדשה שתהא מחוייבת למוסדות אלו, לשיקום מוסדות אזרחיים, לצמיחת כלכלה חופשית ומשגשגת ולבניית מוסדות ביטחוניים שמוקדשים לשמירה על הביטחון והסדר ולפירוק ארגוני הטרור.

 

השגתו של הסדר שלום בין הישראלים לפלסטינים תהיה ברכה לא רק לעמים אלה אלא לכל עמי האזור. בהתאם, ארצות הברית מאמינה שלכל מדינות האזור יש אחריות מיוחדת: לתמוך בבניית מוסדות המדינה הפלסטינית, להיאבק בטרור ולנתק את כל צורות התמיכה ביחידים ובארגונים המעורבים בטרור, ולהתחיל מעכשיו צעד של לקראת יחסים נורמליים עם מדינת ישראל. צעדים אלו יהוו תרומה אמיתית להשכנת שלום באזור.

 

אדוני ראש הממשלה, תיארת יוזמה היסטורית ואמיצה שיכולה לתרום תרומה משמעותית לשלום. אני מברך על מאמציך ועל החלטתך האמיצה בה אני תומך. כחברה קרובה ובת ברית, ארצות הברית מתכננת לעבוד עימך באופן הדוק על מנת להפוך את תוכניתך להצלחה.

 

בברכה, ג'ורג' וו. בוש

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
יש מציאות חדשה בשטח. הנשיא בוש
צילום: איי אף פי
חתימתו של הנשיא בוש על המכתב שמסר לשרון
מומלצים