שתף קטע נבחר

"הפגנת ילדים" בירושלים: אלפים הגיעו לכנסת

יום הלימודים בהתנחלויות בוטל - ואלפי תלמידים זרמו החל משעות הבוקר לגן הוורדים מול הכנסת. בהפגנה השתתפו כ-15 אלף, על פי הערכת המשטרה. המתנחלים טוענים כי מדובר ב"שיעור בדמוקרטיה". יו"ר הכנסת ריבלין בא להזדהות: "בעזרת השם נישאר בנצרים". פנחס ולרשטיין: "מי שלא מוצא חן בעיניו שהילדים פה - שייקפוץ לי. זכותו המלאה של ילד או תינוק, שיורים עליו פצצת מרגמה, להפגין ולמחות"

מתנגדי ההתנתקות שיגרו את הילדים לכנסת: כמה אלפי ילדים ובני נוער הגיעו בשעות הצהריים (יום ג') לגן הוורדים שמול הכנסת, כדי למחות ולהפגין נגד תוכנית ההתנתקות, שתעבור על פי ההערכות בהצבעה בכנסת הערב. גן הוורדים נצבע בעיקר בצבע כתום - צבע חולצות המפגינים. במשטרה מעריכים כי כ-15 אלף הגיעו למקום, והתפזרו בשקט אחר הצהריים.

 

תחת אבטחה כבדה הגיע בצהריים גם יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, כדי להיפגש עם הילדים והנערים שהגיעו להפגין, אולם המאבטחים חצצו בין ריבלין לילדים. יו"ר הכנסת התקבל באהדה ובקריאות: "הנה ראש הממשלה הבא". ריבלין לחץ את ידיהם של הילדים והנערים ואמר להם: "רציתי להיכנס פנימה לתוך גן הורדים אבל הם לא איפשרו לי... ההחלטות חלות על כולנו. הגורל שלנו משותף, יהיה אשר יהיה. צריכים לדעת שחוקי המשחק היחידים הם הדמוקרטיה. כך נכנסנו לנצרים - ובעזרת השם נישאר".

 

אל בימת הכבוד הגיעו הרבנים הראשיים לשעבר, הרב מרדכי אליהו והרב אברהם שפירא, שהתקבלו בשירה ובריקודים. הרב אליהו אמר לנוכחים: "הקדוש ברוך הוא אמר: אני בראתי את העולם כולו ואת האנשים וחילקתי לכולם ונתתי לעם ישראל את ארץ ישראל... אני בראתי את העולם נתתי לך ולזרעך לא לעשו ולא לישמעאל. אנחנו לא מתנתקים מארץ ישראל. אנחנו מחוברים לארץ ישראל, לשורשים. אנחנו מחוברים לכאן ותומכים למעלה". הוא התייחס לתומכים בתוכנית ההתנתקות: "השם יפר עצתם ויקלקל עצתם".

 

 

הסיפור האמיתי של ההפגנה היה התלמידים, שהגיעו מהתנחלויות ברחבי יהודה ושומרון וכן מרצועת עזה. לרגעים זה היה נראה כמו עוד טיול שנתי, שאינו קשור כלל וכלל לאירועים הפוליטיים. התלמידים נשאו תיקים ומימיות, חבשו כובעים ולבשו חולצות כתומות שעליהן נכתבה הסיסמא: "יש לנו אהבה והיא תנצח – גוש קטיף וצפון השומרון".

 

אלפי התלמידים זרמו משעות הבוקר לגן הוורדים בצורה מסודרת, חלקם מלווים בהוריהם. הביקור נפתח בקריאת פרקי תהילים ותפילת "אבינו מלכנו". המבוגרים הסבירו כי מדובר ב"שיעור בדמוקרטיה", ולשם כך מותר גם "לפספס" יום לימודים ולבטל את יום הלימודים המתוכנן בהתנחלויות.

 


ההפגנה הכתומה מול הכנסת. צילום: גיל יוחנן

 

 

על הבמה עמדה מוריה אדלר בת ה-8, מההתנחלות שא-נור שבצפון השומרון (שאמורה להתפנות). היא הקריאה קטע שחיברה, ומרוב התרגשות מול ההמון הרב החלה לבכות: "קוראים לי מוריה ואני משא-נור. ההורים שלי והאחים שלי עברנו לפני שנתיים. שמענו שנצטרך לעזוב. אנחנו אוהבים את שא-נור, משחקים בה, יש לנו פינת חי, תרנגולים ועזים. שא-נור חשובה לארץ ישראל, היא לא נותנת לערבים לירות טילים על עפולה וחדרה. ארץ ישראל שייכת לכל עם ישראל, לכל הילדים ולילדים שיוולדו".

 

התלמידים, כך נראה, קיבלו תידרוך מראש. בתו של יו"ר מועצת יש"ע בנצי ליברמן, שחר בת ה-9, הסבירה. "צריך להיות כאן כדי שלא יפנו את גוש קטיף. צריך להפגין נגד ראש הממשלה כי הוא עוקר אנשים מהבית".

 

"אני קוראת לראש הממשלה שלא יעקור את הישובים", אמרה תחיה בן פורת בת ה-8 מקדומים, שהגיעה מלווה באביה ובאחיה להפגנה אל מול גן הורדים. היא אומרת: "באנו לפה כי אנחנו לא רוצים לעקור את יישובי יש"ע. חשוב להיות פה". אחותה, יסכה בת ה-10, אמרה: "באנו לכאן כי בכנסת צריכים להחליט אם לפנות את גוש קטיף או לא. חשוב להיות כאן שהם יראו שאנחנו לא רוצים להתפנות".

 

על הדשא יושבת משפחת מאיר מעותניאל עם שלושת ילדיהם. רננה בת ה-6 בכיתה א' אומרת: "צריך לעשות הפגנה שלא יפנו את גוש קטיף כי זה של יהודים ואם לא היינו כאן הם היו מפנים". האב נתן מפרש: "יש לי אח בגוש קטיף וזה אותו הדבר. כמו שאני לא רוצה שיפנו מרמת אביב וכמו שאני חושב שכמו שנורים 1000 טילים על שדרות לא צריך לזוז. באתי למחות עם משפחתי באופן הכי כואב על רמיסת רצון העם".

 

על השאלה אם יש מקום להביא ילדים אומר נתן מאיר: "יש פה חשיבות של הבנה חינוכית. אם רוצים לבנות מבנה חינוכי, אמוני ולאומי של ילד כמו שמוציאים ילדים לטיול שנתי להכיר כל רגב באדמה כך יש חשיבות להפגנה כדי ללמוד את אהבת העם, הארץ והשם. נשתמש בכל כלי שיעזור לי לחנך אותם".

 

ראש המועצה האזורית בנימין, פנחס ולרשטיין, הסביר: "מה שקורה פה הוא שיעור באזרחות למעל 10,000 בני נוער וילדים. ומי שלא מוצא חן בעיניו שהילדים כאן - שייקפוץ לי. אנחנו נוכיח שהאירוע הוא בגבולות הזכויות הלגיטימיות לחינוך, שיבהירו מה זכויות המאבק של תנועה חוץ פרלמנטרית. לא יהיה כאן כל אקט של הפגנה או אלימות כלפי השלטון".

 

לגבי הטענות על אלימות מתוכננת, הבהיר ולרשטיין: "לא ייחסמו כבישים אלא הפעלת לחץ והכל מתוך הסיסמא 'יש לנו אהבה והיא תנצח'. זכותו המלאה של ילד או תינוק, שיורים עליו פצצת מרגמה, להפגין ולמחות נגד כל מי שתומך בתוכנית והזכות הזאת קיימת מעולל ועד זקן".

  

הרוב של ההתנתקות נותר יציב 

 

ותמונת המצב בתוך המשכן: הדיון בכנסת נפתח בשעה 11:00, ובשעה 20:00 צפויה ההצבעה. לפי שעה, מסתמן שתוכנית ההתנתקות תזכה לרוב של 66-65 חברי כנסת בעד מול 52 נגד. בתומכים: 21 ח"כים מהליכוד, 14 משינוי, 6 מיחד, 21 מהעבודה, 2 מרע"ם וח"כ מיכאל נודלמן מהאיחוד הלאומי.

 

במתנגדים: 17 "מורדי הליכוד", 11 מש"ס, 6 מהמפד"ל, 6 מהאיחוד הלאומי 5 מיהדות התורה, ח"כ דוד טל מסיעת עם אחד ו-6 חברי כנסת מהסיעות

הערביות. ח"כ אלי אפללו מהליכוד, המתאושש מניתוח יגיע כנראה ויתמוך, ואילו ח"כ יהודית נאות משינוי לא תגיע בשל מאבקה במחלת הסרטן. בלשכת שרון זעמו על סירובן של ש"ס ומפלגות נוספות להתקזז עם נאות, התומכת בהתנתקות. "חוסר הנכונות להתקזז עם נאות הוא שערוריה. לא מדובר בהצבעה על חודו של קול, חבל שהם לא מצליחים להתעלות מעל לשיקולים האלה", אמרו בלשכת שרון.

 

השר ישראל כץ מהליכוד עדיין מתלבט ויוועד היום עם ראש הממשלה שרון. ראש הממשלה סירב לאפשר לכץ לקזז את קולו בקולה של ח"כ נאות. חלק מחברי קבוצת המורדים בליכוד קוראים לכץ "לגלות מנהיגות ולהצביע נגד תכנית ההתנתקות".

 

על פי סקר של מינה צמח ומכון דחף שהתפרסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות",

התמיכה הציבורית בהתנתקות נשמרת: 65% מהנשאלים אמרו כי הם תומכים בתוכנית, לעומת 26% שהצהירו על התנגדות. רוב גדול מזה, של 68%, סבורים שהסרבנות מסכנת את מדינת ישראל. ולגבי סוגיית משאל העם, הציבור חצוי: 40% סבורים שההכרעה על ההתנתקות צריכה להתקבל במשאל עם, 39% סבורים שמספיקה ההכרעה בכנסת - ו-19% מעוניינים בבחירות (בסקר השתתפו 502 איש).


פורסם לראשונה 26/10/2004 11:55

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"הים הכתום" מול הכנסת
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
המפגינים. שיעור בדמוקרטיה
צילום: גיל יוחנן
צילום: דן בלילטי
ריבלין. בעזרת השם נישאר
צילום: דן בלילטי
צילום: שאול גולן
ולרשטיין. שייקפצו לי
צילום: שאול גולן
צילום: גיל יוחנן
התלמידים מול הכנסת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים