שתף קטע נבחר

העולם ההפוך, ממציא הזמן, אלצהיימר, שני צעדים קטנים

מה היה קורה אילו קולומבוס היה שחור? מי קבע איפה מתחיל הזמן? מי גילה את האלצהיימר? ועוד...

חשבתם פעם מה היה קורה לו קולומבוס היה שחור?

אנחנו רגילים לראות את העולם בצורה מסוימת: צפון אמריקה למעלה, דרום אמריקה ואוסטרליה למטה. אירופה במרכז, סין בצד ימין.

אבל מה היה קורה אם קולומבוס היה בא מאפריקה?

אם התרבות השלטת הייתה מגיעה מהיבשת השחורה, כנראה שהמפה שלנו הייתה נראית ככה, כמו ב"מפת העולם ההפוכה" שניתנה לנו באדיבות המגזין "מסע אחר".

יפה, הא? פתאום לחשוב שגם ארבע רוחות השמים שכל כך ברורות לנו מאליהן, הן בעצם שאלה של השקפה גיאוגרפית...

בסין וברוסיה למשל, המפות נראות אחרת לגמרי – עם סין ורוסיה במרכז והאמריקות ואירופה שנדחקות לצדדים.

כשמסתכלים על מפה כזאת, פתאום הרבה יותר קל להבין למה אמריקה ויפן נלחמו במלחמת העולם השנייה. פתאום הן לא נראות כמו שני הקצוות הרחוקים של המפה, כמו במפה הרגילה, אלא מבינים עד כמה הן שכנות.

 

מי המציא את הזמן התקני?

סר סטנפורד פלמינג, מהנדס ומודד קרקעות, המציא את שיטת חלוקת כדור הארץ לקווי רוחב ולאזורי זמן.

פלמינג היה מבכירי מהנדסי הרכבת בקנדה בזמנו. בין שאר תפקידיו, ניהל את הסקר הראשוני להקמת קו הרכבת הראשון שחצה את כל היבשת. הפרויקט הזה גרם לו להבין את הקשיים העצומים הכרוכים בתיאום לוגיסטי להקמת קו כה ארוך. כך הוא הגה את הרעיון של יצירת אזורי זמן והציע לחלק את כדור הארץ ל-24 אזורי זמן שווי גודל.

הצעתו אומצה בשנת 1884, וזיכתה את סטנפורד פלמינג בתואר "סר" ובכינוי "אבי הזמן התקני", (Father of Standard Time). היום כשאומרים "זמן תקני" מתכוונים לזמן הרשמי באזור מסוים ביחס לזמן גריניץ', שהוא זמן האפס.

 

סר סטנפורד פלמינג מת ב-22 ביולי 1915, בגיל 88.

 

מי זיהה ראשון את מחלת האלצהיימר

ד"ר אלואיס אלצהיימר (Alois Alzheimer), הוא רופא אחד בולט, שאנחנו זוכרים את שמו דווקא בזכות מחלה שגורמת לשכחה. מחלה שהוא זיהה לראשונה והוריש לה את שמו.

 

אלצהיימר (1864-1915) היה פסיכיאטר גרמני. בנובמבר 1901 התאשפזה בבית החולים בו עבד חולה בת 51, עם סימנים של דמנציה, כלומר הדרדרות מנטלית. בנובמבר 1906, בהרצאה מול פסיכיאטרים גרמניים, אלצהיימר דיווח אודות ההפרעה המסוימת אותה זיהה אצל החולה. מאוחר יותר הוחלט לקרוא להפרעה זו על שמו - Alzheimer’s Desease, כלומר, המחלה של אלצהיימר.

 

מחלת אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, כאשר תאי מוח מתים ואינם מתחדשים. התוצאה היא פגיעה בזיכרון, בחשיבה ובהתנהגות. מחלת אלצהיימר היא הצורה הנפוצה ביותר של דמנציה. עשרה אחוזים מהאוכלוסייה מעל גיל 65 וכמעט מחצית מאלו מעל גיל 85 חולים במחלה.

 

אילו שני צעדים קטנים לאדם אירעו באותו יום בהפרש 7 שנים זה מזה?

הרמז שנתנו לכם מתייחס כמובן למשפטו המפורסם של האסטרונאוט ניל ארמסטרונג, עת עשה את צעדו הראשון על אדמת הירח: "זהו צעד קטן לאדם, וצעד גדול לאנושות".

ואכן, ב-20 ביולי 1969, נחת האדם הראשון על "ים השלווה" שבירח. ליתר דיוק נחתו שני אנשים – ניל ארמסטרונג ואדווין "באז" אולדרין. מייקל קולינס, האסטרונאוט השלישי על סיפון ה"אפולו 11" לא ירד מהחללית, ובטח הרגיש כמו משה רבנו על הר נבו מול הארץ המובטחת.

הדרך מכדור הארץ לקחה ל"אפולו 11" 4 ימים. לאחר שהייה בת 21 שעות וחצי על הירח המריאו שני בני המזל וחזרו לתא הפיקוד שריחף כל אותה העת סביב הירח. לאחר עוד 4 ימי מסע שב הצוות לכדור הארץ. סיכום המסע היה: 9 ימים בחלל, 23 קילו של אבני ירח שחזרו איתם וארוע היסטורי אחד.

לאחר 7 שנים התאריך הזה קיבל עוד משמעות היסטורית-חללית, כאשר ה"ויקינג לאנדר 1" (Viking I Lander) ביצעה את הנחיתה הראשונה על המאדים ב – 20 ביולי 1976. תמונות של פני הכוכב האדום ודגימות קרקע נלקחו – כדי לבדוק את הסיכוי שאכן יש חיים על המאדים. עד היום אנחנו עוד מחכים ליצורים הקטנים הירוקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ומה אם הדרום היה למעלה?
נזכר בזכות מחלת שיכחה
הירח היה רק הצעד הראשון
מומלצים